Celý život sa zaoberám inováciami. Nedávno sme spomínali na spoločné projekty vo firme Linet, ktorá oslavuje 30 ročné narodeniny. Práve mi prišiel mail od jej zakladateľa firmy Zbyňka Frolíka. Píše mi: „Skupina se hodně rozrostla, má dnes 2000 zaměstnanců, 20 dcer po světě, obrat 350 mil. eur a zisk okolo 80 mil eur. Už máme 4 výrobní závody a téměř 100 000 m2 podlahové plochy. Hodně úspěchů s Linetem jsme dosáhli díky Tobě. Byl jsi mi i velkou inspirací v přístupu k inovacím ale i v pokoře a pomoci v nouzi. To je hlavní tvoje stopa v mé hlavě. Dobře  se také daří jednomu z Tvých dětí API. Dosahují obratu kolem 1 mil eur a jsou i rozumně ziskoví.“ Tešia ma úspechy Linetu, aj ďalších firiem, s ktorými som spolupracoval. Ďalej pokračujeme s Vladom Levárskym v OMS Intelligent Solutions. Občas si zaspomínam na svoje začiatky, keď sme vymýšľali nové veci s Milanom Gregorom na Žilinskej univerzite, vo Fraunhofer IPA Stuttgart, TU Wien, HST Ulm a IPA Slovakia. Vždy som mal sen aby sme riešenie nielen vymysleli, ale aj vyrobili a uviedli na trh. Pri počítačových programoch to fungovalo, ale pri strojárskych výrobkoch nám vždy chýbalo technické zázemie, prototypová dielňa a výroba. Študoval som rôzne prístupy k inováciám, ale myslím si, že dve najdôležitejšie veci pre úspech sú – kvalitný tím ľudí a ekosystém. Je to podobné ako pri pestovaní rastlín – potrebujete dobrých farmárov a pôdu. Môj sen sa napĺňa vo Vrábľoch, v areáli bývalej Tesly, vo firme Švec Group. Je tam najmodernejšia technológia na spracovanie plechu na Slovensku a vzniká prototypová dielňa so špičkovými odborníkmi, ktorí dokážu rýchlo vytvárať prototypy a vzorky. Na jar sme si to vyskúšali pri dezinfekčnej bráne. Ľudia okolo Ľuba Šveca sú neuveriteľne učenliví, kreatívni, pracovití a húževnatí. Vyvinuli a vyrábajú písacie stroje pre slepcov pre celý svet, sú výborní vo výrobe foriem, ultrazvukových čističiek, baliacich strojov, výdajných automatov a iných technicky náročných riešení. Pred časom sme rozbehli inovačné centrum Inovato. Podarili sa nám zaujímavé projekty a v septembri sme usporiadali festival slovenských inovátorov Innofest.

Do Inovata vstupujú ďalší investori – so svojimi znalosťami, zdrojmi, kapacitami aj financiami – Vladimír Levársky (OMS Intelligent Solutions), Miloš Gregor (Gremi Klima), Edo Kovaľ (Kovaľ Systems), Paľo Kubáň (scr group) a Patrik Paul (Kinazo Design).

Vo Vrábľoch môžete stretnúť inovačný „dream team“

– profesorov Jirka Marka (konštruktér obrábacích strojov a liniek), Štefana Kassaya (podnikateľ a inovátor), Vladimíra Šuchu (expert na transformačné trendy a umelú inteligenciu).

– špičkových priemyselných dizajnérov (Patrik Paul, Martin Tvarůžek, Slavo Ozaník a i.)

– inovátorov, vývojárov a podnikateľov (Ľubo Švec, Vladko Levársky, Edo Kovaľ, Miloš Gregor, Peter Ballon, Miloš Olejár, Paľo Harvan, Martin Debnár, Oldřich Kovář, Miroslav Kunsch, Noro Brath, Martin Trebichavský, Paľo Kubáň, Milan Šmotlák, Samuel Krošlák, Artur Gevorkyan, Michal Rafaj, David Šoltýs, Jaro Crkoň, Braňo Rabara, Jurko Habovštiak, Martin Rafaj, Staňa Martinec, Janko Šlinský, Jozef Bujnovský, Robo Demko, Ľubo Klieštik a i.)

– odborníkov na priemyselné inžinierstvo, medzinárodnú prepravu a logistiku (Jozef Krišťak, Miroslav Srogoň a i.)

– odborníkov na marketing a obchod (Karel Novotný, Simona Kubáň, Laco Gabčo a i.)

Vo Vrábľoch sme odštartovali aj sieť Regstart na rozvoj regiónov, ktoré naberá na sile. Prepájame svety strojárov, ITčkárov, investorov, marketérov, farmárov aj ľudí, ktorí budujú sociálne podniky. Môžete tu stretnúť majiteľa firmy KOMA Modular Stanislava Martinca v diskusii s kňazom Vladimírom Maslákom z OZ Dobrý Pastier, alebo Emilom Schultzom z Emilovych sadov. Takto vznikajú synergia a skutočné inovácie.

Nedávno som študoval niektoré transformačné trendy, ktoré definuje Blackrock Trends. Pokúsil som sa s nimi prepojiť niektoré aktivity, ktoré prebiehajú v inovačnej sieti Inovato.

V roku 2021 nás čakajú tieto výzvy:

1. Pokračujeme v sieťovaní a vzdelávaní – Strojárska univerzita, Baťove inšpirácie, inovačná akadémia, digitálna akadémia, modulárne organizácie, inovačná konferencia a Inofest.

2. Rozbiehame inovačné a vývojové projekty – nové dizajnové riešenia pre Švec Group, tepelné čerpadlá, smart technológie, ebiky, Agrokruh a i.

3. Vytvárame fondy pre dostatočné finančných zdrojov na sledovanie a analýzy nových trendov a príležitostí, inovačné projekty a investície do nových biznisov.

4. Budujeme personálnu sieť špičkových expertov pre rôzne oblasti inovácií.

5. Budujeme medzinárodné vzťahy a kooperácie – Fraunhofer, inovačné centrá v zahraničí, EÚ, zahraničné investičné fondy a venture kapitál.

0