Prof. RNDr. Vladimír Šucha, DrSc. sa vypracoval na šéfa Joint Research Centre v Bruseli a mal pod sebou niekoľko tisíc ľudí. Je to expert na to ako rozvíjať inovačné ekosystémy, má skúsenosti z Európskej komisie aj z rôznych krajín, ktoré akcelerovali svoj rozvoj vďaka inováciám. Neviem, prečo ho tí hore nepočúvajú. Začínajú mi pripomínať deti z Ficových predvolebných videí, ktoré mi tak liezli na nervy. Igor celkom dobre čistí a upratuje pieskovisko. Klobúk dole. Len Riško mu niekedy zlomyseľne podkopáva nohy. Pracovitý Edo pripravuje plán obnovy a Veronika, Braňo a Rišo sa s nim hádajú, že im berie hračky. Dvaja Jankovia sa hádajú kvôli poľovačkám na vlkov. Boris vynáša hračky z pieskoviska svojim bohatým kamarátom. Ako malé deti.

Plán boja proti zlodejom a mafiánom prebieha vzorne. Plán strategickej transformácie našej krajiny naráža na neschopnosť niektorých ministrov a ich úradníkov. Ich prehnané ambície a prázdne reči nás iba brzdia v rozvoji.

Tu je posledný príspevok Vladka Šuchu na jeho fejsbúku:

KEĎ DESIATI MAJÚ ROBIŤ TO ISTÉ, OBVYKLE NIK NEROBÍ NIČ 
Je tristné sledovať mocensko-byrokratickú ságu ako podporiť skvelých inovátorov, ktorí boli vybratí v neuveriteľne ťažkej celoeurópskej konkurencii. Už mesiace tu prebieha hra na to, kto a ako im má peniaze posunúť.  Nakoniec sa ľahko stane, že nič nedostanú. A skvelé nápady zapadnú, alebo ich zrealizuje niekto v zahraničí. 
Čo sa stalo? Viaceré slovenské firmy sa uchádzali o podporu Európskej inovačnej rady a boli super úspešné. Žiaľ, Rada, ktorá je momentálne v pilotnom testovaní, nemá dostatok peňazí na financovanie všetkych úspešných projektov. A tak im dala “pečať excelentnosti”, teda najlepšie možné ocenenie kvality v celoeurópskej konkurencii. My na Slovensku by sme nikdy tak kvalitné hodnotenie neboli schopní zabezpečiť. Toto ocenenie by malo byť priepustkou k financovaniu z európskych fondov rozdeľovaných štátmi. Drvivá väčšina to robí, lebo vedia, že to má zmysel. U nás si to prehadzujú jeden na druhého. Popri tom tých peňazí z európskeho balíka máme nadbytok a nevieme nájsť kvalitné projekty, ktoré by sme mohli financovať. 
Takže keď to podčiarkneme a zhrnieme. Európa nám dala peniaze, naši kvalitní inovátori navrhli super nápady, ktoré boli medzinárodné ocenené, ale náš systém nevie peniaze, darované presne na tento účel, prepojiť s dobrými nápadmi. Neviem ako Vám, mne sa javí ako dobrá nová kapitolka do knihy Hlava 22.
Prečo? Lebo keď desiati majú robiť to isté, obvykle to skončí tak, že nik nerobí nič. A toto je učebnicová ilustrácia tohto pravidla. Inovácie má u nás v portfóliu niekoľko ministerstiev, agentúr a podporných inštitúcií, ale nenájde sa nik, kto by bol schopný podporiť suverénne úspešné inovatívne firmy. Veď načo? Takto to ide už roky a posunulo nás to ku dnu inovačných rebríčkov v EU a vo svete. Tu nejde však len o rebríčky, ale budúcnosť nášej krajiny. Extenzívny ekonomicky rast sa vyčerpal a keď cez inovácie nebudeme produkovať s vyššou pridanou hodnotou, nikdy sa k priemeru EÚ ekonomicky nepribližuje. Mimochodom nezabúdajme, že za posledné dva roky sme sa od neho začali opäť vzďaľovať. 
Systém treba zmeniť a všetkých hráčov, ktorí sa nekoordinovane pohybujú na inovačnom poli dať pod jednu strechu. Všetko zjednodušiť, stransparentniť a priblížiť inovátorom, ktorí sú schopní niečo zmysluplne robiť. Keď v nedávno zverejnenom dokumente Ministerstvo financií toto navrhlo, tak sa systém vzbúril. Jediné čo vie perfektne, je brániť sa zmene. Len nie som istý, či to je dobre pre Slovensko a jeho budúcnosť. 
https://e.dennikn.sk/2126569/podpora-najlepsich-v-praxi-ii-sulik-a-remisova-u-seba-peniaze-nenasli-pytaju-ich-teraz-od-dolezala/?ref=tit&_ga=2.255491784.1539124468.1604510658-328983339.1604510658

0