Keď sa spúšťalo testovanie, niektorí kritici varovali pred tým, že to ešte nikto neskúšal a budeme prví. Nie som odborník na testovanie, ale čo je zlé na tom, ak niekto vyskúša niečo ako prvý? Môže to byť prejav kreativity, inovatívnosti alebo odvahy. Patrik Paul so svojim tímom vyvinul a vytlačil na 3D tlačiarni prvý elektrobicykel na svete. Bol som hrdý na to, že som bol pri tom, aj keď to mnohí ľudia spochybňovali. Patrik našiel novú cestu vývoja a výroby individuálnych elektrobicyklov a ukázal, že na Slovensku pracujú špičkové dizajnérske a vývojové tímy. Spomínam si, ako som pred vyše 20 rokmi v centrále Fraunhoferovej spoločnosti prezentoval nápad založenia spoločného podniku. Povedali mi, že majú zastúpenia v rôznych krajinách sveta, ale ešte nikdy neinvestovali peniaze mimo Nemecka do podniku so zahraničným partnerom. Boli sme prví a potom nasledovali ďalšie krajiny – Rakúsko, Maďarsko, Portugalsko a ďalší. Keď je Peter Sagan prvý, tak sa celé Slovensko raduje. Keď chceme spustiť zložitú logistickú operáciu, tak ju spochybňujeme. Môžu prísť rôzne pandémie, prírodné katastrofy alebo vojenské konflikty a my budeme potrebovať dobrú súčinnosť medzi vedením štátu, regiónmi, armádou a občanmi. Berme to teda aj ako celoslovenské cvičenie spolupráce.

Sú chvíle, keď je lepšie spojiť sily, ako si dokazovať kto je viac, alebo šíriť medzi ľuďmi rôzne nezmysly o smrtiacich nanorobotoch od Billa Gatesa, ktoré nám ilumináti s mimozemšťanmi vstreknú do tela. Bill Gates už dávno vymyslel svoju zbraň na ničenie ľudí a sveta – katastrofálny program pod názvom Windows.

Žiaľ, mnohí tam hore, ani netušia, čo nevedia. Bojujú o to, aby si uchránili „svoj piesoček“ na ministerstvách a mohli rozdeľovať veľké balíky peňazí. Ale nemajú ani potuchy o tom, ako rýchlo sa mení svet okolo nás. Nevedia o aké príležitosti prichádzame a ako premeniť tieto peniaze na lepšiu budúcnosť pre naše deti.

Hlúpi a malí ľudia, nemajú múdre a veľké vízie. Ustráchaní, ufrfľaní a rozhádaní ľudia nedokážu nič významné.

Hľadajme na sebe pozitívne vlastnosti. Skúsme sa rešpektovať a spolupracovať. To, že niekto vidí svet ináč ako my môže byť výhodou, ak chceme nájsť výnimočné riešenia.

Inovácie zlepšujú naše životy a opravujú svet. Bol by som rád, keby sme v nich boli častejšie medzi prvými. Prázdne reči a stratégie na papieri nám nepomôžu. Potrebujeme odvahu na akciu, znalosti a spoluprácu.

0