Firma Ľuba Šveca má silné technické zázemie vo vývoji aj vo výrobe. Vedia vymyslieť a vyrobiť z plechu takmer čokoľvek. Nechcú predávať „normohodiny“ ale výrobky a služby s vyššou pridanou hodnotou. Spojenie inovácii s možnosťou rýchleho vytvorenia prototypu, prípravy výroby a opakovanej výroby pod jednou strechou je veľkou výhodou.

A tak vznikla skupina ultrazvuku – Laco Patay, šéf biznis skupiny, Ľubo Švec, majiteľ, Jozef Krejčí, marketing a obchod, postupne sa prepájame aj s externými expertmi ako su vedci Dr. Attila Lörinz z Maďarska, doc. Tibor Donič, priemyselný dizajnér Martin Tvarůžek alebo odborník na značky a marketing Karel Novotný.

Ukazujú sa rôzne možnosti ultrazvuku pri čistení, miešaní, urýchľovaní rôznych procesov. Hľadáme benefity pre zákazníkov napríklad pri čistení nástrojov, zváracích klieští, lakovacích hlavíc, čistení a odmasťovaní vo výrobe a údržbe, v lakovniach a galvanizovniach, miešaní kvasu, homogenizácii kvapalín, bioplyne a pod. Počítame redukciu nákladov v procesoch zákazníka, zvýšenie kvality, skrátenie procesu a pod. Zároveň hľadáme zákazníkov, s ktorými by sme mohli vyskúšať prvé riešenia a prototypy. Spektrum zákazníkov je veľké a naše časové a finančné možnosti sú obmedzené. Oslovujeme spriatelené firmy a ľudí, ktorí majú radi inovácie a nové veci – Jozef Antošík, Ryba Žilina, Ivan Baťka, Fosfa, Tibor Husár, Bio+ a i.

BMNotusVäčšina experimentov vychádza pozitívne, treba doriešiť konštrukcie a rôzne technické detaily na výrobkoch. Ďalšie úzke miesta sú konštrukčné kapacity. Po prvých stretnutia so zákazníkmi vznikajú biznis modely, upresňujeme hodnotovú ponuku a odhadujeme počty zákazníkov, ich preferencie a finančné možnosti na projekty s nami.

Uvedomujeme si, že zákazníci si nekupujú „ultrazvukové vaničky“ ale konkrétne benefity vo svojich procesoch, ktoré musíme detailne spoznať. Pripravujeme aj audity vo výrobných firmách, kde by sme dokázali v procesoch odhaliť plytvanie a ponúkať naše riešenia ako služby pri znižovaní nákladov na náradie, skracovanie časov a pod.

skica

vanicka

Notus

Martinove skice a posun v dizajne

Nasleduje redizajn celého produktu v spolupráci s priemyselným dizajnérom Martinom Tvarůžkom. Martin nie je dizajnér, ktorý by iba „skrášľoval“ vzhľad produktu – rieši modularitu, produktové rady, ergonómiu, výrobu a logistiku, obsluhu a ovládanie. Vzniká produkt, ktorý už na prvej výstave zaujal zákazníkov aj porotu, ktorá mu udelila ocenenie.

170210_notus_108

Karel Novotný robí redizajn značky a propagačných materiálov, vzniká nová webová stránka aj iné formáty komunikácie so zákazníkmi. Čaká nás ešte veľa práce – zlepšiť komunikáciu a predaj výnimočného produktu, vyladiť procesy, vytvoriť inovačnú sieť partnerov. Značka Notus si však hľadá svojich zákazníkov.

Karlov prospekt a linka na výstave

NPS prospekt

JGZ_3921-n

1