Martina poznám roky. Myslím si, že patrí medzi najlepších priemyselných dizajnérov v Českej republike. Kým začne kresliť, chce poznať detaily toho, ako sa produkt vyrába, transportuje, inštaluje, ovláda, používa alebo opravuje. Zaujímajú ho technické detaily, ktoré mnohých dizajnérov alebo architektov ani nenapadnú. Oni často zvýrazňujú svoju výnimočnosť a ego. Martin rieši problém zákazníka. Je viac obchodník a inovátor, ktorý integruje pohľad marketingu, obchodu, vývoja, výroby a a logistiky, ako klasický umelec či dizajnér. Poznám viacerých – pracujú chaoticky, povrchne, keď vám povedia, že už „na tom robia,“ znamená to, že ešte nezačali.

Martin je iný – chápe súvislosti, všíma si detaily, pracuje systematicky a s nadšením. Keď rozpráva, tak každé slovo sedí, vidí veci, ktoré iní nevidia, často hádže „perly sviniam.“ Niekedy mám pocit, že je z iného sveta – citlivý človek, ktorý sa s láskou venuje svojim študentom na univerzite a často naráža na závisť a útoky ľudí, ktorí sami nedokázali to, čo on. Ťažko znáša nespravodlivosť, aroganciu, neférovosť a hlúposť druhých ľudí.

Ma za sebou búrlivé výšiny aj pády, je veľmi inteligentný, citlivý a pracovitý. Keď niečo robí, ide do extrému – na pokraj fyzických a psychických síl. Mám o neho občas strach, ale viem, že je silný a vydrží.

Má svoj vlastný ateliér a jeho riešenia u zákazníkov sa predávajú. Teším sa z jeho najnovších návrhov lesného kolesového traktora aj z dizajnérskeho oscara Red Dot, ktorého si v týchto dňoch bude preberať v Nemecku.

Mám ho rád, držím mu palce a teším sa, že s nim môžem spolupracovať na krásnych projektoch.

Tu je rozhovor, ktorý s nim nedávno urobil Roman Dvořák

http://www.mmspektrum.com/clanek/kudy-vede-cesta-k-uspechu.html

Snímka obrazovky 2015-06-20 o 15.57.06

 

0