Starý svet odchádza a prichádza svet nový. V tom starom svete boli dlhodobé predpovede a plány, marketingové prieskumy a analýzy, projekty, v ktorých sa šéfovia pýtali, kedy to bude hotové. Dnes vieme, že predpovedať budúcnosť a definovať dlhodobé plány sa nedá, skúmať správanie zákazníkov a o pol roka ho prezentovať je zbytočné, naše inovačné projekty nikdy nebudú hotové.

Školy pripravujú a schvaľujú študijné plány, ktoré sú už v čase schvaľovania zastaralé, strategický projekt sa mení hneď ako bol dopísaný projektový list. Inovačné projekty nikdy nekončia a posúvajú sa iba medzi fázami, ktoré sú stále kratšie.

Žijeme v pulzujúcom a interaktívnom on line svete. Zákazníkov skúmame v reálnom čase, rovnako ako sledujeme procesy v podniku. To, čo platilo dnes, už zajtra neplatí. Plánovať na istotu sa nedá. Stačí urobiť jeden – dva kroky, vyhodnotiť, preplánovať, prípadne zmeniť. Všetko sa neustále mení a nikdy nebude hotové, niečo zaniká a niečo nové prichádza na svet.

Zameriavať sa na svoj biznis a technológiu, už nestačí. Potrebujeme sa prepájať s inými biznismi a musíme sa naučiť integrovať nové, prelomové technológie. Hlavné inovácie a konkurenčný náskok sa vytvárajú v nadsystéme. Už dávno to pochopil Steve Jobs, ale jeho nasledovníci vo firme Apple asi nie. Pochopil to aj slovenský vizionár a inovátor Vlado Levársky – keď jeho konkurenti pracovali na dizajne lámp, on definoval Lighting Quality Standard a hľadal biznis model na predaj svetla. Dnes sa stáva lídrom v oblasti zberu údajov (svetelný systém je datová zbernica a platforma) pre smart riešenia. Budeme k tomu sediet v úzkej skupine vizionárov a inovátorov 8.3.2018. Teším sa.

Prekvapuje ma, koľko podnikateľov ešte stále nechápe, do akého sveta vstupujeme. Globálne sa bude konkurovať  komplexnými dátami, ich zberom v reálnom čase a spracovaním s podporou umelej inteligencie. „Železo“ sa bude spracovávať lokálne a kustomizovane.

Stretávam vizionárov, inovátorov a podnikateľov, ktorí sú už jednou nohou v novom svete. A stretávam aj takých, ktorí ešte stále nechápu, čo sa deje. Výrobcovia bicyklov sa medzi sebou bijú, nízkymi cenami, namiesto toho, aby konečne vymysleli niečo výnimočné. Na skladoch majú tisíce nepredaných kusov, lebo ich zaskočili zákazníci nákupom ebikov, ktoré pred pár rokmi títo „experti“ považovali za módnu vlnu. Dnes im v portfóliu chýbajú.

Niektorí strojári alebo nábytkári ešte stále vyrábajú podľa cudzích výkresov, predávajú normohodiny a snažia sa konkurovať nízkou cenou. Dokedy? Ďalší si namiesto inovácii, kupujú z eurofondov nové stroje a potom hľadajú objednávky na ich vyťaženie alebo pripravujú prezentácie o digitalizácii alebo Industry 4.0. Čas hrá proti nim.

Agilita znamená prácu, malé a rýchle krôčiky vpred, skúšanie, testovanie a experimentovanie. Sledovanie trendov a učenie sa – on line, každý deň, bez toho, aby sa to niekedy skončilo. Žijeme vo svete, ktorý je večer iný, ako bol ráno. Prežijú agilní. A tí, ktorí spia, sa už nezobudia. Dobrú noc.

Teším sa na stretnutia s vami, kde budeme o týchto témach hovoriť:

Novú knihu Spolu – práca, si môžete objednať tu.

kniha spolupraca

0