Prišiel za mnou Tibor Husár, ktorý študuje v našej Podnikateľskej univerzite. Má firmu na Spiši a vlastní unikátnu technológiu lisovania repky olejnej za studena a následnej fyzikálnej rafinácie. Výhodou je šetrné spracovanie repky vodou, bez chemikálie, lepšia kvalita oleja so zachovaním výživných látok. Nevýhodou je nižšia výťažnosť suroviny a teda aj vyššia cena oleja.

Zostavili sme spoločný tím a ako obyčajne začíname študovať zákazníkov, trh, konkurenciu, pozitívne a negatívne účinky oleja. Internet ponúka veľa zaujímavých informácii, ale aj hoaxov bojujúcich proti repkovému oleju. Väčšina textov je pravdepodobne z jedného zdroja a zdôrazňujú kyselinu erukovú a jej negatívne zdravotné účinky. Kvôli tejto zložke bolo v minulosti používanie repkového oleja obmedzené, ale kyselina eruková sa dnes v repkovom oleji nevyskytuje.

Hľadáme expertov a nachádzame prof. Ing. Štefan Schmidta, PhD a jeho výskumný tím. Nasledujú konzultácie a stretnutia s odborníkmi, vraciame sa do študentských čias keď nám vysvetľovali chemické vzorce a reakcie. Vzniká tabuľka, v ktorej sú zdôraznené benefity repkového oleja. Nie je to reklamná tabuľka, ale výsledok vedeckého výskumu, ktorý zdôrazňuje vysoký obsah omega–3 mastných kyselín a ich výborný pomer k omega-6 (1 : 2,53), ale aj vyvážený pomer nenasýtených kyselín, vysoký podiel vitamínu E a vysokú teplotu zadymenia.

tabulka

Sme potešení úžitkom nášho potenciálneho produktu a premýšľame komu a ako ich odkomunikovať. Veď v dnešnom svete každý vytrubuje do sveta, že jeho produkt je zdravý, bio, green, fresh, eko…

Definujeme tri skupiny zákazníkov – spracovateľov repkového oleja pri výrobe potravín (stretávame sa s majiteľom žilinskej Ryby Jozefom Antošíkom), obchodné siete (navštevujeme manažérov vybraných obchodných reťazcov) a gastro (diskutujeme s kuchármi a dohodujeme testovanie prvých vzoriek). Zistili sme, že viacerí kuchári už aktívne repkový olej používajú – napr. Gabo Kocák alebo Vojtech Artz.

Analýza trhu nám ukazuje obrovské množstvo olejov, ale v segmente repkových olejov sme nenašli kvalitný olej od slovenského výrobcu. V segmente olivových olejov už ľudia rozlišujú určité kategórie kvality a ceny (panenský lisovaný za studena), ale v repkových olejoch hodnotové a cenové kategórie nie sú. Potrebujeme luďom ukázať, že tak ako nekúpite fľašu vína výber z hrozna za 1 – 2 eurá, nedá sa vyrobiť v tejto cenovej kategórii ani kvalitný repkový olej lisovaný za studena, prípadne fyzikálne rafinovaný.

regal

Vytvárame biznis modely pre rôzne kategórie zákazníkov, testujeme ich reakcie a meníme svoje pôvodné koncepty. Detailne analyzujeme trh, produkty, balenia, ceny a pod. Snažíme sa vytvoriť si profil konečného zákazníka – konzumenta, mamičky, ktorá pripravuje kvalitnú stravu svojim deťom a manželovi.

BM flaviol

Prichádza expert na značky, Karel Novotný, a on nám ukazuje ďalšiu cestu – vymyslel názov Flaviol (flavi je žltý po latinsky, vyslovuje sa jednoducho a znie príjemne vo všetkých jazykoch), zaregistroval doménu, navrhol rôzne varianty vizualizácie, balenia a reklamy.

flaviol pole

Vznikajú rôzne návrhy toho, čo chceme komunikovať – napr. “do šalátov, na pečenie aj smaženie – všade výborne chutí. A keď chceme niečo extra, pokvapkáme si čerstvý chlieb olejom z repky a z redkvičkových semienok. Naša Repka je dobrá, má krásnu farbu a na nič sa nehrá. A je naša. Zaručene.“ To nie sú reklamné kecy, ale my to takto vnímame a veríme tomu – celý náš tím.

Bavíme sa o rôznych kategóriách produktov (repkový olej, repkovo – redkvičkový, pre studenú a teplú kuchyňu) balení, zložení, webovej stránke, letákoch, reklame, distribúcii a výrobe.

Snažíme sa reagovať na spätné väzby od zákazníkov, ďalej konzultujeme s expertmi z univerzít, gastronómie aj z biznisu.

Nakoniec sa Flaviol dostáva na svet. Je ešte ako malé dieťa – robí prvé kroky a hľadá si svoje miesto. Verím, že bude aj vo vašej kuchyni.

baloniky

Spýtal som sa chlapcov z nášho tímu, Tibora Husára, Juraja Dorošenka a Antona Slavkovského niekoľko otázok:

Prečo ste sa rozhodli vyvinúť, vyrábať a predávať slovenský repkový olej, keď je na trhu olejov taká obrovská konkurencia?

Dôvod bol jednoduchý – povedomie o repkovom oleji, ako výnimočnej superpotravine, je na Slovensku nízke. Spotreba repkového oleja na trhu je pomerne vysoká, avšak takmer 100 % trhu predstavuje tzv. chemicky rafinovaný repkový olej predávaný v plastových fľašiach. Firma Bioplus dlhoročne vyrába vysokokvalitný repkový olej zo slovenských surovín a cieľom je vytvorenie jedinečného vzťahu zákazníka k tomuto produktu. Ďalším dôvodom je zachytenie trendu nárastu spotreby za studena lisovaného repkového oleja v okolitých krajinách. Napríklad v Nemecku predstavuje najväčší podiel z olejov práve repkový olej. Ide o cielený trend ako riešiť zlý zdravotný stav obyvateľstva, najmä pri chorobách srdca a obehovej sústavy. Tak na Slovensku ako aj v Čechách prebiehajú projekty dlhodobej podpory spotreby repkového oleja na národnej úrovni prostredníctvom kampaní – v ČR (Olej nad zlato) a v SR (Zamiluj sa do repkového oleja).

Môžete stručne a jednoducho vysvetliť, v čom je výnimočnosť repkového oleja a vašej špeciálnej technológie fyzikálnej rafinácie?

Repkový olej, svojou, pre srdce a obehový aparát, výnimočnou – optimálnou kombináciou omega 3 a omega 6 mastných kyselín, dokáže bez významnej zmeny v príprave jedál, zásadne a pozitívne ovplyvniť zmenu stravovacích návykov. Stačí jednoducho pri varení, pražení, studenej kuchyni vymeniť existujúce oleje za chuťovo neutrálny repkový olej. Repkový olej Flaviol je za studena lisovaný, pri jeho spracovaní sa nepoužívajú chemikálie. Čistenie (rafinácia) oleja sa robí fyzikálnym spôsobom tak, že olej sa zmieša s vodou a vo vákuu šetrne ohreje, v dôsledku čoho voda z oleja na seba naviaže neprospešné látky. Keďže ide o mimoriadne šetrné čistenie, v oleji zostávajú vitamíny a ďalšie nutrienty, ktoré sa pri chemickej rafinácii zničia. Takmer všetky v súčasnosti predávané repkové oleje výlučne v plastových fľašiach sú chemicky rafinované.

Ako vznikla značka Flaviol a akých zákazníkov má osloviť?

Značka Flaviol vznikla po profesionálnej analýze trhu s repkovým olejom a jednotlivých spotrebiteľských segmentov, s cieľom osloviť čo najširší okruh ťažiskových konzumentov, ktorí či už v rodinách, alebo vo verejnom stravovaní rozhodujú o surovinách a príprave jedál.

oleje

Aké sú prvé reakcie zákazníkov na olej Flaviol?

Reakcie zákazníkov sú pozitívne, zatiaľ však nebol urobený cielený prieskum zameraný na jednotlivé spotrebiteľské skupiny.

Začali sme sa stretávať na pôde Podnikateľskej univerzity a neskôr pri projekte Flaviol – od prvej myšlienky, cez biznis model, produkt, značku až po uvedenie na trh. Aké zatiaľ hodnotíte tento projekt?

Projekt zmenil spôsob prezentácie nášho oleja. Prešli sme z pôvodnej plastovej fľaše na sklenenú, došlo ku zmene značky – regionálne označenie Spiol (spišský olej) bolo nahradené profesionálnou značkou Flaviol s tomu zodpovedajúcou aktívnou marketingovou podporou najmä na sociálnej sieti Facebook (www.flaviol.sk). Ide o nové spôsoby prezentácie, ktoré sme doposiaľ nepoužívali a učíme sa s nimi pracovať. Špeciálne sociálne siete a ich interaktívnosť sú pre nás novinkou. Samotné investície do vybudovania značky sú však beh na dlhú vzdialenosť. Masívne investície do budovania značky považujeme za rizikové a ani s tým nemáme skúsenosti. Z väčších finančných investícii do tejto oblasti máme obavy. Veľký potenciál pre budovanie značky predstavujú sociálne siete, ich interaktívnosť, resp. virálny charakter, to je pre nás zatiaľ nepreskúmaná oblasť a učíme sa v nej pohybovať.

Samotný obchodný model spolupráce s našimi odberateľmi sa v princípe nezmenil, snažíme sa osloviť veľké obchodné reťazce, obnovili sme vzťah s Billou, kde sme uskutočnili aj prvé dodávky. Dodávky do ďalších reťazcov, napriek pomerne veľkému odstupu od podpisu zmlúv, sa zatiaľ neuskutočnili. Spolupracujeme aj s ďalšími menšími obchodnými partnermi.

Aké máte plány do budúcnosti?

Hlavnou prioritou je vybudovanie silnej značky, jedinečného vzťahu s našim cieľovým zákazníkom a nájdenie cesty ako to urobiť, pri minimalizácii rizika strát z veľkých finančných investícií do tejto oblasti.

Flaviol kvet

Tu je zhrnutie príbehu Flaviol

Kedysi, keď bolo všade ľanu ako maku, nikto nechyroval, že sú nejaké Omega 3 mastné kyseliny. Prečo ? Nuž, lebo nikomu nechýbali, pretože v ľanovom oleji ich je požehnane, a stačí ho tak málo, aby človeku nič nechýbalo. Ale ako zmizlo ľanové súkno, vytratilo sa z domov aj ľanové semienko a s ním aj zo stravy Omega 3 mastné kyseliny. A neskôr ako ubudlo aj pohybu, zrazu sa ľudia začali báť o svoje srdiečka. ktoré často chorľaveli. Ale keďže nič sa nedeje len tak, zrazu sa objavil repkový olej. Spočiatku si ho nikto nijak extra nevšímal, ale zrazu prelom. Repkový olej má nielen už spomínané Omega 3, ale v optimálnej zdraviu-srdiečku potrebnej kombinácii aj Omega 6 mastné kyseliny. Výborne sa na ňom nielen varí, ale je jeden z najlepších aj na vyprážanie a šaláty. A zrazu máme v jednej fľaši unikát – Flaviol, repkový olej. Olej srdca Vášho a Vašich blízkych.

Ďakujem vám chlapci a prajem Flaviolu veľa úspechov.

0