Bol som dosť mladý, keď som sa stal profesorom (36). A bol som dosť mladý, keď som z akademickej pôdy odišiel. Trochu ma mrzelo, že nemám okolo seba svojich žiakov. Ale teraz, na staré kolená, zisťujem, že mám. A akých. Len mám niekedy obavu, či to nie je príliš sebavedomé označovať sa za ich učiteľa. Sú to podnikatelia. Veľmi úspešní. A založili sme spolu aj inovačnú sieť Inovato, ktoré rastie. Pripravujeme spolu veľké projekty.

Nedávno mi ďakoval Zbyněk Frolík, zakladateľ Linetu za o, čo sa odo mňa naučil. Zahanbil som sa, lebo vždy som mal pocit, že sa učím ja od neho. Budeme v jeho firme s Podnikateľskou univerzitou v máji. V podobnom duchu so mnou nedávno hovorili aj Vladko Levársky alebo Ľubko Švec. S Podnikateľskou univerzitou sme v posledných dňoch navštívili firmu Švec Group a videl som firmu s úspešným príbehom a pokorným majiteľom. Stavia ďalšie haly, rozširuje výrobu a biznis, ale stále viac hovorí o službe a dobrom živote pre svojich ľudí. A pomáha slabým, s Petrom Brenkusom a Vladkom Maslákom buduje komunitu ľudí, ktorí sa vracajú do života. Na druhý deň sme išli k ďalšiemu absolventovi Podnikateľskej univerzityEmilovi Schultzovi. Poďme trochu skôr a prediskutujeme s Emilom prácu pre našu komunitu v Michalovi nad Žitavou hovorí mi Ľubo. A tak dojednávame s Emilom výrobu a balenie muštov a oberanie ovocia v Emilových sadoch. V Hurbanove sa k nám pridáva ďalší absolvent Podnikateľskej univerzity – Maroš Poništ. S Emilom zrekonštruovali Dom Hany Hegerovej. Niekoľkokrát navštívili túto veľkú umelkyňu v Prahe, získali jej súhlas a vybudovali penzión s izbou, kde sú je platne, knihy a mnohé vzácne dokumenty a predmety z jej života. Môžete tam počúvať jej piesne, ochutnávať obľúbené víno Dunaj a zažiť vaňu plnú fialiek. Ďalší deň pokračujeme k Ľubkovi Klieštikovi, ktorý nám rozpráva neuveriteľný príbeh premeny svojej firmy. Môžete sa o ňom dočítať v jeho novej knihe, ktorá sa dá čítať alebo počúvať v aute. V piatok ideme do firmy Smarf a jej zakladateľ Miroslav Hajský nám ukazuje perfektnú symbiózu pokorného podnikateľského prístupu s technickým majstrovstom. Popoludní mi hovorí, že sa jeden miestny podnikateľ dozvedel, že som u neho a chce sa zastaviť. Prichádza Vlado Valko, majiteľ firmy VW Stav s fľašou slivovice a spomíname na spoločné stretnutia a spolužiakov v Podnikateľskej univerzite. Milan Juhaniak nám vysvetľuje prietokové účtovníctvo a prietokomer vo firme. Zároveň vo firme Smarf testuje vývoj svojho systému na on line zber dát zo strojov, ktoré nemajú žiadnu elektroniku – systém Cindy.

Cestou späť sa mi vybavila situácia z minulého týždňa. V Dobrom pastierovi nám ďalší absolvent Podnikateľskej univerzity, Ľubko Očenáš, majiteľ firmy Lukamasiv, vybudoval peletoviacu linku a zrekonštruoval budovu. Dal to toho svoje peniaze, čas aj prácu. Keď som tam bol s Vladkom Maslákom videl som na stene pekne uložené náradie a chlapi mi povedali, že to tak vymyslel pán Očenáš a trvá na tom, aby dodržiavali systém a poriadok. Spomenul som si na moju prvú návštevu v Ľubovej firme. Po prehliadke som mu povedal, že tam má neporiadok a videl som na ňom, že je sklamaný. Možno očakával pochvalu, ktorá neprišla. Ukázal som mu, čo považujem za poriadok a systém a o rok to mal v celej firme. Aj s robotmi.

Pri týchto stretnutiach si uvedomujem, že moji žiaci sú už učiteľmi. Dobrými učiteľmi. A okrem toho, že budujú úspešné firmy, tak pomáhajú. Tým menej úspešným. Keď som im za to vyjadril minulý týždeň vďaku, tak sa Ľubko Švec s Emilom Schultzom zasmiali a povedali: „Veď to máme od teba, ty si nás to naučil.“ Vždy sa pri takejto vete trochu zahanbím, ale aj poteším. Žiaci prerástli svojho učiteľa. A pomáhajú si aj navzájom – firma Švec kupuje pre svojich spolupracovníkov ovocie z Emilových sadov, Emil predáva Lyra čokolády od Karola Stýbla, Ľubko Klieštik pomáha bývalým spolužiakom so zavádzaním TOC, Dobrý pastier triedi súčiastky pre Jožka Gaboša z Nobel Automotive a tak ďalej. Ani vo sne som si nemyslel, že raz vytvoríme takúto silnú sieť priateľstva, spolupráce a vzájomnej pomoci. Myslím si, že dozrel čas na jedno veľké stretnutie absolventov Podnikateľskej univerzity. Čo si o tom myslíte vy? Napíšte mi.

Takto vyzerá naša peletovacia linka a štandardy od Ľubomíra Očenáša, majiteľa firmy Lukamasiv

absolvent Podnikateľskej univerzity, Jožko Gaboš, riaditeľ Nobel Automotive aVladko Maslák pripravujú spoluprácu pri triedení súčiastok Nobel Automotive

Takto vyzerá opravovanie stoličiek, ktoré robí Miško Pallo v Dobrom pastierovi a pomáha nám ďalší absolvent Podnikateľskej univerzity – Samo Krošlák, majiteľ firmy Krošlák

Ľubomír Švec odovzdáva auto a budovu kňazovi Petrovi Brenkusovi na pomoc ľuďom v núdzi a pri návrate do života

Stretnutie študentov Podnikateľskej univerzity v Dome Hany Hegerovej s Marošom Poništom a Emilom Schultzom

Študenti Podnikateľskej univerzity u Ľubka Klieštika

Študenti Podnikateľskej univerzity u Emila Schultza

Študenti Podnikateľskej univerzity u Ľubka Šveca

Zaujímavé stretnutie ľudí, o ktorých pišem, bude tu:

25