Dňa 22.1.2024 sme odcestovali s Milenou do Afriky. V ten deň bola rozlúčka s dvoma ľuďmi, ktorých som mal rád – s Milanom Zeleným, mojim učiteľom a Jankom Semaňákom, kamarátom a autorom nápoja Tatratea. Roman Dvořák pripravil z Milanových textov s použitím umelej inteligenciu posledný Milanov prejav a ja som poslal svoj príhovor. Nebola to vlastne ani rozlúčka, pretože Milan bude cez svoje myšlienky stále s nami. Bola to oslava života výnimočného človeka. Milan mi často rozprával o Kapskom meste a tak som tam po našom prílete na neho spomínal. Mesto na sútoku Indického a Atlantického oceánu s množstvom endemitov a nádhernou prírodou. Prechádzame cez miesta námorníckych výprav a kolonizácie Holanďanov, Portugalcov, Angličanov (JAR) a Nemcov (Namíbia). Holandskí kolonizátori zabíjali Krovákov a Hotentotov, Nemci vyvraždili Hererov. Veľké a silné národy narobili v minulosti veľa zla menším a slabším. Tí malí a slabí, ako Slováci, bojujú medzi sebou a robia si zle navzájom. Taký národný masochizmus – zvoliť si nejakého debila a potom nadávať.

Radi s Milenou cestujeme do ďalekých krajín a pozorujeme ľudí, prírodu, spoznávame dejiny. História ukazuje odvážnych objavovateľov nových svetov, podnikateľov, inovátorov aj opravovateľov toho, čo v minulosti zničili rôzni zloduchovia a diktátori. Milan Zelený hovoril, že osoby tohto druhu by sme mali vnímať viac ako prírodné kalamity, nie ako ľudské bytosti. Aj na Slovensku máme takéto kalamity. Žiaľ, nezostanú po nich iba ohnuté stĺpy na križovatkách a vtipy na internete, ale aj poničená krajina, z ktorej sa schopní ľudia radšej sťahujú do zahraničia.

Pri cestovaní sa človek učí prijímať, neposudzovať a neodsudzovať iné kultúry – ich spôsob práce, správanie, jedlo a zvyky. Cestovanie mi pomáha získavať určitý nadhľad v čase a priestore s presvedčením, že svet sa zlepšuje – nielen v zvyšovaní materiálneho bohatstva a v prístupe k nových technológiám, ale aj v ochrane ľudí a prírody. Hans Rosling vysvetľuje vo svojej knihe tabuľku, v ktorej sú krajiny rozdelené podľa príjmov na deň (2, 4, 8, 16 dolárov) a dĺžky života. My patríme medzi najlepších vpravo hore, ale aj tí najchudobnejší sa postupne posúvajú týmto smerom.

Včera sme boli na najstaršej púšti na svete, ktorá má vyše 55 miliónov rokov a obdivovali sme vyše tisícročné stromy. Je to úžasné ako sa v takýchto časových dimenziách menia skaly na prach a prach na skaly, aké krátke sú dejiny našej civilizácie a naše ľudské životy. Také krátke, že je škoda pokaziť si čo len okamih hádkami a konaním zla. Pekne vás všetkých pozdravujeme s Milenou z krásnej Afriky. Akadémia Dobrého pastiera bude aj bez nás – s Danielom Hevierom 5.2.2024. Hláste sa u Ľubka Klieštika – kliestik@kliestik.sk. Všetkých pozývame aj na stretnutie Inovato o zmenách, na ktoré sa musíme pripraviť.

Tu je spomínaná tabuľka z knihy Hansa Roslinga. Veľkosť kruhu vyjadruje počet obyvateľov danej krajiny.

Tu je príhovor Milana Zeleného k nám (spracoval Roman Dvořák s AI)

Tu je môj príhovor Milanovi

A tu je pár obrázkov z Afriky

32