V tomto týždni som bol na stretnutí Opravárov spoločnosti na Sliači. Hovorilo sa tam aj o tom, že nedôvera na Slovensku je dlhé roky obrovská a nezlepšuje sa to. Hrozí, že sa spoločnosť rozpadne na kmene, ktoré budú medzi sebou bojovať. Negatívne vzťahy a napätia medzi rôznymi skupinami ľudí dosahujú úroveň krajín na prahu občianskej vojny. Dostal som sa k štúdii o dobrom živote, ktorú 85 rokov robili odborníci z Harvardu. Základom sú dobré vzťahy. Všetko sa začína už v rodine. Dobrému pastierovi, Náruči, Dorke alebo Domu nádeje by nerástol počet klientov a podiel na trhu, keby fungovala rodina a bola v nej láska.

Včera oslavovali 50 rokov života a 25 rokov spoločného života Janka a Ľubko Klieštikovci. Janka venovala veľa času svojim deťom a zverejnila aj dojímavý príbeh malej Lucky, ktorý sme s nimi prežívali. Tu je relácia na Rádiu Regina.

Ľubko je kamenár, ktorý prebral remeslo po svojom otcovi. Obdivujem ich pokoru, pokoj a lásku, s ktorou spoločne so svojimi deťmi kráčajú životom. V dobe, keď sa mnohé rodiny rozpadajú a niektorí ľudia chcú žiť život iba sami pre seba.  

Spomínam si na Ľubka, ako sa prišiel ku mne predstaviť a prihlásil sa na štúdium Podnikateľskej univerzity. Bol trochu neistý, hovoril, že firme sa veľmi nedarí a spomenul, že sa mu v škole veľmi nedarilo a nie je študijný typ. Posmelil som ho, že u nás sa až tak veľa neštuduje a snažíme sa skôr riešiť konkrétne problémy vo firme. V tej jeho ich bolo dosť. Od nedostatku peňazí, ktoré si musel požičiavať a dlh narastal, až po nefungujúci obchod a procesy v podniku.

Napriek tomu, že Ľubko nebol v mladosti veľký knihožrút, dve knihy mu zmenili život – Sväté písmo a Cieľ od Eliyahu Goldratta. Myslím si, že v poznaní Teórie obmedzení patrí k najlepším. A možno je úplne najlepší, keď Eli Goldratt už nie je medzi nami. Nielen, že preštudoval všetko dostupné, ale on princípy Teórie obmedzení používa a rozvíja vo svojom živote a v práci.

Keď sa pustil do reorganizácie svojej firmy, tak mala dve hlavné obmedzenia – najskôr nedostatok objednávok a peňazí a neskôr neschopnosť plniť objednávky a peniaze stále chýbali. Do tejto náročnej práce prišla choroba malej Lucky a jej dlhodobé pobyty s Jankou v nemocnici. A Ľubkove trénovanie Teórie obmedzení na šiestich deťoch, aby sa v limitovanom čase dokázali naraňajkovať, obliecť, naskákať do auta, odviezť sa do školy a nikoho nezabudnúť doma. Dostávam každý mesiac výsledkovky jeho firmy a teším sa z týchto tabuliek. Nedávno sme spolu oslavovali splatenie všetkých dlhov. Firma je zameraná na prietok a prietokomer funguje. Počas ťažkého obdobia nevzdychal a nesťažoval sa. Tešil sa z krátkych stretnutí s Jankou a Luckou. A každý mesiac organizoval stretnutia kresťanských podnikateľov – východ, stred a západ. Slúžil Bohu a pracoval pre druhých. Pripravoval a viedol veľkú konferenciu v Nimnici. A napísal dve knihy. Tú druhú, v novom a prepracovanom vydaní, mi osobne priviezol minulý týždeň. S Teóriou obmedzení pomáhal aj Dominikovi Špesovi, aby stíhali nakladať Sulinku a Ľubovnianku na kamióny, keď im niekto podpálil firmu a poškodil linku.

Nie je to zvláštne, že sa k vám niekto prihlási za žiaka, volá vás učiteľ a v skutočnosti sa vy učíte od neho? Pokore, trpezlivosti, láskavosti, vytrvalosti, láske k Bohu a blížnym okolo nás? Prišiel ku mne nesmelý a neistý chlap, ktorý nemal v sebe toľko asertivity, ako sa očakáva od lídra. Necítil sa dobre, keď mal vystupovať pred ľuďmi. Dnes perfektne prednáša pred stovkami ľudí, pomáha, povzbudzuje, modlí sa a pracuje. Pokorný líder s milujúcou manželkou, ktorá stojí pri ňom v dobrom aj zlom. Škoda, že médiá uprednostňujú správy o ďalších deťoch akéhosi Borisa, rôzne reality show kde si ľudia nadávajú, vyvolávajú hádky a škandály. Ja by som uprednostnil reality show Klieštikovci. Seriál o tom, aké je krásne keď je v rodine viera, láska a nádej.

Ďakujem za všetko, čo robíte Janka a Ľubko. Všetko najlepšie do ďalšej päťdesiatky.

37