Rozhovor s Ľubomírom Klieštikom, majiteľom firmy Kamenárstvo Klieštik.

Rád by som vám predstavil Ľubka Klieštika. Prišiel kedysi za mnou, že mu firma nefunguje podľa jeho predstáv a začal študovať na našej Podnikateľskej univerzite. Vozí ma niekedy na spoločné cesty autom, lebo z mojej jazdy mu bývalo nevoľno. Preberáme spolu prácu aj život. Spriatelili sme sa. Spomínam si, že raz dohodol Vladka Masláka, aby mu prišiel vysvätiť firmu a pozval aj mňa. Ľuďom vo firme povedal, nech si poupratujú a prejavia úctu návšteve kňaza s profesorom. Vladko už bol na ceste a zavolal mi, že musí vrátiť, lebo mu prišla veterinárna kontrola. Museli sme vysvätenie odložiť. V tom istom čase vśak prechádzal cez Čadcu zákazník Kamanárstva Klieštik z východu s jedným spolupracovníkom a rozhodli sa skontrolovať v akom stave je ich zákazka a ako vyzerá dodávateľská firma. Keď dvaja páni vstúpili do firmy našli poriadok a všetci ich úctivo zdravili Pochválený buď Ježiš Kristus…

Obdivujem Ľubkovu veľkú rodinu a jeho krásny vzťah s manželkou Jankou. Je mi vzorom v tom, s akým pokojom prekonáva problémy v živote a v práci. Veľa sa učí, skúša nové veci, modlí sa a objavuje Božie plány vo svojom živote. Sám niekedy potrebuje povzbudenie, keď Janku s najmenšou Luckou znovu vezie do nemocnice. Ale on slúži druhým – vo svojej firme, v spoločenstve kresťanských podnikateľov, v OZ Dobrý pastier a všade tam, kde je to potrebné. Organizuje aj veľkú konferenciu kresťanských podnikateľov, pomáha pri Campfeste a ďalších akciách. Keď som mu rozprával, že chodím rád na Veľký Rozsutec, začal trénovať a nedávno sme tam vyšli spolu. Mám ho rád. Je pre mňa príkladom pokorného a slúžiaceho lídra.

hore

Spolu na Veľkom Rozsutci, Ľubo Klieštik v mojom pozadí ako anjel strážny s krížom

Máš sedem detí, veľa obchodných aj organizačných aktivít vo svojej firme, organizuješ mesačné stretnutia kresťanských podnikateľov, stretávam Ťa na rôznych seminároch a konferenciách. Ako to stíhaš a stanovuješ si priority?

Janko, pravdou je, že mnoho vecí nestíham a tak je nemalé množstvo akcií, ktorých sa nezúčastňujem, aj keď by som tam chcel ísť. Priority sú dôležité, a tak si ich stanovujem a rozlišujem, čo je v danom čase dobré pre rodinu, firmu, ale aj mňa samého. Niekedy je potreba zjavná, vtedy je jednoduché rozlíšiť, že toto alebo tamto musím spraviť pre podnikanie, alebo mojich blízkych. Ale často sa snažím počúvať taký ten tichý hlas, ktorý mi pomáha určiť, čo ďalšie je ešte dôležité a pritom to nie je na prvý pohľad vidno. Ako napríklad, nájsť si čas na ticho a premýšľať čo ďalej, alebo ísť na seminár, kde je šanca, že sa zas posuniem o kúsok ďalej.

Máš kamenársku firmu a pokračuješ v ceste, ktorú začali Tvoji rodičia. Čo je dnes iné v tomto biznise v porovnaní s časmi, keď začínal Tvoj otec s mamou?

Keď som začal s otcom, tak kameňa bolo málo a stroje boli jednoduché, a tak sa vyrábali z kameňa len nápisné dosky na pomníky a prevažne sa používal betón na hroby. Dnes betón ustúpil a skoro všetko sa robí na cintoríne z kvalitných žúl a je ich dostatok. Najväčšou zmenou však je, že kameň sa aj v našich krajoch masívne začal používať v interiéroch. V začiatkoch sa kamenné dosky do kuchýň a kúpeľní, krby, schody a iné doplnky nevyrábali. Teraz to tvorí väčšinu našej produkcie.

firma

V stavebníctve je veľa nekalých praktík. Ako sa s nimi vyrovnávaš ako kresťanský podnikateľ?

Priznávam sa, že ja to mám ”jednoduchšie.” Nevyrábam pre štátnu správu. Nezúčastňujem sa verejných obstarávaní. Nekupujem stroje cez eurofondy. A keďže som nikdy nešiel týmto (ne)správnym SMERom, tak som od mnohých pokušení ušetrený.

Keď sme sa prvýkrát stretli, Tvoja firma nebola v najlepšej forme. Prešiel si ťažkú cestu, ktorú skomplikovala aj vážna choroba Tvojej najmladšej Lucky, s ktorou je Janka už tri roky viac v nemocnici ako doma. Výsledky Tvojej firmy sa zlepšujú a napriek trápeniu v rodine mám niekedy pocit, že u vás vládne akási harmónia a pokoj. Čo Ti pomáha zvládať takéto ťažké situácie?

Je to viera v milujúceho Boha Otca a v jeho Syna Ježiša Krista. Verím, že je živý Boh, a tak s ním a s Duchom Svätým kráčam v skúškach a verím, že to je hlavný dôvod môjho úspechu.

Ale pravdou aj je, že ja si nemyslím, že veci zvládam. Skúšky sú ťažké a firma ja stále na ceste ozdravenia. Keď som v minulosti spravil v podnikaní chyby, tak nemôžem očakávať, že keď začnem veci robiť správne, tak výsledok tu bude na zavolanie. No a naša Lucka je stále v ohrození života a my oň musíme stále bojovať.

Ale máš pravdu v tom, že okolo mojej rodiny v tomto čase badám už dlhodobo ovzdušie harmónie a pokoja a posilnenie môjho vzťahu a lásky s moju manželkou Jankou. Nemám na to vysvetlenie, a tak to beriem ako dar.

5

Zdravie Tvojej Lucky poškodili lekári svojimi chybami. Viackrát si bol sklamaný z ich necitlivého prístupu. Hneváš sa na nich? Čo Ti prekáža ako zákazníkovi lekárov na ich prístupe?

Áno, hnevám sa na to. Nebudem si zakrývať oči a každému, kto sa ma spýta, otvorene a bez servítky poviem, čo si myslím, kam posledné roky rozkrádania a nekompetentnosti posledných vlád doviedli naše zdravotníctvo. Lekárom, ktorí pochybili odborne a viacerí aj po ľudskej stránke, sme odpustili. Ich bude súdiť niekto iný, nie ja. Budem sa síce hnevať na ich zlyhania, ale jedným dychom dodávam, že dostali stopercentný dar odpustenia.

Musím však jednym dychom dodať, že mali sme a stále máme šťastie aj na špičkových lekárov a zdravotný personál, ktorý svojou odbornosťou a prístupom nám pomáha. V tomto čase je to detské oddelenie v Martine, za čo sme im vďačný. Stretli sme špičkové lekárky aj v Bratislave na Kramároch.

lucka

Mário Tomášik, Janka Klieštiková a Vladko Maslák sa modlili v nemocnici za malú Lucku

Vráťme sa do firmy. Aké kroky ti pomohli zvrátiť zlé finančné výsledky v tvojej firme a čo si sa pritom naučil?

Zopár vecí pomenujem, nebudú to všetky a poradie nezohráva rolu:

  • zmapovanie financií a danie pod kontrolu čísiel. Potlačiť tendenciu viesť firmu podľa pocitov a brať vážne pri rozhodovaní do úvahy aj čísla.
  • rozlúčiť sa vo firme s “majstrami sveta” a potlačiť správanie tohto typu u seba a aj u iných.
  • nebáť sa poprosiť o pomoc priateľov, ktorí majú skúsenosť, ako vyliečiť firmu.
  • metóda riadenia TOC (Teória obmedzení) a je aplikácia v mojej firme. Ako nájsť a potom využiť úzke miesta firmy.
  • nemusí byť neskoro učiť sa aj vo vyššom veku
  • priznať si chybu

Kedysi si mi spomínal, že si mal problémy so sústredením sa v škole, nečítal si knihy a zle si sa učil. Ja Ťa však poznám ako usilovného študenta našej Podnikateľskej univerzity, ktorý sa nielen rýchlo učí nové veci, ale ich aj disciplinovane zavádza do života. Napísal si knižku Moja cesta. Zároveň som Ťa viackrát videl ako výborného učiteľa a prednášateľa. Osvietil Ťa Duch Svätý, alebo čo sa s Tebou stalo, že si dnes nielen výborný žiak, ale aj učiteľ?

Viem, že keď som bol dieťa a teeneger, tak som sa zajakával a koktanie mi spôsobovalo problémy. Áno, asi to bol Duch Svätý, lebo keď som v spoločenstve začal slúžiť a ohlasovať Božie slovo, tak tieto problémy sa razom stratili. No a potom, je to asi aj nezaslúžený dar, že keď cítim pre niečo nadšenie, tak s radosťou o tom rozprávam ďalej.

DSC_4581

Mám pocit, že Ťa najviac bavia dve knihy – Biblia a Cieľ od Eliyahu Goldratta. Čo je to hlavné, čo v nich nachádzaš?

V Biblii mám kľúč, ako nájsť a dosiahnuť cieľ môjho života – dostať sa do neba. A ako dovtedy robiť na zemi dobro, keď vládzem a ako čerpať silu, keď som v koncoch.

Kniha Cieľ mi najskôr dala jednoduchý a použitelný postup TOC (Teória obmedzení), ako firmu riadiť lepšie a ako ju nastaviť tak, aby zarábala peniaze a postarala sa kvalitne o svojich zamestnancov a zákazníkov. No následne nachádzam jej uplatnenie aj v bežnom živote a v súkromí.

Ako si zavádzal TOC vo svojej firme, čo Ti to prinieslo a čo by si urobil ináč?

Prinieslo mi to poznanie, že väčšinový názor ešte neznamená, že musí byť pravdivý. Vôbec nemusím riadiť všetko a vylepšovať všetko na všetkých frontoch a pritom zničiť seba aj firmu. Stačí mi dať väčšinu síl do hlavného problému a potom som svedkom, ako s podstatne menším úsilím, ako v minulosti, sa veci zlepšujú a ja sa môžem tešiť, že veciam rozumiem, viem ich meniť, riadiť a výsledok je vidieť.

No a čo by som urobil ináč? Tak to mám jasné. Metódu TOC som v jej začiatkoch, po jej spoznaní, zavádzal pomaly a flagrantne a tým som trestuhodne dovolil sebe a mojim ľuďom stratiť vzácny čas. Teraz by som neváhal a zaviedol ju hneď a riadne a vyvaroval by som sa mnohých chýb a tešil by som sa skôr z výsledku.

Už roky vedieš spoločenstvo kresťanských podnikateľov. Je to dosť časovo náročné a máš aj dosť iných povinností v rodine a vo firme. Prečo to robíš?

Nemám na to ľahkú, alebo jednoduchú odpoveď. Pred časom, keď bolo vo firme veľmi zle, mi niektorí ľudia, ktorý ma poznali a vedeli čo žijem, radili, aby som túto službu nechal tak a venoval sa len ťažko skúšanej firme a to ešte Lucia nebola na svete. Ja som už vtedy vedel, že títo ľudia majú pravdu. Všetky logické argumenty boli na ich strane a bol som si toho plne vedomý. A k tomu ešte prišlo ťažko choré dieťa Lucka.

Avšak, bol tu v srdci taký ten tichý hlas, ktorý ma viedol, aby som v tom pokračoval. Nevedel som, čo je teda správne, no keď som s tým chcel skončiť, tak nepokoj sa tak zväčšil, že bolo “ľahšie” pokračovať v službe. A tak som v tejto službe kráčal ďalej, napriek všetkým okolnostiam, ktoré ukazovali pravý opak.

spolocenstvo

Na stretnutí východnej skupiny kresťanských podnikateľov

Máš niekoľko stoviek zoskokov s padákom, všímam si Ťa ako usilovne študuješ a zavádzaš nové veci vo svojej firme, zahryzol si sa do športovania a vidím na Tebe veľký pokrok. Čo Ťa motivuje a čo Ti pomáha v tvojej húževnatosti a disciplíne?

Janko, nemyslím si, že som húževnatý a ani disciplinovaný. To možno lepšie posúdia tí, čo ma poznajú bližšie. Ani s tým mojím športovaním to nebolo také priamočiare. V mladosti som sem tam čosi našportoval. Počas podnikania už vôbec.

No a potom prišiel zlom a ten bol nedávno a priznávam, bol to hnev. Hnev na samého seba, že neviem schudnúť. Hnev na moju tučnotu, hnev na moju lenivosť. Už aj obava o môj zdravotný stav.

A tak už viac mesiacov sa venujem prechádzkam a šliapaniu na orbitreku, no a ešte aj to som si zjednodušil – iba počas šliapania si môžem pustiť napínavú audioknihu – a funguje to. Keď chcem vedieť, aká bude ďalšia kapitola a ako bude napínavý príbeh pokračovať ďalej, tak musím – idem cvičiť. Výsledok? Cítim sa fakt lepšie, odmenou mi je aj vyše 10 kg dole z váhy, povzbudivé slová od priateľov a lepšia kondícia.

Prešiel si vo svojom podnikaní aj v živote rôzne obdobia. Čo by si poradil podnikateľom, ktorí začínajú?

Sám zopár tipov:

  1. neváhať donekonečna, ale hlavne začať podnikať
  2. od začiatku mať pod prísnou a presnou kontrolou čísla. Náklady, splatnosti, úvery, tržby, mzdy a iné a s tým súvisiaci plán – koľko financií mi musí prísť a dokedy, aby som vedel, čo musím z toho zaplatiť a dokedy.
  3. ako sa čert vyhýba krížu, tak radím sa vyhnúť pokušeniam zľahčiť si podnikanie nečestnými krokmi.
  4. po každom dobrom období príde aj kríza. Pripravte sa.
  5. 3 ciele: zarábať a dobre sa starať o zamestnancov a zákazníkov. Stačí ak jednu z nich na dlhšiu dobu nezvládneme a príde bankrot.
  6. musíš oddychovať. Myslím to vážne. Už som robil pomníky mladým podnikateľom. Niektorí to aj prežili, s infarktom, alebo mozgovou príhodou…

Často si všímam, že si ľudia vyberajú lacné materiály a rozhodujú sa podľa nízkej ceny. Ty si dodával kameň a prácu aj známym slovenským športovcom (jeden z nich práve preteká vo Francúzsku na bicykli) a bohatým ľuďom. V čom je tvoja firma výnimočná?

firma1

Mnohí obchodní partneri sa presvedčili, že na trhu sú lacnejší kamenári ako som ja. Rovnako, ako ja nájdem kedykoľvek lacnejších stolárov, návrhárov a architektov, ako sú oni. Ale ak chceme, spoločne dodať zákazníkovi kvalitný a hodnotný kus interiéru do jeho domu, tak mnohí sa mohli presvedčiť, že vieme zladiť kvalitné materiály, špičkové stroje a hlavne um a dlhoročnú skúsenosť našich spolupracovníkov.

Máš pred sebou nejaký veľký sen?

Tak ozdraviť a dobudovať firmu, aby nielen zisk, ale aj hrdosť zamestnancov a spokojní zákazníci mali radosť, že existujeme. No a v osobnom živote? Skôr, ako sa dostanem do neba, chcem ďalej hľadať a odhaľovať plán pre môj život a tešiť sa z jeho napĺňania.

rodina

Ľubko, ďakujem Ti za rozhovor a vśetko čo robíš. Nech je Tvoje hľadanie úspešné a Tvoj život naplnený.

4