Vydržať, hovorí si ťažko pracujúci človek a teší sa na dôchodok. Hovorí si to aj manažér v zlatej klietke. Búri sa v ňom svedomie, ale má to dobre zaplatené a tak ešte potiahne. Expatom, ktorí zarábajú v zahraničí je smutno za rodinou a tiež si niekedy povedia – vydržať. Je iné vydržať ťahať v kopcoch na bicykli, alebo pri dvíhaní činky. Sila svalov a chuť víťazstiev prichádza pri výdrži a bolesti. Kde je tá hranica, keď má človek ešte prekonať bolesť a vydržať a kde už nastáva kolaps a ohrozenie života? Koľkí športovci dnes zomierajú na športoviskách. Na Tour de France pretekali kedysi cyklisti sami za seba. Nemalí tímy a vláčiky, ktoré ich sprevádzali do cieľa. Niektorí vraj prekonávali bolesť a únavu liekmi a vínom. Boli aj takí, čo vydržali a zomreli. Podobne ako manažéri, ktorí vydržali stres a námahu a skončili v nemocnici alebo na cintoríne. Mnohí vydržali, zarobili veľa peňazí a prišli o priateľstvá, vzťahy alebo rodinu.

Ako je to teda s tou výdržou? Tí, čo vydržali našli prelomové inovácie, namaľovali krásne obrazy, vyhrali zlaté medaily, dosiahli úspech a slávu a tých, ktorí to vzdali, svet nepozná.

Otázkou je, prečo to robíme. Ak pre svoje ego, slávu alebo obdiv sveta, tak nám to možno škodí. Ak je to naše povolanie, služba druhým, v ktorej sa môžu naplno uplatniť naše talenty, tak je to niečo, čo možno požehná aj Boh. Keď vidím talenty Vladka Masláka a nasadenie tohto invalidného dôchodcu, ktorý prekonal rakovinu, infarkt a nedávno bol na operácii srdca, myslím si, že by mu nestíhali ani mnohí vrcholoví manažéri. Nedávno sme hrali na našom podnikateľskom kempe na Roháčoch stolný tenis. Všetkých nás porazila Mirka Brathová. Na koniec prišiel Vladko a porazil ju v dvoch setoch. A keby ste ho videli preháňať sa na snowboarde alebo keď predvádza na Silvestra fakľovú show. Minulý týždeň začali naši chlapci v Dobrom Pastierovi kopať zem vedľa Domu Sv. Anny a o týždeň tam už bol postavený prístrešok aj s dlažbou. Prečo nestavia diaľnice na Slovensku partia z Dobrého pastiera? Už by sme jazdili po autostráde z Bratislavy až na Ukrajinu. Vladko Maslák našiel svoje povolanie – pomáhať ľuďom z okraja spoločnosti. To, čo ho vedie a dáva mu silu nie je z tohto sveta, som o tom presvedčený. Všimol som si, že on sa nedrží svojich projektov a cieľov. Niekedy ich opustí, vzdá sa, inokedy sa pustí do niečoho, čo sa nám zdá úplne nemožné a bláznivé. A dokáže to. Vladko sa snaží vydržať pri Bohu, drží sa Ho pevne a dobre Ho počúva. Vydržme aj my. Nie na ceste ega a slávy. Ale pri našom Pánovi a objavovaní toho, čo pre nás pripravil. On nám ukazuje cestu, ale nezametá ju. Je niekedy ťažká a my už nevládzeme a padáme. V takých chvíľach si možno hovoríme toto: „Vydržíme Pane, si pri nás. Nie moja vôľa, ale Tvoja nech sa stane Pane. Bože príď mi na pomoc, Pane ponáhľaj sa mi pomáhať.“ Prichádza pomoc a sila a my ideme ďalej. Pri dobrých projektoch sa často aktivuje aj zlo. Človek má niekedy pocit ako v rozprávke. Prekonať prekážky zla, aby sme dosiahli dobrý koniec. Po temnom období sa často rozjasní. Treba vydržať. Ale nie v tom, čo nám diktuje naša pýcha a potreba sebauspokojenia. Musíme vydržať vo viere, pri našom Dobrom Pastierovi, ktorý nás nikdy neopustí. Vydržme, lebo často opúšťame my Jeho. A potom sa strácame, blúdime, sme vyčerpaní a vyhorení. Pán v nás zapaľuje oheň, aby sme horeli a zapaľovali ďalej. Vydržme v našom povolaní. Slovo vydržať je od slova držať sa. Držme sa toho, čo je správne, dobré a pevné. Držme sa Toho, Kto nás nikdy neopustí a nesklame. Vydržme a držme spolu priatelia.

Tu je niekoľko akcií, kde sa môžete pridať:

Uzatvárame skupinu na novembrový zájazd do Číny, podrobnosti sú tu – program a cenova ponuka. V piatok ku mne dofrčal na motorke Ľubo Švec, majiteľ firmy Švec a SPOL. U mňa v záhrade sme preberali ďalšie spoločné plány. Pod strechou jeho inovačného centra Inovato pripravuje Strojársku univerzitu pre vyvojárov, konštruktérov, technológov a výrobárov strojárskych firiem – univerzita letáčik. Zistil som, že pri prechádzkach v prírode niekedy vymyslíme viac, ako niekde v zasadačke. Aj minulý týždeň nás cez víkend pozvali Martincovci z firmy Koma Modular na spoločný víkend do vinárskeho kraja v Kobylí. Vždy sa teším na Standu a Táňu, naše spoločné rozhovory a projekty v oblasti modularity. Stanislav Martinec toho tiež už vydržal dosť – v podnikaní, športe aj v živote. A jeho žena Táňa s nim.

Najzaujímavejším projektom Inovata však je ponuka pre veľké firmy, ktoré budú ochotné vyčleniť niekoľkým svojim inovátorom čas na projekt bez byrokracie a zaťažovania operatívou. Pod strechou Inovato nájdu títo ľudia ďalších členov tímu – priemyselných dizajnérov, inovátorov s medzinárodnými skúsenosťami, strojárov, mechatronikov a informatikov, s ktorými dokážu premeniť nápady na funkčné prototypy a biznis modely. Do firmy sa vrátia inovátori s výnimočným riešením, agilnou metodikou inovácii a bude im na to stačiť ovela menej času a peňazí, ako keby robili svoj projekt pod „korporátnou strechou.“ Tu je môj posledný článok o inovátoroch z .týždňaInovácie a inovátori. Pozývam vás aj na Brain Breakfast v Klube pod Lampou v Bratislave, kde bude našim hosťom Juraj Málik z Poradcu Podnikateľa.

Obrázok: Dobrý pastier, Stano Lajda.

Včera sme vysvätili náš Domov Sv. Anny na Vrícku, kde nájde opateru 40 starých a chorých ľudí. Tu  a tu sú dve krátke videá zo svätej omše. Ďakujeme za pomoc našim dobrodincom. Tešíme sa z tohto projektu, aj keď budeme túto investíciu ešte dlho splácať z toho, čo sa nám podarí nagazdovať. Vydržíme!

anna

anna1

anna2

maslak

Vladko Maslák exceluje v stolnom tenise v Hoteli Primula, kde sme mali náš letný kemp podnikateľov

attach

Z kempu podnikateľov – niektorí sme sa vybrali na prechádzku

martincovci

So Staňom a Táňou Martincovcami

0