Keď diskutujeme o nových trendoch, často sa stretávame s modulárnymi princípmi. Ich teoretické začiatky boli rozpracované už v sedemdesiatych rokoch, ale modulárny svet vo svojej plnosti prichádza až dnes. Čo to znamená?

Zákazníci chcú stále viac rôznych variantov výrobkov a služieb, chcú individuálne riešenia a často menia svoje požiadavky. Svet sa zrýchlil a je dynamický. Výsledkom je, že sa neustále skracujú životné cykly výrobkov – nie preto, že by nedokázali fungovať (teórie o plánovanom opotrebení a plánovaných životných cykloch teraz nechajme bokom), ale menia sa móda, zákaznícke trendy, prichádzajú nové technológie a materiály a vzniká takzvané morálne opotrebenie výrobku, kvôli ktorému sa funkčné výrobky nahrádzajú novými. Fanatickí podporovatelia „ekonomického rastu,“ sa z toho možno tešia, ale je to nezmysel – ďalšia ťažba surovín a ničenie prírody, hromadenie odpadu, zbytočné vynakladanie energie a spotreba zdrojov.

Modularita znamená niekoľko výhod:

  • Z rovnakých modulov sa dajú postaviť rôznorodé aplikácie – napr. konfigurácie programov, stavby, produkty, služby učebné plány a pod. Poznáme stavebnice Lego, IKEA alebo autá rôznych značiek, v ktorých sú modulárne podvozky a ďalšie prvky.
  • Dobre navrhnutá modularita v dizajne a konštrukcii potom vedie aj k zjednodušeniu výroby, montáže, manipulácie, skladovania, servisu, predaja a pod.
  • Modulárny produkt môže byť vo vnútri (kam zákazník nevidí) štandardizovaný a zvonka individuálny – vzhľad, funkcie, ovládanie a pod.
  • Modularita však môže prispievať aj k predĺženiu životného cyklu výrobku, ktorý ďalej slúži svojmu účelu a my v ňom iba vymieňame zastaralé moduly za modernejšie. Takto je možné vymieňať dosky v modulárnych počítačoch, programové moduly v komplexných programových systémoch alebo funkčné moduly v rôznych prístrojoch.
  • Modularita umožňuje nielen individuálne konfigurovanie riešenia na mieru, ale aj jeho postupné rozširovanie a rekonfigurovanie podľa potrieb a možností zákazníka. Mladí ľudia si takto môžu napríklad postaviť menší modulárny dom, ktorý postupne zväčšujú podľa počtu detí a neskôr zase rekonfigurujú do menšieho a úspornejšieho domu pre dôchodcov.
  • Pri domoch prináša modularita aj mobilitu – podniky, obchody, reštaurácie alebo školy sa môžu presúvať tam, kde sú práve potrebné. Modulárne domy nemajú pevné betónové základy, ľahko sa montujú, demontujú a prepravujú.
  • V poslednej dobe sme svedkami ďalšieho výsledku modulárneho sveta – ľudia si nemusia kupovať celý systém, ale iba jeho časť. Už si nemusím kúpiť celú platňu alebo CDčko, ale iba pesničku, ktorú chcem. Nemusím si kúpiť licenciu drahého programu, z ktorého využívam iba 20% funkcií, ale iba modul, ktorý potrebujem. A nemusím si ho ani kúpiť, môžem si ho prenajať na mesiac v cloude.

V budúcnosti sa budú viac predávať funkcie produktov, ako produkty samotné. ľudia budú platiť za mobilitu, ale nebudú si preto musieť kupovať auto. Keď potrebujem elektriku, tiež si nekupujem elektráreň a podobne to bude s informáciami, svetlom, chladom, teplom, zábavou, športom, umením a pod. Nebudeme si kupovať noviny, ale správy, nepotrebujeme televízory a televízne stanice, ale relácie, o ktoré máme záujem, nebudeme sa hlásiť na štúdijné programy, ale kúpime si vybrané moduly – a možno priamo od zdroja a nie od „profesora – interpretátora,“ na škole, ktorá nemá úroveň.

Modularita je všade okolo nás – modulárne kurzy, modulárne fabriky a výrobný systémy, modulárne služby, výrobky, počítačové programy alebo domy. Práve pracujem na zaujímavom projekte, kde vznikol modulárny produkt, jeho digitálny konfigurátor pre zákazníkov, modulárny výrobný systém a pripravujeme koncept modulárnej fabriky. A práve pri riešení tejto problematiky som navštívil firmu Koma Modular Design a jej majiteľa Stanislava Martinca. Poznáme sa už dlhšie, občas navštevuje naše semináre a konferencie. Prisľúbil, že na niektorej z našich akcii v roku 2017 aj vystúpi a spoločne chystáme v novom roku v jeho firme vo Vizoviciach workshop na tému „modulárny svet.“

Rozhovor so Stanislavom Martincom, zakladateľom a riaditeľom spoločnosti Koma Modular Design

koma_boss

Sledujem Vašu firmu už dlhšie obdobie a vidím obrovský pokrok – rozvoj závodu vo Vizoviciach aj výstavbu modulárnych domov po celom svete. Môžete stručne vysvetliť výnimočnosť Vašich riešení?

Ta výjimečnost spočívá právě v modularitě. Když něco rozdělíte na menší celky (moduly) můžete uplatňovat, a to platí v různých oborech, již známé dávno osvědčené postupy. Tj. všechny principy řízení linkové produkce – simulace, řízení kvality, zvyšování produktivity, principy interní logistiky, prototypování atd. To co přinášíme navíc je mobilita a flexibilita. Naše modulární budovy se dají rozložením na moduly stěhovat, ale také rozšiřovat a dělit. Jsou recyklovatelné a šetrné k životnímu prostředí. Mnozí uživatelé využívají našich služeb zpětného odkupu budov, pokud je již nepotřebují, nebo si je často jen pronajmou. Naše modulární budovy splňují veškeré požadované technické normy a trvale probíhají inovace nabízených řešení. Pracujeme projektovou formou, většinou souběžně probíhá 3-5 projektů.

S modularitou sa stretávame všade – produkty a ich konfigurátory, kde si zákazník sám môže navrhnúť svoje vlastné riešenie, modulárne výrobné systémy, ktoré sa vedia rýchlo rekonfigurovať na úplne iná úlohy a v poslednej dpbe aj modulárne fabriky, presúvajúce svoju lokalitu podľa potreby. U Vás som videl nielen modulárne domy a kancelárie, ale aj letiská, škôlky, školy, obchody, internáty, športové areály, český modulárny pavilón Expo, ktorý ste na rozdiel od slovenského nemuseli nechať zbúrať, a mnohé ďalšie riešenie. Budeme v budúcnosti stavať modulárne mestá tak, ako to kedysi začal práve vo vašom regióne Tomáš Baťa?

Přiznám se, že je to můj tajný dlouhodobý sen. Někdy s nadsázkou říkám, že Baťa byl jeden z prvních, který začal používat modulární architekturu. A my jsme jeho moduly jen „rozpohybovali“. My už jsme postavili v Evropě více jak 60 škol a školek, nemocnice, obchody, zázemí sportovišť a dokonce i kulturní dům. Ale také vývojová centra (VW Bratislava), modulární zázemí v elektrárnách a rafineriích a také několik menších výrobních prostor. Nyní třeba jednáme o dodávce letiště do Senegalu. Já si takové flexibilní modulární město, které se trvale přizpůsobuje potřebám lidí, dokáži živě představit. Ale věřím, že je možné vyvinout na míru dle výrobku, modulární stěhovatelnou fabriku, ale třeba i mobilní modulární farmu s obchodem nebo její speciální druh „vertikální farmu“.

Fotografie 2013

Svet je v modulárnej výstavbe ďalej ako my. Prečo?

Dále je především USA, VB, NL, Japonsko, Austrálie a některé skandinávské země. Je to dáno především tradicí v používání těchto řešení, ale i soustavné podpoře vlád a institucí těchto států. Dalším důvodem je nedostatek odborníků, architektů, projektantů v naší zemi. V zahraničí se již modulární výstavby vyučuje na univerzitách. V ČR neexistují technické normy a přesné postupy testování našich výrobků. Často narážíme na absolutní neznalost těchto řešení ze strany vypisovatelů výběrových řízení. Bohužel jsou ještě někdy modulární budovy spojovány se starými „staveništními buňkami“. Ale to již dlouho neplatí. My říkáme, že vytváříme a popularizujeme nový obor a ne naši firmu.

Fotografie 2013

Zatiaľ som pochopil, že modulárne stavby vieme rýchlo postaviť a prispôsobovať rôznemu účelu použitia, ich životnosť je 30 rokov a potom sa dajú repasovať a využívať ďalej, na ich výstavbu nie sú nutné betónové základy, doprava a manipulácia s modulmi je podobná ako so štandardnými prepravnými kontajnermi. Aké ďalšie výhody oproti štandardným stavbám poskytuje tento koncept?

Jak již jsem uvedl, jsou více šetrné k životnímu prostředí a to v době výroby na lince, ale i na montáži a také při jejich likvidaci. Díky znovupoužití ušetří často miliony, možná i miliardy, při jejich nasazení na velkých světových akcích jako jsou olympiády, světové výstavy, ale také při řešení aktuálního problému s migrací obyvatelstva. Šetří lidem peníze, když si postaví modulární dům a potom ho rozpůlí a dají část dětem. Velká výhoda je v rychlosti dodávky. Celá budova může být postavena ve fabrice a čekat jen na stavební povolení. Taktéž si budovu můžete zkontrolovat ve fabrice. Často vyrábíme i prototypové moduly před konečným rozhodnutím zákazníka. Ten vše může vidět v reálném provedení dopředu.

Na ktoré projekty ste naviac hrdý?

Asi to bude EXPO pavilon v Miláně v minulém roce. Postavili jsme ho jako první ze všech zúčastněných 140 států a první jsme ho také zdemontovali. Velmi hrdý jsem na naše spolupracovníky, kteří dokázali ve velmi složitých podmínkách v Itálii po zemětřesení v L’Aquile v roce 2009 postavit za 7 týdnů modulární školu pro 700 žáků. Těch projektů, které bych mohl jmenovat je hodně. Vždyť vyrábíme ročně okolo 3.500 modulů. Hrdý jsem také na naše poslední dva humanitární projekty na Ukrajině a v Moldavsku.

expo

Vo Vašej firme vidím úžasný rozvoj – na začiatku plechy a na konci linky individuálne moduly domov v počte 15 kusov za deň, máte vlastnú školu pre spolupracovníkov, na ktorej učí majiteľ aj manažéri, rozvíjate závod aj mesto Vizovice a máte množstvo ďalších projektov, na rozvoj vzdelávania, kultúry a pomoc ľuďom v núdzi. Čo všetko robíte, ako to zvládate časovo a čo vás motivuje v tejto práci?

Našim posláním je pomáhat lidem a obohatit svět. Lidem v nouzi, ale i našim spolupracovníkům. Máme vizi vymyslet chytrou „stavebnici“ KOMA, která toto poslání naplní. To mne asi motivuje nejvíce. Někde v osobnostním testu mu vyšlo, že mne nejvíce motivuje zodpovědnost. Dle mého nejsem workoholik. Když pracuji, tak tvrdě a když odpočívám, tak také intenzivně. A tak tančíme s Táňou (to je moje manželka) argentinské tango, jsem muzikant, hraji na harmoniku a také hodně sportuji (kolo, běžky). A trochu i vinařím. Hodně věcí mne inspiruje, a tak jsem trvale vnitřně zaúkolován. Někdy mám pocit, že je toho už mnoho, ale citím, že to má smysl, a tak to vydržím a jdu dál.

Všimol som si, že si väčšinu riešeni vymýšľate sami vo Vašom podniku, hľadáte vlastnú cestu a nekopírujete druhých. Čo sú hlavné piliere Vášho podnikateľského modelu?

Víte, při každém vážném rozhodnutí další naší cesty, chodím na jedno místo. Kdysi jsem si tam napsal: „Najděme v sobě klid pro nalezení řešení problémů a správné cesty, nalezněme sílu pro jejich uskutečnění a buďme vždy na této cestě čestní a spravedliví.“ Hlavními pilíři jsou lidé a neustálé se přizpůsobování změnám. Když však něco měníme tak to nejde bez těchto pěti slov: chtít, začít, vydržet, dokončit a udržet.

Máte ešte pred sebou nejaký nesplnený sen?

Snů mám hodně. Bez těch by to nešlo. Přece ale nemůžeme vše uskutečnit my. Musíme něco nechat i těm po nás. A tak se snažím již začínat více projekty, které jsem schopen dokončit a zbytek předat formou myšlenek jiným. Mým hlavním snem je fungující firma. V současnosti si začínám plnit jeden z mých snů tj. vybudovat KOMA CITY s Vývojovým centrem modulární architektury, firemní školou, restaurací a otevřenou fabrikou. A třeba stihneme i již zmíněné modulární fabriky.

Čo vás znechucuje alebo vám bráni v rozvoji vašich plánov?

To co brání v realizaci našich plánů, je zatím neexistující propojení na zdroje vyhledávání uplatnění našich nabízených řešení. Také širší propojení se světem s možností sdílení znalostí, učení se a vymýšlení společných kroků k uskutečnění zamýšlených projektů. Taktéž vidím delší cestu ve vychování dostatku specialistů odborníků v našem oboru.

Zevnitř firmy je to především v některých situacích neumění komunikovat mezi sebou. Prosadit změnu, mám pocit, je stále těžší. Ale to není asi to hlavní. My jsme se vždy zmobilizovali v pravou chvíli.

Fotografie 2011

0