Čítal som viaceré knihy o budúcom svete. Niektoré z nich vychádzajú z histórie, iné z vývoja techniky (napr. Y. N.Harari, M.Kaku, P.Diamandis, E. Brynjolfsson). Niektoré vízie na mňa pôsobia tak, že máme nového Boha – človeka, ktorý sa chystá poraziť smrť. Hovorí sa aj o tom, že vznikne trieda zbytočných ľudí, nadľudí a autorita sa presunie na zosieťované algoritmy a umelú inteligenciu – Veľkého brata. Diskutuje sa o tom, že za ľudí budú pracovať stroje, vyriešime choroby a vojny, budeme žiť dlho, veľmi dlho, večne…

Autori mnohých pohľadov do budúcnosti sú technokrati. Považujú človeka za akýsi mechanizmus, o ktorý sa treba lepšie starať, aby sme mu predĺžili životnosť. Život človeka redukujú na jeho fyzické telo a v rozvoji sveta nepočítajú s Bohom. Veď načo, keď Ho nahradili ľudia so schopnosťami stvoriť človeka a zabiť ho, keď je nepotrebný? Chcú riadiť prírodu a svet okolo nás.

Je zaujímavé čítať podobné predstavy. Aj komunisti nám predkladali plány, ako človek dobyje vesmír a ovládne Zem. Zatiaľ vidíme iba následky toho, ako človek zničil v posledných storočiach našu planétu. Človek nebude žiť stovky rokov, nebude žiť vôbec, ak zničíme prírodu na Zemi. Genetické inžinierstvo môže vyliečiť mnohé choroby, ale môže mať aj následky, ktoré si dnes ešte ani nevieme predstaviť. Džin z fľaše však už bol vypustený.

Na obezitu dnes zomiera trikrát viac ľudí ako od hladu. Harari vo svojej knihe Homo Deus uvádza čísla z roku 2012, ktoré hovoria, že na samovraždy zomrelo viac ľudí (800 tisíc), ako na následky násilia (620 tis. – vojny 120 tis. a kriminalita 500 tis.). Na cukrovku zomrelo takmer raz toľko ľudí ako na samovraždy – 1,5 mil. Harari k tomu dodáva, že cukor je dnes nebezpečnejší ako pušný prach.

Ak chceme hovoriť o budúcnosti sveta, mali by sme viac počúvať pápeža Františka, ako „inžinierov,“ ktorí chcú stvoriť nového človeka. V Encyklike Laudato Si sa píše: „Neustála akcelerácia zmien ľudstva a planéty je dnes spojená so zintenzívnením rytmu života a práce – po španielsky to niektorí nazývajú „rapidación“ (zrýchľovanie). I keď táto zmena je súčasťou dynamiky komplexných systémov, rýchlosť, ktorú jej udeľujú ľudské činnosti, je dnes v kontraste s prirodzenou pomalosťou biologickej evolúcie. K tomu pristupuje problém, že ciele tejto rýchlej a nepretržitej zmeny nie sú nevyhnutne orientované na spoločné dobro a na integrálny, udržateľný, ľudský rozvoj.“ Ďalej sa v tomto dokumente, ktorý by si mal prečítať každý politik, podnikateľ aj manažér, o znečisťovaní prírody a hromadení odpadu, nedostatku vody, strate biodiverzity, sociálnej degradácií, vyčleňovaní ľudí na okraj spoločnosti, nerovnosti a zhoršovaní kvality života niektorých skupín ľudí. Pápež hodnotí náš „technologický“ rozvoj takto: “ Tieto situácie vyvolávajú u sestry zeme stony, ktoré sa pripájajú k stonu opustených tohto sveta a s nárekom od nás žiadajú zmenu kurzu. Nikdy sme s naším spoločným domovom nezaobchádzali tak zle a neurážali sme ho tak ako posledné dve storočia.“

Behá mi mráz po chrbte, keď počúvam o tom, ako bude umelá inteligencia z množiny embryií v laboratóriu vyberať „dokonalého“ človeka. Technokrati by chceli urýchliť evolúciu. Nezdá sa mi dobré ak chov zvierat nahradíme výrobou mäsa z buniek vo veľkých skúmavkách, ak budú bohatí ľudia chodiť na omladzovacie kúry, aby žili stovky rokov a z tých chudobných sa stanú ľudia druhej kategórie. Stretávam ľudí, ktorí majú okolo päťdesiat a už stratili chuť žiť. A vedci chcú poraziť smrť. Najskôr musíme zvíťaziť nad osamelosťou, nepotrebnosťou, depresiami, sebectvom a nedostatkom lásky. Môj otec je lekár a hovorí mi, že mnohí starí ľudia nezomierajú na choroby, ale opustenosť a samotu. Takže čo? Predĺžime ľuďom život „preventívnou údržbou“ a omladzovacími kúrami a napojíme ich na virtuálnu realitu, aby sa necítili osamelí? Priradíme im robotov – avatarov, aby mali spoločnosť? Človek chce byť užitočný a potrebuje v živote aj lásku, vzťahy a zmysel. Ešte stále sme sa nenaučili spolunažívať s ľuďmi, ktorí sú iní ako my a v žiť súlade s prírodou, ktorá nás obklopuje. A chceme stvoriť nadľudí a osídľovať planéty vo vesmíre. Príroda nie je zásobáreň surovín a zdrojov, ani skladisko odpadu pre ekonomickú činnosť človeka. Neporážajme smrť, ochraňujme život. Počúvajme Boha, nehrajme sa na Neho.

C-16

Foto Miroslav Saniga. Aj včielky trpia postrekmi bojových otravných látok od firmy Bayer/Monsanto na naše polia a lúky. Zabíjame život, šírime smrť a hovoríme o smrti smrti a večnom živote, ktorý nám prinesú technológie. Pýcha predchádza pád.

0