Pred voľbami bojujem niekedy so sebou, aby som tam išiel a hovorím si, že to už horšie ako naposledy dopadnúť nemôže. A ukáže sa, že môže. Čím horšie, tým lepšie, hovorievam si, keď vidím problémy v našej krajine. Mám na mysli to, že zlo aktivuje dobro a ľudia, ktorí vidia neporiadok, deštrukciu a nefungujúce veci okolo seba sa spájajú a riešia ich. Minulý rok som písal o spoločenstvách, v ktorých sa pohybujem celý svoj život. Čítal som, že vedci na Harvarde vyskúmali, že pre dobrý život je dôležité mať veľa vzťahov. Dobrých vzťahov. Prežívam dobrý život, keď mám okolo seba ľudí, ktorých mám rád, sú veľmi šikovní a môžem sa na nich spoľahnúť.

Tento týždeň sme mali stretnutie členov Inovato a mal som radosť. Predstavovali sa experti na obchod a marketing, spoločné projekty aj noví členovia, ktorí robia veľmi zaujímavé veci. Teším sa, keď vidím plnú miestnosť ľudí a všetkých dobre poznám. Viacerí boli mojimi žiakmi v Podnikateľskej univerzite alebo sme robili spolu projekty. A darí sa im v práci aj v živote. Toto sú moji študenti, moje ratolesti, z ktorých mám radosť.

Nie je jednoduché prepájať ľudí z rôznych oblastí. Ale stojí to za to. Anka Čaplovičová so Zuzkou Masárovou, Aďkou Vrabcovou a Tomášom Martinčokom robia veľmi dobrú prácu. Bol pre mňa zážitok počúvať expertov na umelú inteligenciu, odstraňovanie odpadu z vesmíru a ľudí, ktorí pomáhajú vážne chorým deťom a ich rodinám alebo poskytli svoj rodný dom a záhradu pre budovanie komunity núdznych z ulice.

Niekedy sa mi zdá, že sme obkľúčení démonmi sebectva, závisti, nenávisti a zla. Ľudia nedôverujú takmer nikomu a ničomu, nadávajú si a spoločnosť sa fragmentuje na kmene a skupinky, ktoré medzi sebou bojujú. Naši dobrovoľníci z Dobrého pastiera, chodievajú s letáčikmi na zbierku potravín do supermarketov. Ľudia môžu niečo kúpiť chudobným a núdznym. Alebo môžu prispieť čiastkou 1,5 – 2,5 eura na trvanlivé potraviny pre týchto ľudí. Niektoré reakcie bývajú takéto: „Som dôchodkyňa, nemám peniaze na rozdávanie,“ hovorí pani, ktorá tlačí plný nákupný vozík. „Ani mne a mojim deťom nikto nič nedáva,“ hovorí mladá mamička. „Všetko je drahé, neotravujte,“ hovorí starší pán. „Dúfam, že to nezbierate pre Ukrajincov,“ pridáva sa ďalší.

Premýšľam nad týmito výrokmi. Keď je všetko drahšie, tak by sme mali najchudobnejším pomáhať ešte viac. To, že mi nikto nič nedáva ešte nie je argument, aby som nemohol dávať ja, ak to môže niekomu pomôcť a neohrozí to môj rozpočet. Darovať niekomu 1,5 – 2,5 eura nemôže nikoho na Slovensku zruinovať, ale každému z nás môže dať dobrý pocit. Ľudia nie sú ani tak chudobní, ako nahnevaní, nedôverčiví a frustrovaní.

Čo sa to s nami porobilo? Veď naši rodičia alebo starí rodičia mali oveľa menej ako my, ale boli k sebe vľúdni a pomáhali si. Väčšinou si nemali čo závidieť, dávali almužnu žobrákovi, najesť chudobným a prenocovali niekde na slame pocestného. Komunity nám pomáhajú dostať sa z obkľúčenia sebectva, ale aj frustrácie z nefungujúcich vecí v našej krajine. Spoločne dokážeme riešiť nielen inovácie, ale aj pomáhať druhým. A keď to bude potrebné, nájdeme tam aj pomoc pre seba. Nepotrebujeme nové ministerstvá, úrady a vládne agentúry. Potrebujeme viac ľudí, ktorí vedia dať seba a svoj čas do služby v komunitách na opravovanie veci, ktoré nefungujú a pokazili sa. V komunitách budeme žiť oveľa lepší život, ako keď žijeme iba sami pre seba.

V pondelok máme Akadémiu Dobrého pastiera s Liborom Vilímom. Budeme hovoriť dôvere, zmysle, spolupráci a tyrkysových organizáciách. V piatok máme stretnutie Inovato k príležitostiam v oblasti vesmírneho výskumu.

Môj priateľ Peter prežil ťažké roky na ulici. Písal z tohto prostredia články a vydával ich ako samizdaty. Náhodne ho stretol Dano Hevier a pomohol mu vydať jeho prvú knihu. Písaním a predajom kníh sa Peter vrátil do normálneho života. Ak mu chcete pomôcť s vydaním jeho novej knihy z prostredia Miletičky, tak môžete tu.

Dnes je to presne tri roky, čo náhle odišiel môj otec. V Dobrom pastierovi v Kláštore pod Znievom bude za neho svätá omša aj za mamu mojej Mileny, ktorá nás opustila štvrtého decembra pred rokom. Venujte im, prosím, tichú modlitbu aj vy. Ďakujem.

Foto – z návštevy Antona Šťastného a Zdena Cháru v OZ Dobrý pastier

29