Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov uvádza, že na konci septembra 2023 bolo celosvetovo viac než 114 miliónov osôb vysídlených z dôvodu vojen, prenasledovania, násilia a porušovania ľudských práv. Toto číslo sa do konca roka zvýši o utečencov z Gazy.  Štatistiky uvádzajú, že v roku 2022 bolo 95,3 milióna ľudí v EÚ ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením. Najhoršie je na tom Rumunsko (34,4%) a najlepšie Česko (11,8%). Slovensko (16,1%) je pod priemerom EÚ (21,4%). Politici posielajú proti migrantom policajtov so zbraňami, drony a stavajú nepriechodné ploty.

Pápež František výzva modliť sa za ľudí, ktorí žijú v neľudských podmienkach, aby našli prístrešie, lásku a ľudské teplo: „Nech na nich inštitúcie nezabúdajú a nikdy ich nepovažujú za zbytočných.“ Na celom svete je 1 miliarda, v Európe 900 tisíc a na Slovensku 71 tisíc ľudí bez domova.

Keď čítam tieto smutné štatistiky, naši politici sa práve hádajú o stoličky a funkcie v parlamente a na ministerstvách. Ľudia predvádzajú svoju inteligenciu a krásu na sociálnych sieťach. Médiá rozoberajú „šokujúce a neuveriteľné udalosti, z ktorých nám padne sánka,“ ukazujú luxusné príbytky celebrít, ich domácich maznáčikov. O mŕtvych ľuďoch vo vojnách píšu ako o výsledkoch športových súťaží.

Pápež František hovorí, že „Bezdomovec, ktorý zomrie na ulici, sa nikdy neobjaví na titulnej strane internetových vyhľadávačov alebo v správach“. A napokon sa nás pýta: „Ako sme sa dostali na túto úroveň ľahostajnosti?“

Predstavte si bežecké preteky. Maratón, na konci ktorého čakajú na prvých pretekárov veľké odmeny a stupne víťazov. Po štarte sa všetci rozbehnú a bežia ako o život. Lenže postupne niektorí odpadávajú, krívajú a lapajú po dychu. jeden spadol a má zranenia, ďalší odpadol a leží vedľa cesty. Tí, ktorí chcú byť prví sa nepozerajú naľavo ani napravo. Bežia, obchádzajú krívajúcich a preskakujú ležiacich. Niektorí si pomáhajú aj lakťami. jeden z nich dokonca prevrhol stolík s nápojmi, aby sa jeho súperi nemohli občerstviť a nemali dosť síl. Zvláštne preteky – niektorí sa bezohľadne ženú za víťazstvo, iní sa skláňajú k unaveným a zraneným a pomáhajú im. Cieľom prebiehajú najrýchlejší bežci a vo veľkom odstupe za nimi prichádzajú krívajúce a podopierajúce sa dvojice. Tí už ani nebežia, ledva sa vlečú. Niektorých dokonca nesú na chrbte alebo na provizórnych nosidlách. Preteky  sa končia a pripravuje sa vyhlásenie víťazov. Prichádzajú riaditeľ a sponzori a prinášajú bohaté odmeny pre víťazov v rôznych kategóriách. Na stupne víťazov však nevystupujú tí, ktorí dobehli medzi prvými, ale poslední – krívajúci, podopierajúci sa, nesúci bezvládnych, vedúci stratených a dezorientovaných. „Toto bola súťaž solidarity, nevyhrávajú tí, ktorí bežali najrýchlejšie, ale tí, ktorí si všimli zranených a trpiacich a obetovali pre nich svoju šancu na víťazstvo,“ hovorí riaditeľ pretekov. V živote nevíťazia najsilnejší a najrýchlejší, ale tí, ktorí majú cit, rešpekt, vedia pomáhať druhým a spolupracovať.

V pondelok máme Akadémiu Dobrého pastiera. Stretneme sa ako zvyčajne v Dome sv. Jozefa pod Kľakom o 12:30 a budeme hovoriť o nástrojoch a postupoch systematického riešenia problémov s našim hosťom Petrom Madzíkom.

27