Pandémia, ruská agresia na Ukrajine, klimatická kríza a migrácia, rastúce životné náklady a neistota spojená s tlakom nových technológií, likvidáciou niektorých pracovných pozícií, tlakom digitalizácie a správ v sociálnych médiách – to všetko spôsobuje ľuďom obavy, úzkosti a stavy depresie. Už v roku 2018 sa v správe Health at a Glance Europe 2018 hovorilo o tom, že 84 miliónov ľudí v EÚ má problémy s duševným zdravím a náklady na ich riešenie presahujú 600 miliárd eúr. V správe 2022 Health at a Glance sa hovorí o tom, že takmer každý druhý mladý Európan uvádza neuspokojené potreby starostlivosti o duševné zdravie a podiel mladých (18-29) ľudí, ktorí uvádzajú príznaky depresie v niekoľkých krajinách EÚ, sa počas pandémie viac ako zdvojnásobil.

Yuval Noah Harari hovorí: “ V 20. storočí relatívne malá elita vykorisťovala masy ľudí. Masy sa cítili vykorisťované, no stále boli veľmi dôležité. Bez nich by nebolo možné riadiť ekonomiku. Hlavnou výzvou robotníkov bolo premeniť ekonomickú moc na politickú. Združovali sa do odborov, štrajkovali, organizovali socialistické revolúcie. V 21. storočí bude hlavný boj proti irelevantnosti (irrelevance – nepotrebnosť, nepodstatnosť, neviditeľnosť) 

Veľa ľudí je odsunutých na okraj spoločnosti. Elita ich nevyužíva. Elita ich nepotrebuje. Pozrite sa na izraelskú ekonomiku; to, čo ju posúva dopredu, je 10 percent pracovnej sily. Väčšina ľudí nie je vykorisťovaná; sú jednoducho irelevantní. Je oveľa ťažšie bojovať proti irelevantnosti ako bojovať proti vykorisťovaniu. Hlavný problém je skôr psychologický ako ekonomický: „Nie som dôležitý. Som ponížený…“

Veľa času venujeme hlúpostiam ako sú peniaze, za ktoré si kupujeme stroje a venujeme sa im viac ako ľuďom. Je možné, že budeme mať v spoločnosti vrstvu irelevantných ľudí a digitálnych zombíkov, zhasnuté fabriky, ktoré budú produkovať všetko, na čo si dokážeme pomyslieť, ale budeme mať duše postihnuté osamelosťou, nepotrebnosťou, strachom a depresiami.

Všetko, čo sa deje okolo nás, je zmena – veľká, pre mnohých neočakávaná, ale potrebná. Zmena, ktorá odstráni zo sveta staré a neužitočné technológie, prístupy a činnosti a vytvorí nové, lepšie a prospešnejšie. Po zmene budeme mať čistejšie technológie aj prírodu, viac voľného času a slobody, menej diktátorov a násilia.

Tak ako pomáhame starým a hendikepovaným ľuďom s pohybom, pomáhajme aj chorým dušiam okolo nás, aby sa necítili osamelé a zbytočné. A nehanbime sa požiadať o pomoc, pretože každý z nás môže mať podobný problém. Navštíviť psychológa alebo psychiatra nie je hanba. A ak sa nedá u nich práve objednať, tak oslovme blízkeho človeka, priateľa alebo kňaza. Ja sa niekedy rozprávam aj s Ježišom. A pritom Ho nepočujem a nevidím. Myslíte si, že som šibnutý? Myslite si čo chcete. Mňa to upokojí a uľaví sa mi. Kedysi som pomáhal bohatým podnikom a podnikateľom, aby boli ešte bohatší. Dnes sa snažím pomáhať ľuďom, ktorí chcú objaviť a rozvinúť svoj talent na úžitok, aby neboli irelevantní. Život je krásny a žijeme v úžasnej dobe. Svet je ako pestrá a rozkvitnutá lúka, kde je dosť príležitostí pre všetkých. Verím, že nás čaká pekná budúcnosť, ako o nej hovorí Gerd Leonhard.

Pozývam všetkých na naše divadlo do Trnavy – možno prinesie trochu svetla do vašej duše. Šírte prosím aj anglickú verziu nášho filmu Poslední budú prvými, aby sme spoločne znižovali počty chorých duší. Tu je celý Gerdov film.

obrázok zdroj – ideas.ted.com

34