Sú veľkí a malí ľudia. Nemyslím vzrastom. Veľkí sú múdri a vedia, čo nevedia. Sú preto veľkorysí k druhým a kritickí k sebe. Malí sú hlúpi a vďaka tomu nevedia, čo nevedia. Povyšujú seba a druhých ponižujú. Tí veľkí majú pevný charakter, ktorý malým často chýba. Veľkí robia na veľkých dielach a malí im ich závidia a kazia. Múdri ľudia budujú systém, hlúpi rozširujú chaos. Medzi veľkých ľudí by som zaradil mnohých profesorov, od ktorých som sa učil a roky som s nimi spolupracoval – Anton Puškár, Michal Harant, Rudolf Pohl, Milan Zelený, Hans Jürgen Warnecke, Wilfried Sihn, Friedrich Büg, Walter Commerel, Rolf Steinhilper, Hansjürgen Linde, Milan Zelený, Gerfried Zeichen, Harald Stadlbauer, Bernd Lange. Zaradil by som medzi nich aj benediktínskeho mnícha P. Anselma Grüna, OSB, ktorý ma veľa naučil a bol ku mne vždy veľmi láskavý. Stretol som aj malých ľudí, ktorí okolo seba šírili ohováranie, intrigy a závisť. Keď sa dostali k moci, tak ju radi zneužívali a radi demonštrovali svoje postavenie a tituly. Ich zoznam by bol oveľa dlhší a tak ho nebudem uvádzať.

Nedávno som mal skúsenosť s veľkým človekom. Známemu z našej dediny našli onkologický nález. A poslali ho domov nech čaká, keď príde na neho rad. Rodina našla na internete profesora Alexandra Ferka, ktorý prišiel do Nemocnice Bory zo zahraničia aj s medzinárodným tímom špičkových chirurgov. Hľadal som aj ja a našiel jeho súkromnú mailovú adresu. Napísal som mu. V nedeľu o deviatej večer. Nevedel som, či je adresa správna a myslel som si, že taký slávny profesor má asi práce vyše hlavy a nebude odpisovať každému. Odpoveď prišla o 5 minút. Stručná – nech príde v utorok. Prišiel, profesor ho vyšetril a odvtedy všetko prebieha tak ako má. A profesor si nájde čas aj na návštevu a rozhovor so svojim pacientom na izbe, pred odchodom z práce. Veľký človek. A koľko malých doktorkov neodpovedá na maily, nedvíha telefón, na dverách majú nápisy neklopať, tvária sa, že sú zaneprázdnení a nedostupní. Niektorých obmäkčí protekcia alebo obálka.

Veľkí ľudia si robia svoju prácu – všade, kde vedia premeniť svoj talent na úžitok. Malí ľudia potrebujú tituly a postavenie, tlačia sa do funkcií. A tak sa často nachádzajú malí ľudia vo veľkých funkciách. Veľkí si hovoria, že múdrejší ustúpia. A tak vytvárajú koridor k moci, aby mohli malí a hlúpi vládnuť nad nimi.

42