Takúto pesničku sme si kedysi spievali ako deti. A bezstarostne sme sa hrali rôzne hry. Dnes sa takto hrajú aj dospelí. Dokonca za to berú vysoké platy. Funguje to takto:

Politici si vyberú v krajine nejaký problém. Na Slovensku netreba dlho hľadať – upadajú školstvo, zdravotníctvo, doprava, obrovské problémy sú vo vymožiteľnosti práva, byrokracií, nefunkčnosti štátnych úradov, v podmienkach na podnikanie, korupcii a pod.

Potom nastáva hra – zamestnajú sa úradníci na riešenie tohto problému. Kedysi za socíku usporiadali schôdzu. Dnes sa to robí moderne – urobí sa design sprint. Farebné lístočky, pozitívne naladený facilitátor, píšu sa nápady, myšlienkové mapy a návrhy riešení. Na konci nechýba spoločná fotografia a príspevky na sociálnych sieťach. Následne sa tieto myšlienky prezentujú v key note prednáškach na rôznych konferenciách, organizujú sa cesty do zahraničia, kde sa zbierajú „najlepšie praktiky.“ Po každej takejto aktivite nasleduje rituál ťap-ťap, ťapusky – poďakovanie všetkým, čo sa hry zúčastnili za ich nasadenie, energiu a neuveriteľnú prácu, ktorú odviedli.

Keď sa nazbiera dostatok podkladov, prichádza ďalšia hra – píšu sa analýzy, vízie a stratégie. Množstvo grafov a odrážok s nápadmi, ktoré ľudia napísali na kartičky pri brainstormingoch. A tak sa napríklad dozviete, že prilákaniu talentov zo zahraničia môže pomôcť aj predĺženie otváracích hodín v knižniciach. Prečo nie? Každý nápad sa počíta. Napíše, naformátuje a vytlačí sa krásna správa, zorganizuje sa jej prezentácia a tlačová konferencia. A samozrejme ďakovačky na sociálnych sieťach a keynote prezentácie na konferenciách. Občas aj billboardová kampaň, videá alebo bannery na internete.

Účastníci tejto hry majú pocit, že zo seba dali to najlepšie. A majú aj pravdu – v tých správach sa píšu často celkom rozumné veci a prezentácie na konferenciách mali úspech. Lenže chýba akcia, ktorá by veci zmenila k lepšiemu. Vlastne nie. Jedna akcia väčšinou nastane – založí sa nejaký úrad, sekretariát, agentúra s manažérom a správnou radou. A výkonné tímy, ktoré začnú nové hry – ťap-ťap ťapušky…Takže veci sa menia – k horšiemu.

Tí dole, ktorí podnikajú, pracujú a inovujú sú šikanovaní a vypaľovaní úradníkmi, platia dane a vymyslené pokuty, aby sa títo salónni inovátori mohli pripravovať vízie a stratégie ako im zlepšiť prácu, o ktorej v skutočnosti nič nevedia.

Ťap-ťap ťapušky, išli dievky do funkcií. Pokazili projekty, nedosiahli výsledky, vymenia si úrady, kto to kedy opraví?

32