Dnes je medzinárodný deň kreativity a inovácii. Už tretí rok. Človek má schopnosť tvoriť nové myšlienky, projekty a diela. Inovácia zvyšuje úžitok a redukuje škodlivé funkcie produktu alebo služby. Vďaka inováciám sa nám zlepšuje život – zdravie, vzdelanie, bezpečnosť, produktivita, mobilita, komunikácia, zábava. Áno, človek vytvára aj zbrane, ktoré zabíjajú, výrobky a materiály, ktoré ničia prírodu. Ale je schopný analyzovať a korigovať následky svojej činnosti opravovať  svet.

Sieť Inovato

V sieti Inovato sa dostávam často do stavu flow. Máme pravidelné stretnutia k stratégií, inovačným projektom, riadeniu siete, marketingovej a komunikačnej stratégií, inovačným a podnikateľským projektom. Spolupracujeme cez internet, stretávame sa na spoločných stretnutia a niekedy aj na bicykloch a na horských túrach. Konečne mám zase svojich študentov. Jozef sa niekedy hlási z Chicaga. Študoval v Šanghaji a ovláda Čínštinu. Peter je vo Viedni, ďalší v Oxforde, Heildelbergu, Ingolstadte, Monte Carlo, Londýne, Aberdeene, Prahe, Bratislave, Ciudad Reale, Kolíne, Liverpoole, Cambridge, Mníchove, Pekingu, Turíne.

Sú vzdelaní a motivovaní – slovenskí študenti v zahraničí. Pracovať v sieti Inovato ma nabíja energiou. Robíme na projektoch, ktoré majú v najbližších rokoch potenciál v desiatkach miliónov eúr. Máme aj dobré sociálne projekty s Dobrým pastierom, ktorý je našim členom. Naše ihrisko prepája veľkých a malých, slabých a silných, skúsených aj začiatočníkov, odborníkov z rôznych oblastí.

Inovácie vznikajú v správnej kultúre so správnymi ľuďmi. Spomínam si na schôdze, kde sa ľudia zúfalo dožadovali zmien. Pat a Mat vo vedení firmy, namiesto riešenia problémov, iba tárali dve na tri. Frustrovaní ľudia postupne odchádzali. Keď sa vo vedení firmy stabilizujú patovia a matovia, dole prebieha fluktuácia. Takéto prostredie vyčerpáva.

Inovačné prostredie motivuje a dodáva energiu. V pondelok som to zažil. Na poslednej schôdzke Inovato Paľo vysvetľoval marketingovú a komunikačnú stratégiu, Peter vyberal a registroval doménu, Patrik upravoval logo, Jozef korigoval anglické texty – kreativita, motivácia, nasadenie. Bez zbytočných rečí. Následne volali Miro a Vlado s návrhmi nových projektov. Takto si to predstavujem.

Inovácia má tieto stupne:

  1. Ja – sebapoznávanie a rozvoj svojich talentov.
  2. My – rozvoj tímu a spoločnej kultúry.
  3. Opravovanie okolia a postupné rozširovanie okruhu svojho vplyvu.

V sieti Inovato vytvárame platformu zdieľania znalostí a zdrojov. Chceme prepájať malých s veľkými, inovátorov s vývojármi, vývojárov s výrobcami, výrobcov s logistickými a predajnými sieťami, startupistov s s investormi, priemyselných dizajnérov s konštruktérmi, konštruktérov s technológmi a programátormi, bohatých s chudobnými. Pripravujeme aj podnikateľských misionárov, ktorí budú pôsobiť v regiónoch, kde chýbajú mladí, peniaze a práca.

Dnes je náš deň. Tých, ktorí vymýšľajú a tvoria nové veci pre lepší svet. Deň kreativity a inovátorov. Dnes oslavuje narodeniny aj inovátor a zakladateľ Dobrého pastira Vladko Maslák (aj kráľovná Alžbeta). Dostali sme aj nečakaný darček od ministra pôdohospodárstva. Údajne sa konečne odhodlal odvolať pána Jozefa Bíreša zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Konečne. Ešte inovovať funkciu riaditeľa ŠVPS v Martine a dobre bude, ako zvykne písať jeden slávny politik na fejsbúku.

Oslavujeme s Vladkom Maslákom, dnes sa k nám pridali aj Zuzana a Janis Samarasovci
16