Svet sa mení a bude úplne iný. Prichádzajú prelomové technológie, nové generácie ľudí s inými hodnotami a preferenciami ako ich rodičia, menia sa podniky a ich organizácia, príroda aj spoločnosť okolo nás. Je to unikátna zmena v dejinách ľudstva, keď všetky modely predpovedania budúcnosti z minulosti zlyhávajú a riešenia, ktoré kedysi fungovali, sú dnes úplne neúčinné. Profesor Milan Zelený hovorí o metamorfóze, v ktorej je najväčší problém štát a nepochopenie jeho predstaviteľov toho, čo sa okolo nás deje.

Profesor Zelený hovorí: „Přicházíme do změny zcela bezprecedentní a monumentální. Před několika dny jsem viděl zprávu poradenské společnosti McKinsey a oni tvrdí, že nás čeká mnohem silnější převrat než byla průmyslová revoluce, že bude 30× rychlejší, 300× většího rozsahu a 3000× větší dopad na lidské životy. To všechno se odehraje v příštích 20 letech, odehrává se zřejmě již dnes, a zdá se být významně přeceněno… Protože každá ekonomika, každý ekonomický pohyb vždy vzniká na nějakém místě, nikdy nevzniká na ministerstvu! Ekonomický pohyb vzniká v regiónech. Musíme posilovat ekonomiku tam, kde vzniká. Mimochodem, v té metamorfóze bude velký důraz kladen právě na podnikání a podnikatele, protože to je nejefektivnější způsob, jak vytvářet pracovní příležitosti. Takže evoluční systém si sám hledá svojí vlastní cestu ven a my bychom tomu měli věnovat pozornost a snažit se přizpůsobit systému a ne přizpůsobovat systém naší ignoranci. To je arogance, na kterou nemáme právo, protože jsme proti přírodě bohužel hodně malí a ekonomický systém lidstva je sám příroda. To není inženýrský výmysl nějakých Marxů a Leninů. Je to organismus, který má svá vývojová pravidla. Já vidím řešení právě v tom přizpůsobení se.“

Politici týmto zmenám nerozumejú a budú navrhovať a robiť hlúposti ako vždy. Tvária sa, že riadia tento svet, ale vôbec nič nepochopili. Bránia odstraňovaniu zbytočných medzičlánkov a ekonomike zdieľanie, ale nezabránia. Sú šokovaní z migrácie a „separatizmu,“ nechápu transformačné trendy, volajú ich krízou a bojujú proti nim nezmyselnými opatreniami. Sú prekvapení, že ľudia volia „neštandardné“ strany a ešte nepochopili, že tradičné strany (organizované zločinecké skupiny) patria do minulosti. Snažia sa udržať si istoty z minulosti, namiesto toho, aby pochopili novú budúcnosť a prispôsobili sa jej. Mladí ľudia už nebudú voliť strany, ich ideológie, programy a tárajúce kádre. Chcú do rozhodovania spoločnosti vnášať svoje vlastné názory a predstavy (kustomizácia). A nepotrebujú na to zbytočné medzičlánky – stranícke sekretariáty a pajácov, ktorí dvíhajú ruky na povel. Nastáva re-lokalizácia a decentralizácia. Škóti a Katalánci sú iba začiatok. Určite bude lepšia Európa autonómnych a proaktívnych regiónov, ako byrokratických euroúradníkov, oddtrhnutých od reálneho života. Strany obsadzujú do štátnych funkcii svoje neschopné „kádre,“ otvorené občianske hnutia a siete vedia nájsť nezávislých odborníkov. Platformy budúcich politických síl vidím v hnutí OĽANO na Slovensku a Pirátov v Česku. Budúcnosť už nie je projektovým pokračovaním stabilnej minulosti, ale sledom riskantných experimentov v rýchlo sa meniacom prostredí. To však zvládnu iba podnikatelia a inovátori, nie politici, politológovia a ekonómovia.

Čakajú nás voľby. Myslím si, že regionálne voľby sú dôležitejšie ako tie centrálne. Keď si stiahneme právomoci do regiónov, stratia paraziti vo vláde a v centrálnej štátnej správe svoj vplyv. Prišli mi noviny od župana Juraja Blanára. Sedí tam už 15 rokov, ale fakt neviem, čo pre nás urobil. Ešte, že nám to v novinách vysvetlil a doložil fotografiami so známymi osobnosťami. Objednával sa aj do komunity ľudí bez domova. Pred voľbami sa títo papaláši radi ukazujú tam, kde nepomohli. Myslia si, že fotografiami, billboardmi, bannermi a prázdnymi rečami nahradia skutočnú prácu. Verím, že o týždeň týchto dinosaurov pošleme do minulosti a metamorfóza bude pokračovať.

Tu je naša kniha o minulom a budúcom svete, ktorú sme kedysi napísali s Milanom Zeleným – To vám byl divný svet.

0