Nedávno vyšiel článok, v ktorom sa písalo, že lietajúce auto padlo z oblakov. V projekte sa utopili milióny od investorov a zostali dlhy. Bol to projekt, ktorý politici radi ukazovali zahraničným návštevám ako ukážku slovenskej inovatívnosti. Spolu s niekoľkými ďalšími projektmi, ktoré tiež míňajú milióny na marketingové prezentácie niečoho, čo ešte dlho nebude fungovať a nemá reálnych zákazníkov.

Stretávam sa s dvoma skupinami inovátorov. V prvej skupine sú technici, ktorí riešia aby produkt fungoval a vedeli ho vyrobiť. Keď produkt dokončia, nevedia ho obyčajne predať. Druhá skupina to robí opačne – pripravia krásne prezentácie a pitch decky a vyzbierajú peniaze. Potom presviedčajú investorov, že čoskoro bude ich produkt fungovať. A nefunguje. V prvej skupine dominujú inžinieri, v tej druhej reklamní mágovia. V prevej skupine sa pokúšajú o dokonalý produkt, ktorý nikto nepotrebuje Druhá skupina míňa cudzie peniaze na nafukovanie marketingovej bubliny, až kým nepraskne.

Niekoľkí moji priatelia vyvinuli produkty, ktoré boli úspešné – Zbyněk Frolík nemocničné lôžko, Ivan Boruta gynekologické kreslo, Mirko Trnka antivírusový program. A niektorí moji priatelia nemajú žiaden produkt a sú úspešní so službou, ktorú ponúkajú – Artur Gevorkyan, vyrába súčiastky z práškov, Aleš Šlechta robí tepelné spracovanie, alebo Ľubo Švec vyrába a montuje zložité súčiastky, formy a zariadenia.

V našej sieti Inovato sa snažíme prepájať tieto dva svety. Technické problémy študujeme a riešime s Strojárskej univerzite a obchodno – marketingové témy v Akadémii marketingu a obchodu. Viem, že každý inovačný projekt začína aj končí marketingom a obchodom, ale musia v ňom byť zastúpení špičkoví inžinieri, priemyselní dizajnéri, priemyselní inžinieri, výrobní a logistickí špecialisti, konštruktéri a technológovia. Na inovácie nestačia žlté papieriky, flipcharty a powerpointové prezentácie. Nie je to ani o súťažiach najlepších nápadov a startupov. Je to o detailoch a doťahovaní veci do konca. Kombinácia driny a zábavy, kreativity a disciplíny, systematického prístupu a experimentovania. Potrebujeme presunúť inovácie z oblakov na zem. Pripravujem na to jednodenné workshopy s nasledovným programom:

  • Relevantné zmeny, ktoré prebiehajú v prostredí, v ktorom naša firma pôsobí – trh, zákazníci, konkurenti, trendy, technológie, legislatíva, ekonomické a spoločenské zmeny.
  • Kľúčové zmeny, ktoré musíme urobiť v našej firme – hodnotová ponuka, biznis model, procesy, partneri, ľudia, ekosystém.
  • Akčný plán zameraný na tri kľúčové projekty – súčasný stav, budúci stav, ciele, postup, projektový tím, obmedzenia a prekážky

Profesor Zelený mi pri jednom z našich posledných stretnutí povedal: “ Jano, už nemáme čas diskutovat o změnách a popisovat je, je třeba je dělat.“ Tak poďme na to!

28