V poslednej dobe prejavuje časť našej spoločnosti strach z liberálov a progresívcov. Vykresľujú ich ako mongolské alebo tatárske kmene, ktoré chcú zničiť naše tradičné hodnoty, rodiny a kultúru. Slovo „liber“ znamená voľný a slobodný. Od tohto slova je odvodený aj názov politického smeru liberalizmu, ktorý hlása politickú a ekonomickú voľnosť a toleranciu, teda to, čo vadí hlavne fašistom alebo komunistom. Je zaujímavé, že práve liberalizmus umožňuje pôsobenie týchto extrémistických smerov, ktoré, keď sa dostanú k moci, tak slobodu zrušia. Slovo progres znamená postup, vzostup alebo rast. Môže to byť vzostup a šírenie dobrého (demokracia, inovácie, zdravie) alebo zlého (totalita, úpadok, choroba).

Ja by som si vybral radšej slobodu ako totalitu, preferoval by som progres pred stagnáciou, ak hovoríme o technológiách a spoločnosti a nie o zhubnom nádore. Prečo teda slová liberalizmus a progresivizmus vzbudzujú taký strach?

Predstavitelia týchto prúdov majú často dobré vzdelanie a pôsobia veľmi intelektuálne, niekedy aj trochu povýšenecky a odtrhnuto od reálneho života bežných ľudí. Progres znamená zmenu, posúvanie ľudí do nekomfortnej zóny, prirodzené obavy a strach. Tak ako kedysi ľudia rozbíjali stroje, ktoré im brali prácu aj dnes majú obavy z robotov alebo z umelej inteligencie. A faktom je, že veľké firmy, ktoré vlastnia a využívajú obrovské dáta o ľuďoch a ich správaní, ich využívajú na ovládanie más – zatiaľ v reklame a politických kampaniach. Vidíme však už aj nebezpečné ovplyvňovanie vedomia a konania ľudí digitálnymi a počítačovými technológiami.

Najbohatší muž na svete je zrejme technologický génius, ale zároveň občas pôsobí aj ako úplný idiot, ktorý má v rukách miliardy dolárov, kľúče na ovládanie mienkotvorných sociálnych sietí alebo satelitov nad našimi hlavami. Sloboda je zodpovednosť a progres musí byť v súlade s princípmi. Princípy sú dané, tak ako gravitačný zákon. Ja sa snažím držať tých Božích. Potrebujeme viac progres v ľudskosti, empatii, láske, súcite a rešpekte, ako vo výkone počítačových systémov a strojov. Väčšina ľudí na Slovensku rieši iné problémy ako skupinka intelektuálov v inovačných kanceláriách na Úrade vlády alebo v bratislavských kluboch neomarxizmu. Netrápi ich dostupnosť kondómov a potratov pre mládež, ani zmena pohlavia, ale nefungujúce školstvo, zdravotníctvo, nevymožiteľnosť práva a centralizovaný, nefunkčný, byrokratický štátny aparát, ktorý šikanuje podnikateľov a obyvateľstvo.

Som katolík a menej mi vadia liberálne názory ako biskupi, ktorí zaspali dobu. Som technik a inovátor a som presvedčený, že dôležitejší je progres v tom, aby sme ovládli seba a boli dobrými ľuďmi, ako v nasadzovaní a ovládaní najmodernejších technológií. Liberálny a konzervatívny svet nepotrebujú viesť vojnu, ale dialóg.

Obrázok: Gerd Leonhard, Technology vs. Humanity

Priateľov OZ Dobrý pastier z okolia Bratislavy pozývam na akciu 13.10.2023

22