Celý život sa venujem inováciám – metodike a projektom ako pridávať hodnotu a odoberať škodlivé funkcie. Zlepšovaniu sveta v podnikaní a v živote. Hovoria mi, že to slovo bolo sprofanované rôznymi eurofondmi, ale nevadí mi to. Budem ho používať ďalej. Ľudia dokážu poškodiť aj slová ako láska, nádej alebo viera a napriek tomu fungujú.

Zažil som rôzne inovačné príbehy a videl som, čo priniesli ich autorom aj zákazníkom. Občas mi napíšu ľudia, ktorých som školil na Podnikateľskej univerzite, na Akadémii inovácií, alebo sme sa stretli na konferencii Podnikatelia spojte sa.

Nedávno mi jeden účastník napísal toto: „Hodně vzpomínám na Vaše slova, která jsem slyšel na vzdělávání. Až mrazí, jakou jste měl pravdu o globalizaci, vývoji společnosti, logistických řetězcích, změny myšlení vedoucích pracovníků, a posílení lokálních oblastí. Bohužel, ne všechna jsem tehdy pochopil. Chtělo to čas, vzdělávat se a přemýšlet.“

Včera mi majiteľ jednej úspešnej firmy napísal toto: „Chcel som sa ti ešte takto „osobne“ mailovo poďakovať za 2 roky v Podnikateľskej univerzite. Je to tak ako s niektorými vecami v živote, že ideš do toho lebo niečo chceš a očakávaš, a nakoniec viac ako to, čo chceš, dostaneš to čo potrebuješ (alebo kombinácia). Vážim si čo ste ty, tvoji kolegovia a hostia do tohto programu vložili. Prešiel som si všeličím pri preberaní firmy od otca, a všetky moje pracovné  snahy boli hnané potrebou uživiť rodinu a blízkych a veľkou mierou úzkosti, keďže sme boli reálne na pokraji kolapsu. Teraz už verím, že to zvládnem, a že si môžeme dovoliť pomáhať aj ďalším.“

V apríli bude naša konferencia Podnikatelia spojte sa. Mirko Saniga mi už nabalil do auta plný kufor svojich kníh o prírode pre účastníkov. Budeme mať hviezdnu zostavu hostí – Vladka Masláka, Vladka Zlatoša, Vladka Šuchu, Staňu Martinca, Jozefa Dvořáčka, Tomáša Hajzlera, Ľubka Klieštika, Borisa Gololu, Juraja Málika, Olda Kovářa, Emila Schultza, Vladka Cvikloviča, Dušana Škodu a Huga Repáňa. Budeme hovoriť o tom, aby sme nerobili druhým ľuďom zlé veci, aby sme podnikali v súlade s princípmi, aby sme chránili človeka a prírodu, aby sme zlepšovali svet.

19