Dejú sa veci. Stretnem náhodne Petra GombituOázy a Stana Martinca z firmy Koma Modular a o pár týždňov je na svete projekt modulárnych domčekov pre rodiny v núdzi. Robím školenie u Vojta Pastorčáka vo firme V Podlahy a on sa ma pýta, či nepotrebujem podlahovú krytinu pre „mojich chlapcov.“ Na budúci týždeň Vojto kladie podlahy v Sv. Terezke v Kláštore pod Znievom. Sedíme u Vladka Masláka na salaši a chlapec nám popisuje svoj dlhoročný ťažký boj s drogami. V Dobrom pastierovi pokušenie prešlo a duša sa uzdravuje. Prichádza šofér s pozvánkou od Antona Barcíka na púť do Skalného sanktuária Božieho milosrdenstva na hore Butkov. Koľko takýchto Božích diel nám vzniká pred očami? OZ Dobrý pastier, Oáza, Rodinkovo, Náruč, a mnohé ďalšie. Sedím s podnikateľmi, s ktorými sme sa na čas rozišli, lebo urobili chybu, „ktorá sa neodpúšťa.“ Spojili sme sa a naše zmierenie a odpustenie sprevádzali slzy a modlitba. V úspešnej firme diskutujem s jej majiteľmi o stratégii. Pomodlime sa, hovorí jeden z nich a pozývajú ma k Panne Márii do Dechtíc. Prichádzam do Marianky, kde chlapi celý víkend diskutujú o svojich roliach v Božom pláne a vonku mladé rodinky z okolia pripravujú detskú púť. Toto všetko sa stalo v tomto týždni. Včera večer som prišiel z púte na vrchu Butkov, večer predtým som sedel v tichu pre jaskyňou v Marianke a premýšľal nad tým, koľko zázrakov sa stalo v posledných dňoch. A okrem toho projekt Embraco a povzbudzujúce maily Nora Bratha z Atlanty. Modulárny produkt, konfigurátor a linku dopĺňa návrh modulárnej fabriky od firmy Koma Modular. S jej majiteľom Stanom Martincom som nedávno robil rozhovor o modulárnych domoch a poslal som ho Milanovi Zelenému. Staňa bol pred pár týždňmi na konferencii o modulárnej výstavbe v Arizone. Sedel v hoteli v Tuscone, možno prvý a posledný krát v živote, a prišiel mu mail od Milana Zeleného. Vraj nejaký chlapík celý život rieši výstavbu výškových modulárnych domov a rád by sa stretol. Problém je, že žije v Tuscone. A tak večer sedel Staňa v hoteli so starším pánom, Čechom, ktorý žije v Amerike a on mu dal svoje patenty a riešenia na uchytávacie systémy výškových modulárnych domov. Práve vtedy, keď tento problém potrebovali vyriešiť. Náhoda? Zázrak? Náhody a zázraky by sa mali vyznačovať tým, že pravdepodobnosť ich výskytu je veľmi nízka. Toto sa ale deje každý deň! Všimol som si, že Boh koná vtedy, keď konáme my. Nepožehná naše vízie a prezentácie, ale skutočnú prácu. A pomože vtedy, keď treba.

Bol som tento týždeň aj na dvoch konferenciách. Na jednej zazneli výborné prednášky o inováciách. Bol tam aj akýsi námestník, ktorý nám ukazoval tabuľky s peniazmi a vysvetľoval  ako by ich podniky mohli získať na svoje projekty. Bolo mi ho tak trochu ľúto. Svet funguje úplne ináč akosi to predstavujú ministerskí úradníci. Tvária sa ako riaditelia zemegule a asi to nikdy nepochopia. Na druhej konferencii mi kamarát z Česka hovoril, že kým oni opravujú dialnice, Slováci idú stavať Hyperloop. No neviem, zatiaľ máme na Slovensku iba „hyper – lup“, ale aj tých lúpežníkov v politike mi je ľúto. Možno sa im podarí zarobiť na predražených projektoch, podvodoch s pozemkami alebo DPH. Čo však majú z tých bezcenných peňazí, keď sú im skryté skutočné zázraky Stvoriteľa?

V škole ma učili, že si máme pripraviť stratégiu a napísať projekt na jej dosiahnutie. A tak plánujeme ciele, etapy projektu, zdroje, termíny, ľudí… Máme strach ako to dopadne, či sa to všetko podarí. A nakoniec to aj tak ide často úplne inak a sme z toho nervózni a sklamaní.

Život ma naučil niečo iné. Stratégiu aj plán má v rukách Boh. On je hlavný projektový manažér a našou úlohou je objaviť svoje miesto v Jeho projekte. A potom sa dejú zázraky! Ďakujem, že som si mohol aspoň chvíľku zahrať v Jeho orchestri.

Teším sa na ďalšie stretnutia – s Milanom Zeleným vo Vilémove 26.5. V Akadémii Dobrého pastiera 5.6. Vo firme Linet 8.6. a s P.Anselmom Grünom, OSB 16.6. v Kláštore pod Znievom a 17.6. Sampore – Seminar Anselm

0