Rozhovor s Norbertom Brathom, šéfom celosvetového výskumu a vývoja spoločnosti Embraco

Stretol som pred pár rokmi chalana, na ktorom sa mi páčila jeho priamosť a úprimnosť. Nemá ešte ani 40 rokov a už má za sebou pracovné skúsenosti ako starý muž. Dnes šéfuje celosvetovému vývoju vo významnej nadnárodnej korporácii. Je výborný technik ale nie technokrat. Je veľmi vnímavý k zákazníkom aj svojim spolupracovníkom. Vždy keď s nim diskutujem o inováciách, obdivujem jeho schopnosť vidieť veci v súvislostiach a pohľad do budúcnosti. Je to manažér s dušou podnikateľa, rebel s vystupovaním diplomata, cieľavedomý a pracovitý chlap s citlivou dušou a ochotou pomáhať druhým. Vzdelaný a skúsený profesionál, s čistotou malého dieťaťa.

Cítim sa dobre v jeho spoločnosti a témy našich rozhovorov sú veľmi rozmanité – o práci, nových trendoch, ľuďoch, výzvach i sklamaniach, práci a rodine, živote a svete, ktorý nás presahuje.

Páči sa mi jeho snaha meniť veci k lepšiemu, priamosť, vytvalosť, láska ku svojej rodine, mestu a krajine. Fajn chalan, ktorý zapaľuje a formuje ďalších podobných ľudí vo svojom tíme. Je mi cťou, že s nim môžem spolupracovať a položil som mu pár otázok.

Noro, robil si v oblasti kvality, vývoja, neskôr si šéfoval vývoju vo firme Embraco Slovakia, potom si sa stal riaditeľom tejto fabriky a v tomto roku si postúpil do najvyššieho manažmentu korporácie. Čo vlastne teraz robíš?

Firma mi ponúkla možnosť riadiť výskum a vývoj produktov celosvetovo. Mám tím ľudí na piatich rôznych miestach na svete, ktorý má na starosti kontakt so zákazníkmi, zisťovanie ich požiadaviek a potrieb a prenesenie týchto vstupov do vývoja nových produktov. Našou úlohou je dokonale poznať zákazníka. Ročne implementujeme stovky projektov pre našich zákazníkov a definujeme produktovú stratégiu do budúcna pre všetky závody Embraco na svete – Brazília, Slovensko, Čína, Taliansko a Mexiko. Do mojej zodpovednosti patrí aj kompletná štruktúra laboratórií, vrátane nášho nového technologického centra, ktoré práve budujeme na Slovensku. Je to zaujímavá výzva a táto nová práca ma veľmi napĺňa.

Vrátim sa ešte k Embraco Slovakia. Poznám mnohých manažérov v korporátnych závodoch na Slovensku, ktorí sa často sťažujú ako im všetko diktujú „zhora“ a nič sa nedá. Niekedy mám pocit, že sú to iba výhovorky. Ti si so svojim tímom v závode Embraco dosiahol to, že k vám prišli mnohé investície ale aj kompetencie, ktorých sa centrály korporácii vzdávajú neradi. Rozumiem tomu, že ste mali dlhodobo výborné výsledky, ale určite ste k tomu potrebovali aj určitú diplomaciu. Mohol by si zhrnúť na čo si v posledných rokoch na Slovensku hrdý a ako sa vám to podarilo?

Teší ma, že sa nám podarilo Slovenský závod rozvinúť na strategickú pozíciu v rámci korporácie, nielen výsledkami, ale aj kompetenciami našich ľudí. Dôkazom toho je aj schválenie investície na vybudovanie technologického centra pre vývoj kompresorov pre komerčné aplikácie. Po 15 rokoch sa tak výrazne posilnila pozícia závodu na Spiši, ktorý už nie je iba výrobný. Fabrika výroba sa doplnila o strategickú časť – fabriku vývoj. Rozšírili sme výrobnú kapacitu novým produktom EM, obnovili viaceré modelové rady slovenských kompresorov, prebrali viacero zodpovednosti v regióne Európy. Najväčším posunom pre mňa je však autonómia vo vývoji nových kompresorov. Spolupracujeme naďalej s centrálnym vývojovým týmom v Brazílii v oblasti niektorých špecifických kompetencii, ale komplexné projekty si náš slovenský tím už riadi sám. Som nesmierne rád, že Embraco na Slovensku začína byť vnímané ako technologická a inovatívna firma.

Poďme teraz k Tvojej novej pozícii. Cestuješ okolo sveta, venuješ sa inováciám v globálnej technologickej firme, v ktorej sa spájajú rôzne kultúry. Aké výzvy vidíš pred sebou v tejto novej pozícii, čo by si chcel zachovať a zmeniť?

Veľkou výzvou je byť bližšie k zákazníkovi. Doslova ho dostať do centra našej pozornosti, čo v minulosti nebolo až také výrazné, ako by sme chceli. Potrebujeme zrýchliť cyklus vývoja kompresorov a skrátiť čas implementácie projektov. Chceme byť rýchlejší, dynamickejší a inovatívni. Máme skúsený a vyzretý tím ľudí a našou silnou stránkou je technológia, ktorú neustále rozvíjame a dopĺňame. Konkurenčnou výhodou v budúcnosti bude určite vysoká úroveň služieb a podpory, ktoré od nás zákazníci dostanú. Nedodávame im iba kompresory, ale aj riešenia pre chladenie. Sme na to dobre pripravení a túto kompetenciu chceme stále viac využívať v prospech zákazníka. Chceme, aby mal čo najlepšiu skúsenosť s Embracom a tým rástla jeho lojalita k nám. Našou ambíciou vždy bude stať sa pre nášho zákazníka partnerom a nie iba dodávateľom. Iba cez spoluprácu vieme priniesť hodnotu pre obe strany.

Budeš hovoriť na našej konferencii Podnikatelia spojte sa o tom, čo sa môžu veľké firmy naučiť od malých a naopak. Aké hlavné posolstvo a skúsenosti chceš účastníkom povedať?

Som odchovancom korporácie a tak moja odpoveď môže teraz vyznieť zvláštne. Keď som rozmýšľal nad touto témou najskôr som našiel veľa veci, ktoré sa korporácie môžu naučiť od malých firiem a chvíľu som musel rozmýšľať, čo by sa dalo naučiť opačne. Oba tieto svety sa môžu vzájomne učiť a posúvať. Základom je poznanie zákazníka, jednoduchosť, rýchlosť, flexibilita, inovatívnosť a zdravý rozum. Menší majú výhodu v rýchlosti a adaptabilite, korporácie majú zasa lepší prístup k novým praktikám, vedomostiam a networkingu. Teším sa, keď túto tému budem môcť prediskutovať s účastníkmi konferencie.

Stretávame sa v spoločnom inovačnom tíme, kde je výborná tvorivá atmosféra spolupráce pri vymýšľaní nových biznis modelov. Koľko percent Tvojej práce je takáto „zábava“ a koľko byrokracia a riešenie vecí, ktoré by si radšej nerobil?

Zatiaľ je tej „zábavy“ menej ako by som chcel, no práve takéto inovatívne a kreatívne projekty mi dodávajú energiu a dávajú priestor na tvorenie, inovácie a učenie sa. Moja práca pri projektoch je do určitej miery rutina pri ich implementácii, ale keďže požiadavky zákazníkov sa líšia, vždy sa nájde problém, ktorý dá priestor kreativite a preverí odbornosť. Snažíme sa rutinu zjednodušiť a podľa možnosti automatizovať, aby naši ľudia mali viac priestoru na riešenie komplexných problémov, ktoré často vedú k inováciám. Práve táto časť práce a sebarealizácie je pre vývojárov najlepšou motiváciou. Často oveľa väčšou ako peniaze. V skutočnosti sa slovenský tím presadil práve takýmto spôsobom, keď zrýchlením implementácie projektov vznikol priestor na projekt nového kompresora NEU. Projekt bol menej viditeľný a prišiel v pravý čas, keď to trh potreboval a náš produkt si udržal svoju konkurencieschopnosť .

Si pomerne vyťažený človek a prihlásil si sa na našu Podnikateľskú univerzitu. Prečo?

Učím sa stále a budem sa učiť celý život. Svet okolo náš je rozmanitý a veľmi dynamický a to si vyžaduje neustále dopĺňanie vedomostí a niekedy aj opustenie starých „právd“ a skúseností. Čím viac človek vníma svet okolo seba a kladie si rôzne otázky, tým vzniká väčšia potrebu rozvíjať sa. Ako som spomínal, som odchovancom korporácie a svet podnikania ma vždy fascinoval. Chcem si preto na univerzite rozšíriť svoje obzory, spoznať nových ľudí a priniesť do sveta korporácie niečo nové „podnikateľské.“ Korporácie sú niekedy vnímané ako komplikované a byrokratické organizácie, ktorým chýba rýchlosť a flexibilita. Ale je veľa aj takých, ktoré dokážu fungovať doslova ako startupy aj napriek svojej veľkosti .

Je vo vašej firme dosť podnikateľov a inovátorov, alebo viac „úradníkov,“ ktorí si plnia svoje úlohy a strážia svoje miesto?

Naša firma sa v posledných dvoch rokoch výrazne mení a transformuje. Je v nej už menej „úradníkov“ a oveľa viac podnikateľov a inovátorov. Iba takýmto spôsobom budú vedieť veľké firmy v budúcnosti prežiť.

Máš malé deti a si rodinne založený človek. Cez Vianoce si nahrával svojmu synčekovi Sebimu a dcérke Laurinke rozprávky, ktoré môžu počúvať keď si na cestách. Keď si doma, tak im ich sám čítavaš pred spaním. Ako zvládaš pozíciu globálneho manažéra s rodinným životom?

Je to náročné. Doteraz som bol riaditeľom fabriky a väčšina môjho pracovného času sa odohrávala doma v Spišskej Novej Vsi. Globálna pozícia si vyžaduje oveľa viac cestovať. V súčasnosti som takmer 50% času na cestách u zákazníkov, alebo sa stretávam so svojimi ľuďmi po celom svete. Rodina to má so mnou teraz ťažké a väčšia záťaž je na mojej manželke Mirke, ktorá často plní úlohu ocina aj maminy. Aj keď som na cestách, snažím sa byť v kontakte s rodinou čo najviac, v čom mi pomáhajú moderné technológie. Keď som doma, mojou snahou je, aby čas strávený s mojimi najbližšími bol čo najkvalitnejší, keďže je ho menej. S Laurinkou máme dohodu, že nebudem cestovať naraz dlhšie ako 2 týždne a to sa mi zatiaľ celkom darí. Som rád, že mi firma vyšla v ústrety a mohol som zostať doma na Slovensku a robiť svoju prácu odtiaľto. Rodina je tak v známom prostredí a s pomocou blízkych sa nám to darí zvládať lepšie. Európa je navyše z hľadiska časových zón najlepším miestom na svete pre riadenie globálneho tímu.  IMG_5261

Noro so svojou rodinou na túre v Obšívanke

Pred časom sme boli spolu pár dní v benediktínskom kláštore a keď sme odchádzali, hovoril si, že by mohol Benediktovu regulu vyvesiť do firmy ako základné pravidlá spolupráce. Ako si to myslel?

Keď sa mi dostala do ruky Regula sv. Benedikta po prvý krát, našiel som v nej všetko čo firma potrebuje. Hodnoty, misiu, víziu, etický kódex aj pracovné štandardy. Sú písané pre prostredie mníchov v kláštore, no keby sa nimi aspoň z časti riadili vo firmách, život by bol ľahší a krajší. A čo ma ešte zaujalo je, že je to všetko popísané jasne, zrozumiteľne, jednoducho a prehľadne v jednej útlej knižke. Krásny príklad.

Noro, Ty si bývalý športovec a športový komentátor, máš veľa priateľov medzi špičkovými hokejistami. Čo Ti dal šport pre Tvoju kariéru podnikateľa a inovátora?

Šport mi dal samostatnosť, húževnatosť, tímovu spoluprácu a vytrvalosť. Naučil som sa prehrávať, poučiť sa z neúspechu a vážiť si víťazstvo. Komentovanie mi dalo sebavedomie, spontánnost, kreativitu a naučilo ma neustále sa vzdelávať a dopĺňať si informácie. Všetky tieto veci sa mi pri vystupovaní pred množstvom ľudí a riadení fabriky s 2300 zamestnancami zišli.

Máš spolupracovníkov z rôznych kultúr. V čom vidíš hlavné výhody a nevýhody svojich slovenských spolupracovníkov v porovnaní so zástupcami iných národov?

My Slováci sme pracovití a húževnatí. Možno nám to niekedy dlhšie trvá, kým sa s nejakou novou vecou či zmenou stotožníme, no keď sa tak stane sme spoľahliví vo výkone. Máme prirodzenú schopnosť rýchlo sa učiť. Slováci sú v našej firme najlepšie jazykovo vybavení a učíme sa jazyky veľmi rýchlo. Vieme sa adaptovať na novu kultúru a prostredie. Keď sa ešte naučíme byť menej kritickí a namiesto problémov vidieť aj riešenia, budeme ešte silnejší a úspešnejší. A verím, že aj hrdosť na naše úspechy sa dostaví. Veď sa nemáme za čo hanbiť. Práve naopak.

Mnohí ľudia na Slovensku nadávajú na život aj na prácu. Ja som navštívil desiatky krajín a čím viac nových kultúr a ľudí spoznávam, tým viac som presvedčený, že život na Slovensku je celkom fajn. Ty cestuješ určite ešte viac ako ja a prichádzaš pracovne do kontaktu s rôznymi ľuďmi na rôznych miestach sveta. Je na Slovensku naozaj tak zle, ako ukazujú smutné tváre namrzených Slovákov?

Na Slovensku nie je horšie ako inde na svete. Je mnoho ľudí, ktorí hovoria, že im bude lepšie v cudzom svete. Po čase však zistia, že doma, na Slovansku zle nie je. Vyrástli sme tu, máme tu zázemie, rodinu a šikovní ľudia si svoje uplatnenie vždy nájdu – vo firmách alebo vo vlastnom podnikaní. Bezpečnosť, príroda, životné prostredie a mnoho iných veci, ktoré sú u nás samozrejmosťou, inde vo svete nie sú bežné. A keby sme všetci odišli, kto by pomáhal Slovensku rásť? Keď sa o Slovensku rozprávam s kolegami z iných krajín, niektorí najskôr nevedia, čo môžu očakávať. Keď sem však prídu, alebo tu prežijú časť svojho života, zmenia názor a veľmi radi sa k nám vracajú.

Ďakujem za odpovede a prajem Ti veľa úspechov.

IMG_7730

Diskusia v našom inovačnom tíme

 

0