Keď ľudia vidia žobráka alebo bezdomovca, tak si možno kladú otázku ako hlboko sa dá padnúť. Je smutné vidieť človeka, ktorý sa trasie od zimy alebo abstinenčných príznakov. Ešte smutnejšie sú rozhovory s ľuďmi, ktorí sedeli dlhé roky vo väzení a ľutujú svoje hrozné činy. Život na ulici alebo vo väzení strhne človeku masky. Poníženie, odvrhnutie a iné formy strádania zmenia človeka. Poznám takých, ktorí v ťažkých chvíľach začali prosiť Boha o pomoc. A Boh ich premenil. Do Božej náruče sa vrháme aj svojimi pádmi a naše prehry sa môžu premeniť na nový začiatok, povedal Teilhard Chardin.

Sledujem dvoch pánov, ktorí padli veľmi hlboko. Určite mali talenty, boli ctižiadostiví a pracovití. Svoje dary však premenili na zlé veci. Túžili po moci, sláve a peniazoch. Získali ich. A začal klamať a robiť zlé veci. Najskôr začal klamať svojich najbližších, potom celý národ. Seba a svoju pýchu postavil nad všetko. Cynickí darebáci, ktorým nezáleží na ničom, ani na ľudských životoch. Hovoria o ochrane svojej krajiny a pritom ju ničia. Vytvárajú okolo seba chaos a rozvrat. S jedným jediným cieľom – ochrániť seba a svojich kumpánov. Mohli urobiť veľa dobrého pre ľudí a krajinu. A urobil nesmierne veľa zlého. Kričia, vyvolávajú nenávisť, klamú a bojujú. Ovládla ich zloba a túžba po moci.

Evagrius vo svojej knihe Antirrhetikon popisuje osem nerestí, ktoré ľudí vzďaľujú od Boha a dostávajú ich pod vplyv démonov. Tri veľmi nebezpečné neresti sú pýcha, túžba po sláve a závisť. Démon pýchy je pritom považovaný za príčinu najväčšieho pádu človeka. Pyšný človek považuje druhých ľudí za hlupákov a často spôsobuje ďalšie neresti – zlobu, smútok, nenávisť, apatiu a pod. „Kto sa povyšuje, bude ponížený“ (Lk 18, 14). Je lepšie prehrať a padnúť ako sa opíjať mocou. Pád je šanca, pýcha je koreňom všetkých hriechov. Aj arogantný Róbert a Vladimír sa ešte môžu stať kajúcnikmi a oslobodiť sa tak od nerestí, ktoré dnes nad nimi získali moc. Boja sa prehry a pádu. Je to ale ich jediná šanca. Prehrať, všetko stratiť a v bezmocnosti prosiť o odpustenie a zmierenie. Modlime sa za nich, aby sa to stalo čím skôr.

Obrázok úprimných úsmevov – Slovak Spectator

34