Mních sa spýtal starca: „Prečo ma vždy v noci, osamote prepadne strach?“ Starec mu odpovedal: „Pretože si stále ešte ceníš svet.“ Ak veríme, že sa po smrti stretneme s Bohom, tak prečo máme strach? Ak sme sa odovzdali do Božej vôle, tak nám strach o našu budúcnosť hovorí, že sa bojíme, že Pán robí chyby. Obávame sa neúspechu, posmechu, chudoby, hladu alebo bolesti. To všetko sú ale kategórie tohto sveta. Najväčší úspech veriacich je dostať sa do neba. Certifikáty, vysvedčenia a diplomy z tohto sveta tam platiť nebudú, ani peniaze, zlato alebo kryptomeny. Na tomto svete sú vysmievaní a ponižovaní často tí, ktorým Pán otvára dvere svojho kráľovstva dokorán. S veľkými bolesťami odchádzal k Bohu z tohto sveta aj Jeho syn Ježiš Kristus.

Niekedy sme neistí pri zmene a pýtame sa ako to dopadne? Ale môžeme sa na ňu pozrieť aj ako na novú príležitosť! Pri nemoci sa pýtame prečo práve ja? Ale možno mám čas na to, aby som sa zastavil a vyliečil. Keď nás vyhodia z práce, dávame si možno otázku – čo si teraz počnem? A možno práve teraz prišla šanca na nový život. Pri strate blízkeho človeka zostávame bezradní a opustení. A možno nás ten človek iba predbehol do večnosti. Strach je nedostatok viery – v Pána aj v naše vlastné schopnosti. Možno niekedy venujeme príliš námahy na realizáciu vlastných plánov a dosiahnutie cieľov nášho ega, namiesto toho, aby sme sa modlili a počúvali Boží hlas. Emmanuel Mounier hovoril: „Boh je dosť veľký, aby aj z našich omylov urobil povolanie.“

Zamyslime sa nad tým ako meriame náš život od narodenia až do smrti. Kto som? Tituly a sláva. Aký mám vplyv a funkcie? Moc. Koľko zarobím a ušetrím? Peniaze. A ako meriame náš život po smrti? Komu som slúžil? Boh, ľudia a služba druhým. Ako som slúžil? Pokora. Koľko som rozdal? Lásky a peňazí.

Guy Gilbert hovorí: „Nie sú malé alebo veľké činy. Každý skutok lásky je veľkým činom. Hovorím vám, nech ste kresťania, budhisti, moslimovia alebo ateisti, na tom nezáleží. Ak robíte niečo bez nároku na odmenu, môžeme si pripomenúť, že tie najkrajšie skutky, ktoré môžeme urobiť na tejto zemi, sú skutky lásky.“

Zajtra máme Akadémiu Dobrého Pastiera a rekordný poćet prihlásených ľudí na Gabrielu Končitíkovú a Mariána Kolníka. Budeme hovoriť o Baťovi a inovácií človeka a jeho štyroch dimenziách – telo, myseľ, srdce a duša. Stretneme sa v Dome sv. Jozefa.

13