Zobuďte sa. Podobnou vetou možno prebúdzajú lekári svojich pacientov po ťažkom úraze alebo operácii. Podobne by mohli prebúdzať svojich lekároch ich pacienti, z ktorých si urobili poslíčkov. Aj keď existuje internet, väčšina lekárov používa počítač stále ako písací stoj. Napíšu vám lístok a pošlú vás napríklad na röntgen. Tam lístoček prepíšu, vyšetria vás a povedia vám, že si môžete prísť na druhý deň po výsledok a zaniesť ho svojmu lekárovi. Môj otec, doktor, hovorieval vetu, že lekár je človek, ktorý zabáva pacienta, kým ho Pán Boh neuzdraví. Otec mal pravdu – je to riadna zábava behať s lístočkami medzi doktormi, často so zlomenými nohami, a robiť im poštárov. Ľudia, ktorí majú nadpriemerné vzdelanie a používajú drahé a  moderné prístroje majú organizáciu devätnásteho storočia. Väčšina autoservisov funguje lepšie. Aspoň sa dá objednať  cez internet. Nasleduje krátke vysvetlenie pre lekárov: Internet je celosvetový systém prepojených počítačových sietí. Ľudia si cez tieto siete vyhľadávajú alebo vymieňajú rôzne informácie a komunikujú – textom, hlasom, videami a obrázkami.

Väčšina lekárov vo svojej práci internet ignoruje. Škoda. Zvlášť v dnešnej dobe, keď by sme mali obmedzovať cestovanie a osobné kontakty. Keď sa niekedy pýtam lekára prečo nemajú elektronický systém objednávania a komunikácie s pacientmi, používajú často príklad s babičkou z odľahlej dediny, ktorá skoro ráno cestuje autobusom do okresnej nemocnice, aby mohla celý deň presedieť v čakárni u lekára. Moja osemdesiatdvaročná svokra z Moravy s kamarátkami, si dohadujú schôdzky cez fejsbúk, fotografie zdieľajú na instagrame a komunikujú cez skype a gmaily. Jednoduché digitálne technológie by ušetrili čas lekárom aj pacientom, redukovali by stratený čas, chyby aj náklady. Všade inde, okrem zdravotníctva, už bežne fungujú. Väčšina zdravotníkov si dnes zaslúži obdiv za svoje nasadenie, aj keď sa medzi nimi nájdu takí, čo sa trestuhodne zašívajú alebo zneužívajú ťažkú situáciu na obohatenie. Verím odbornosti našich lekárov, ale v organizácii práce iba nechápavo krútim hlavou a hovorím si – zobuďte sa páni doktori. Chodím v posledných týždňoch na rôzne vyšetrenia. Choďte si niekedy sadnúť do svojich čakární páni doktori a počúvajte svojich nespokojných pacientov. Ak vás nezobudí nespokojnosť vašich zákazníkov, tak ešte jeden argument – v USA prichádza kvôli nedokonalému systému objednávania a riadenia toku pacientov systém zdravotnej starostlivosti ročne o 150 miliárd dolárov. A to tam prestali používať počítače ako písacie stroje na papieriky už dávno pred nami.

Niektoré pohľady na choré nemocnice sme kedysi popísali v malej knižke dole (šípkami v nej môžete listovať). Pokúšali sme sa veci zmeniť, nepodarilo sa. Možno sme nemali za sebou správnych ľudí, možno sme neboli dosť dôrazní. Zdá sa, že obrovský neporiadok a plytvanie v zdravotníctve vyhovujú všetkým – okrem trpiacich pacientov.

Liecba-chorych-nemocnic

Načo máme RUR opatrenia v obchodoch, keď to v Žilinskej nemocnici vyzará tak ako na obrázku dole? Pacienti sedia natlačení na sebe od rána do popoludnia, lebo oni nevedia zabezpečiť objednávanie na presný čas. Keď aj ľudí objednajú, tak personál príde o 90 minút neskôr a ani sa neospravedlní, tak ako dnes. Doporučoval by som niekedy, keby sa lekári a sestričky prezliekli za pacientov, sadli si do čakárne a vypočuli si, čo si o ich práci myslia ich zákazníci. V Dobrom Pastierovi nám zase vyradili z očkovania niektorých starých ľudí v domoch sociálnych služieb, lebo majú nedoplatky na zdravotnom a sociálnom poistení. Na RTG v Žilinskej nemocnici stále používajú papieriky a pacientov ako poštárov. Kde je ten generál, čo tu urobí poriadok?

Doktori a sestričky ma presviedčajú, že sa v nemocnici nedá vytvoriť plynulý tok a objednávanie pacientov cez internet. Nuž páni zdravotníci, choďte na exkurziu do veterinárnej kliniky v Žiline, kde sú prepojené špičková veterinárna starostlivosť, empatická komunikácia a perfektná organizácia procesov – https://www.anima.sk/.

27