Pesimistom, ktorí nadávajú na svet odkazujem toto: bude lepšie. Prečo? Niekto možno odpovie, že horšie to už byť nemôže. Pri pohľade na skorumpovaný štát, vykradnuté nemocnice, zdevastované školy a masívne rozkrádanie štátneho majetku cez predražené stavby a informačné systémy by sme mohli s týmto výrokom súhlasiť. Ale pozrime sa zmeny, ktoré sa okolo nás dejú a sú nezvratné.

  1. Pozitívne politické zmeny

V rôznych voľbách, ktoré v poslednom období prebehli do krajov, miest aj do prezidentského úradu vyhrávajú stále viac normálni ľudia nad rôznymi postavičkami, ktoré klamú, podvádzajú a kradnú. Zdá sa, že sa politika ozdravuje a je veľká nádej, že najneskôr o rok budú mať aj v parlamente väčšinu slušní ľudia a nie táto obchodno – zlodejská koalícia. Pán Robert z pevnosti Bonaparte si ešte bude vylievať zlú náladu na tlačovkách, ale prestanú tam chodiť novinári a jemu zostanú len fľaše koňaku, cigary a iné zábavy. On a jeho kumpáni postupne budú strácať vplyv a možno aj slobodu. Úplné oslobodenie sa od tejto mafiánskej bandy príde až vtedy, keď budú súdení oligarchovia z pozadia a bude zoštátnený ich majetok, ktorý si odlievajú zo štátu už takmer 30 rokov. Verme, že namiesto hrubých čiar za minulosťou budú hrubé súdne spisy a múry, za ktorými budú bývalí politici a „tzv. podnikatelia“ mať možnosť spytovania svedomia. Niektorí sú už v base, dúfajme, že začnú rozprávať a rozšíria si svoju spoločnosť v nápravných zariadeniach a ďalších kámošov.

  1. Mladí ľudia

Mladí ľudia spustili mnohé zmeny. Začali protesty za slušné Slovensko, ale rozvíjajú aj zaujímavé inovácie, podniky a mnohé dobrovoľnícke aktivity. Na našej konferencii Podnikatelia spojte sa bolo zopár takýchto mladých. Michal Jirásek žije v Nemecku, ale podniká globálne a spolupracuje aj s našimi ľuďmi z Podnikateľskej univerzity v Žiline. Rado Mizera už takmer 14 rokov podniká vo Fínsku, kde buduje inovačné siete a projekty pre udržateľný rozvoj a tiež sa prepája s našou Podnikateľskou univerzitou. Prednášali nám aj mladí podnikatelia Daniel Levársky, ktorý študuje na London Business School a Ľuboš Kosík, ktorý študoval v Cambridge. Toto je mladá generácia, ktorá hovorí anglicky tak ako slovensky, premýšľa v globálnych biznis modeloch a pracuje s najmodernejšími digitálnymi technológiami. Sú iní ako naša generácia – využívajú zdieľanie znalostí v celosvetových sieťach, záleží im na životnom prostredí, slobode a kvalite života viac ako na peniazoch a kariére v zlatých klietkach.

psfoto

Tím IPA Slovakia, ktorý pripravoval konferencia Podnikatelia spojte sa

  1. Inovácie a nové technológie

Svet sa zlepšuje vďaka inováciám. Inovácie zvyšujú úžitok a odstraňujú škodlivé funkcie. Na to, aby sme žili na takej úrovni ako dnes (svetlo, hygiena, voda, jedlo, mobilita, zábava), museli v minulosti na jedného človeka pracovať desiatky otrokov. Dnes týchto otrokov nahradili technológie, ktoré nám umožnili, že na svetlo, jedlo, mobilitu a ďalšie potreby stačí pracovať oveľa menej ako v minulosti. Áno, sú aj otroci, ktorých veľké korporácie zneužívajú v chudobných krajinách aj dnes, ale veci sa menia k lepšiemu. Na našich posledných akciách hovorili napríklad majiteľ Lyra Chocholate Karol Stýblo o spolupráci s farmármi kakaových bôbov v Južnej Amerike alebo Josef Dvořáček z firmy Sonnentor o podpore farmárov na Srí Lanke. Inovácie a nové technológie pomáhajú digitalizovať, dematerializovať, zlacňovať a zdieľať všetkým ľuďom to, čo bolo v minulosti dostupné iba bohatým. Pozrime sa na naše deti ako lietajú okolo sveta a majú vo vreckách mobilné výpočtové strediská s umelou inteligenciou a prístupom ku knihám a univerzitám z celého sveta. Dve správy z tohto týždňa. Tá prvá hovorí o policajnom vyšetrovaní bývalých šéfov Slovenských elektrárni a firmy Volkswagen za podvody. Druhá správa hovorí, že 16 ročná Švédka Gréta presviedčala poslancov v Európskom parlamente o tom, aby začali konečne riešiť dôležité veci pre budúcnosť našej planéty. S mladými prichádza nový svet.

expTakto technológie a inovácie zmenili náš svet

pss

Oprávari sveta sa stretávajú na konferencii Podnikatelia spojte sa v Žiline

  1. Opravári sveta

Svet však neposúvajú dopredu len mladí. Majú viac ideálov, odvahy a energie ako my, ale vidím aj mnohých dôchodcov s mysľou osemnásťročných. Na našej konferencii rozprával Marián Beniač o svojich projektoch zdravej zeleniny a potravín, prírodných stavebných materiáloch, domoch a recyklácii hliníka. Podobných aktívnych šestdesiatnikov poznám veľa – napr. Janka Rovňaníka, Zola Demjana, Dana Heviera alebo Petra Gombitu, ktorý sa pripravuje beh na niekoľko tisíc kilometrov. Hovorili aj podnikatelia Ľubo Švec, Roman Stupka, Ivana Rosová, Soňa Ondrejková, Jirka DoležalĽubo Klieštik. Hovorili o zdravom rozume, koncentrácii na dôležité veci, hlbokej práci a spolupráci. Manželky podnikateľov Martina Stupková, Janka Klieštiková, Lenka Olejárová a Helenka Salajová diskutovali o tom, ako prepojiť rodinu a výchovu detí s podnikaním svojich manželov. Na záver konferencie bola debata s Vladkom Maslákom, Petrom Gombitom, Jankom Hodoňom a Igorom Hajasom. Igor rozprával o svojej ceste benediktínskeho mnícha k Bohu, kňazi Peter Gombita a Vladko Maslák rozprávali o tom, ako ich obohacuje práca s chudobnými a ľuďmi na okraji spoločnosti. Janko Hodoň  zdieľal s nami, že chce vrátiť svojej rodine to, o čo ju obral, keď sa jeho hmotnosť pohybovala okolo 300 kg. Za rok schudol z 287 pod 100 kg a dnes trénuje a pomáha ďalším ľuďom. Večer nám zahrala naša skupina z Dobrého pastiera (Dominka, Paľo, Miško a Jurko) a gospelová skupina Kalich z Košíc.

PU

Podnikateľská univerzita – platforma spolupráce

projekt

Jeden z projektov spoluprace – domy sociálnych služieb v OZ Dobrý pastier

  1. Spolupráca

Celá Podnikateľská univerzita je platforma spolupráce pri inováciách biznisu, ale aj celej spoločnosti. Riešime zmeny v školách, spoluprácu s komunitami ľudí na okraji spoločnosti aj projekty aktívnych ľudí 60+. Riešime využívanie prelomových technológii v biznise, zjednodušovanie práce a života, prekonávanie obmedzení, prekážok a využívanie krízy na posilnenie. Pripravujeme biznis cestu do Číny, diskusiu s Tomášom Feřtkom o budúcnosti školstva, ďalšie debaty s opravármi sveta v Brain Breakfast (b&b), seminár s Jurajom Málikom v Inovačnom centre Inovato a ďalšie. V tomto roku máme veľký záujem o Podnikateľskú univerzitu, rozširujeme sieť našich partnerov o Red Button, Inovato, firmy I.D.C. Holding, Kros, Poradca podnikateľa, Koma Modular a Vatmann. Vo firme Vatmann pripravujeme stretnutie s jej majiteľom, inovátorom Aloisom Hoghom. Renátka Fogeltonová pripravuje konferenciu a kemp pre deti.

spolupraca

Tri úrovne spolupráce v Podnikateľskej univerzite – zoznamka, inovácie, biznis

Sona

Soňa Ondrejková

Salajovci

Mirka Brathová s Helenkou a Jurkom Salajovcami

peter

Peter Gombita, Oáza Košice

Kliestik

Ľubo Klieštik

zeny

Helenka Salajová, Lenka Olejárová, Janka Kliešiková a Martina Stupková

kalich

hudba

nasi

Naši hudobníci z Košíc a z Kláštora pod Znievom

0