Keď som bol predvlani a vlani v Číne a v Tibete, bol som ohromený rýchlosťou a veľkosťou zmien v tejto krajine, ale aj vyspelou infraštruktúrou a životom, v ktorom som videl mnohe najnovšie technológie pre zdieľania, odstraňovania medzičlánkov, samoobsluhy, digitalizácie a pod. V minulosti sme organizovali študijné cesty do Japonska, USA a západnej Európy, ale mám pocit, že kto chce vidieť budúcnosť, mal by navštíviť Čínu a jej moderné fabriky.

vyroba

S Pavlom Dvořákom, ktorý žije v Šanghaji, sme dlho diskutovali ako by takáto cesta mohla vyzerať, aby v nej boli všetky dôležité veci a nebola príliš dlhá. Vyšiel nám nasledovný program, ktorý by sa vošiel približne o jedného týždňa:

Priletíme zo Schwechatu do Pekingu, kde si urobíme turistický program. Na druhý deň si pozrieme Čínsky múr a popoludní sa rýchlovlakom presunieme do mesta Qingdao, kde sa vyrába 80% rýchlovlakov. Na druhý deň tu budeme mať prehliadku výroby rýchlovlakov a najväčšieho pivovaru v Číne, ktorý postavili Nemci. Qingdao je krásne historické mesto postavené Nemcami a dlho ovládané Japoncami. Vyskúšame si tu aj cestu cez druhý najväčší morský most, dlhý 42 km, a najhlbší morský tunel v Číne. Ďalej navštívime jednu z najobdivovanejších čínskych firiem posledných rokov, ktorá je organizovaná ako sieť vyše 4000 mikropodnikov – spoločnosť Haier (alternatívne je možnosť exkurzie v najväčšej firme na nákladné lode.) Vo všetkých podnikoch budú vybavené VIP vstupy a počas celého pobytu sa bude skupine venovať slovenský sprievodca Pavel Dvořák, ktorý vyše 10 rokov žuje v Čine a plynule hovorí čínsky.

Huawei

Pavel nám bude počas presunov a voľného času rozprávať aj o čínskej histórii a súčasnosti, o kultúre a podnikateľskom prostredí. Cez knihu majstra Sun’c – Umenie vojny sa pokúsime pochopiť aj spôsob myslenia čínskych biznismenov. Prejdeme si aj čínsku históriu a filozofiu, ich spôsob myslenia, nazerania na svet a rozhodovania sa – Konfucius, Lao-c‘, Čang-c‘, Mencius. V oblasti podnikania, organizácie a inovácii budem výklady Pavla Dvořáka počas cesty dopĺňať ja a po jej skončení dostane každý účastník spracovaný itinerár, fotografie a zápisky. Počas cesty plánujeme aj návštevu najväčšieho pivného festivalu v Číne a filmových štúdii v Qingdau.

Haier

Z Quindau sa rýchlovlakom presunieme do Šanghaja, kde si pozrieme prístav a finančné centrum Šanghaja a užijeme si aj trochu rekreácie. Rýchlovlakom sa ďalej presunieme do mesta Yiwu, ktoré je najväčším obchodným mestom na svete, prezrieme si trh spotrebného tovaru z miesta, odkiaľ pochádza 90% produktov made in China v Európe. Lietadlom preletíme do Shenzenu, kde navštívime spoločnosť Huawei. Poslednou zastávkou bude Hong Kong spojený s turistikou, odkiaľ je plánovaný odlet do Viedne.

Ak by sme organizovali túto cestu v tomto roku, tak sú možné termíny – začiatok augusta a november. V roku 2020 jar/leto. Sám neviem, aký bude záujem. V súčasnosti dolaďujeme s Pavlom naklady all inclusive, ktoré vychádzajú medzi 3000 – 3500 euro. Ak máte záujem pripojiť sa, napíšte mi – kostur@ipaslovakia.sk.

shanghai

0