Nedávno mi jeden riaditeľ firmy rozprával o tom, že jeho dcéra vyštudovala na univerzite, má vysoký plat v americkej konzultačnej firme a nič nevie. Teda vie, naučila sa prezentovať – seba a svoje kompetencie. Stretávam sa s tým často u mnohých mladých – dobrá sebaprezentácia, slabšie výsledky. Majú radi farebné papieriky, workshopy a schôdzky, na ktorých dokážu diskutovať o všetkom možnom. Hlavným výstupom sú prezentácie – Powerpoint, Prezi, foto, video, webová stránka alebo sociálna sieť. Prezentácie pre šéfov, partnerov, zákazníkov, spolupracovníkov, investorov…Spoločnosť je plná hovorcov, ktorí nič nepovedia, analytikov a teoretikov, ktorí nevedia urobiť nič užitočné a ľudí, ktorí chcú ovládať druhých a nevedia viesť ani sami seba, ľudí a firiem, ktoré sa priživujú na stravných lístkoch, nepotrebných auditoch a certifikátoch.

Hlavné je vraj predať. A tak máme cool prezentácie, krásne obaly a kampane. Lenže ľudia chcú obsah a výsledok. Nestačí predať, treba aj dodať. Predstavujem si Vladka Masláka, ako si pripravuje prezentáciu o pomáhaní ľuďom na ulici. Smiešne. Jeho prezentáciou je skutočná pomoc, ktorá hovorí za všetko. Ani chlapi, ktorých má okolo seba, by so schôdzami a  prezentáciami ďaleko nedošli. Treba pripraviť drevo, zakúriť, navariť jedlo, podojiť ovce, kravy a kozy, umyť a ošetriť tých, čo práve prišli. V tomto týždni nám prišli z firmy Linet dva kamióny postelí do Dobrého pastiera. Po vyložení z auta už večer na nich ležali chorí ľudia. Jeden svätec raz povedal, že viera sa dá šíriť rôznym spôsobom, v nutnom prípade aj slovami.

Nedávno bol u mňa Alois Hogh, nemecký podnikateľ, ktorý podniká na Slovensku. Výborne hovorí po slovensky a počas rozhovoru mi neustále niečo ukazoval na mobile – obrázky svojich projektov. Neskutočný chlap, plný kreativity a energie. Vymýšľa nové veci a realizuje ich. Pár dní po jeho návšteve prišiel ku mne Marián Beniač. Pravidelne chodí, má pred sebou kúsok papiera a referuje mi o svojich projektoch – testovanie novej, automatizovanej, verzie Agrokruhu, nové modulárne návrhy a prototypy domčekov z Fullerovej konštrukcie. Na stôl vykladá omaľovánky Pre Alina, ukazuje mi reklamné video a rozpráva o novej súťaži v zbere hliníkového odpadu na školách. Prišiel si ku mne pre vrece ovčej vlny, ktorú som mu priniesol od nás, z Dobrého pastiera. Berie ju na testovanie pre chlapcov, čo robia ponožky Fusakle. Žiadne schôdze, harmonogramy, popisy a prezentácie – len práca a výsledky. Vladko Maslák používa jeden starý mobil a Marián Beniač má k mobilu a papieriky na zápisky. Obaja budú vystupovať na našej konferencii Podnikatelia spojte sa.

Viem, že nestačí iba niečo vymyslieť a vyrobiť. Marketing a predaj sú dôležité. Aj prezentácie a workshopy sú niekedy potrebné. Len v akej miere? Niekedy sa mi zdá, že medzi schôdzami, prezentovaním a robením zápisov už nezostal čas na prácu. Zdá sa mi, že žijeme v dvoch svetoch – v tom jednom sa oceňujú prázdne reči, hodiny presedené na poradách a presvedčivé prezentácie. Ten druhý je vraj staromódny, skrátka minulosť. Žiadna virtuálna ani rozšírená realita. Iba práca a výsledky, bez zbytočných slov.

Aj v politike to funguje tak, že namiesto toho, aby sme sa zamerali na skutočné problémy a ich príčiny, vymýšľajú sa “ virtuálne problémy“ a „neexistujúci nepriatelia“. Pekne o tom píše Vladimír Juhás. Chodia mi v týchto dňoch maily od rôznych aktivistov, v ktorých ma presviedčajú, aby som volil v druhom kole „kresťanského“ komunistu. Neposielajte mi to, prosím, budem voliť Zuzanu Čaputovú, lebo si myslím, že je to slušná dáma, ktorá nebude kolaborovať s mafiánmi. A vy, čo tak bojujete ze pravdu a preposielate výmysly z internetu, si pripomeňte ôsme Božie prikázanie. Nešírme zbytočne bludy, neohovárajme a posudzujme ľudí podľa ich skutkov. Veďme naše deti práci a výsledkom, nie k prázdnym rečiam.

Na takýchto domoch pracuje Marián a jeden menší si stavia pre seba na farme Agrokruh

fuller

MDom

Miloš Horinka, testuje svoj prototyp novej verzie Agrokruhu

agro

Teším sa na vás v nastávajúcom týždni – stretneme sa v Zlíne na seminári o Baťovcoch a potom v Bratislave, kde sa budeme pripravovať na budúcnosť.

0