Bol som vo firme, kde som videl prázdnu halu s modernými strojmi, ktoré nepracovali. Kúpili ich pred dvoma rokmi s veľkými plánmi a dnes pre ne nemajú výrobu. Zmenili sa produkty, technológie, materiál a nemajú série a výrobné dávky. V ďalšej firme zatvárajú výrobu kvôli tomu, že trh valcujú výrobcovia z Činy, tretia firma končí, lebo ich zlikvidovala prelomová (disruptívna) technológia. Boli sme pred pár dňami v OMS Lighting. Za 20 rokov sa firma pod vedením Vlada Levárskeho zmenila z predajcu lámp na výrobcu svietidiel, vývojové a inovačné centrum svietidiel, projektanta svetla a konfigurácie jeho parametrov (Lighting Quality Standard) na firmu, ktorá dnes cez svietidlá zberá a analyzuje dáta a buduje smart citysmart industry. Neuveriteľná rýchlosť a obrovské zmeny v myslení, technológiách a znalostiach.

smart

Smart laboratórim v OMS

Toto sú moje zážitky z posledných týždňov. Majiteľ firmy, ktorá bola vlani zavalená prácou teraz nemá čo robiť. Bol som v organizácii, ktorú bezstarostnosť ľudí a ignorovanie zmien v jej okolí doviedli na pokraj krachu. Strhaný nový šéf so svojim tímom pracujú od rána do večera a zvyšok sa na nich pasívne pozerá, ako sa snažia zachrániť Titanic. V ten istý deň prichádzam do Partizánskeho, kde si nadšenci vybudovali výbornú škôlku a základnú školu. V piatok večer sedia do noci s vyše 80 ďalšími opravármi sveta a hľadajú príležitosti a konkrétne kroky na inováciu mesta a regiónu, v ktorom žijú. Zakladateľ tohto mesta, Jan Antonín Baťa, by bol na nich hrdý.

mesko

Michal Meško z Martinusu hovorí o exponenciálnych technológiách na našom seminári Očakávajme neočakávané – pokračujeme v Brne na tému digitalizácia

Zmeny sú rýchle a nečakané, dlhodobé stratégie nefungujú, investičné rozhodovania sú veľmi zložité – čím neskôr si kúpite stroj alebo linku, tým sú lacnejšia a majú lepšie funkcie.

Valí sa na nás každý deň množstvo informácii, ktoré je ťažká spracovať. Knihy, semináre, konferencie o nových trendoch, technológiách a rýchlych zmenách. Ako to celé spracovať?

informacie

Ako spracovať záplavu informácii o zmenách okolo nás?

ON

O nových trendoch a 3P diskutujeme s majiteľmi a riaditeľmi firiem na našom seminári Očakávajme neočakávané

My používame 3P:

  1. Pozoruj (empatia) – ako pozorujeme, čo sa deje okolo nás (trendy, zmeny v biznise, konkurenti, technológie, problémy a nedostatky)?
  2. Pochop (spracovania, analýza) – ako pracujeme s tým, čo sme videli? Interpretácia – príležitosť, ohrozenie, rýchlosť zmeny a jej následky.
  3. Podnikni akciu – Čo s tým? Aké budú naše ďalšie kroky? Čo urobíme hneď, do týždňa, do mesiaca, do pol roka? S kým to urobíme? Ako? Kde? Aký bude cieľ danej akcie?

Ak si na to netrúfate, tak prídem k vám a pomôžem vám s vytvorením 3P vo vašej firme:

9:00 – 10:15

Zhrnutie trendov, príklady, inšpirácie pre to, ako pozorovať svet okolo nás a čo si všímať

10:30 – 12:00 

1P. Pozorovať. Ako sledovať trendy?

13:00 – 14:30

2.P. Pochopiť. Ako pochopiť a interpretovať trendy a zmeny?

14:45 – 16:00

3.P. Podniknúť akciu. Ako vytvoriť akčný plán ďalších krokov? Kroky, očakávania, poučenie, riziká, korekcie. Stratégie prvého kroku, zabudovanie sledovanie trendov a inovácií do podnikateľskej stratégie.

gabi

Gabi Končitíková nám rozpráva o Baťovinách v Baťovej vile. Privítame ju v utorok na Brain Breakfast v Bratislave.

Tento týždeň sme boli v Baťovej vile v Zlíne a všimol som si niektoré myšlienky Tomáša Baťu: „Myšlienka, ktorá zostane len mysli jednotlivca je bezcenná. Zajtra je neskoro. Na ceste k úspechu máme dve prekážky – strach a lenivosť. Čas a príležitosti nečakajú!“

Chcete rozvinúť 3P vo vašej firme? Ozvite sa mi. Čas a príležitosti nečakajú.

U batu

1