V roku 1903, prezident Michiganskej sporiteľne odhováral firmu Henryho Forda od investovania do automobilov týmito slovami: „Kôň je tu na stálo, ale automobil je len krátky módny výstrelok.” Anglický spisovateľ Sir Philip Gibbs ho v roku 1928 doplnil takto: Do 25 rokov budú motorové vozidlá zabudnuté.“ Okolo roku 1896, prezident Kráľovskej spoločnosti Lord Kevin uviedol: „Preukáže sa, že X lúče (Röntgenove) sú podvodom”. Oxfordský profesor Erasmus Wilson predpovedal, že po skončení Parížskej výstavy v roku z 1878 elektrické svetlo upadne do zabudnutia a Bill Gates si nevedel predstaviť 32 bitový operačný systém. Thomas Watson šéfoval v roku 1943 firme IBM a svetový trh odhadoval maximálne na 5 počítačov. Podobne v roku 1977 tvrdil Ken Olson, prezident Digital Equipment, že „nevidí žiaden dôvod, prečo by chceli mať ľudia doma počítač.“

V roku 1929 sa vynálezca Lee de Forest vyjadril, že aj keď je televízia technicky a teoreticky použiteľná, komerčne a finančne sa neuplatní. Sir Herbert Read v roku 1964 napísal, že do roku 1984 budú zrušené kiná, pretože je oveľa pohodlnejšie sledovať rovnaký program v televízii.

„Železničná doprava vo vysokých rýchlostiach nie je možná. Cestujúci by neboli schopní dýchať a udusili by sa,“ povedal Dionysius Lardner v roku 1823 a v roku 1895 sa Lord Kelvin vyjadril, že lietajúce stroje ťažšie ako vzduch sú nezmyslom. V roku 1962 nechceli v Decca Records nahrať platňu neznámej skupine Beatles, pretože sa im nepáčil ich zvuk a gitarová hudba vraj bola na ústupe.

Sú však aj prognózy, ktoré platia. Spisovateľ sci fi, Arthur C.Clarke v roku 1968 napísal, že „naši potomkovia budú v budúcnosti vystavení neznesiteľnej nude a ich hlavným životným problémom bude, ktorý z niekoľkých stoviek televíznych kanálov si majú vybrať. R. Buckminster Fuller v roku 1966 predpovedal niečo, po čom túžim aj ja. Tvrdil, že do roku 2000 zmizne politika z tohoto sveta a už tu nebudú žiadne politické strany. Nevyšlo to, ale treba dúfať.

V posledných mesiacoch som počul aj takéto výroky:

  • My sme špecifickí, toto môže fungovať v iných firmách, ale u nás určite nie.
  • Toto je veľký problém našej firmy, jeho riešenie je však zložité a tak sa o to radšej ani netreba pokúšať.
  • 3D tlačiarne sú iba drahá hračka
  • Elektromobily sú slepou uličkou a e-biky módnym výstrelkom
  • Digitálne knihy? Kniha sa bude tlačiť na papier. Kniha je kniha.
  • Náš produkt sa nedá predávať cez internet.
  • V nemocnici určite nebudú fungovať veci, ktoré vymysleli v Toyote.
  • Väčšina ľudí nepotrebuje slobodu ani radosť v práci.

Čo k tomu dodať? Slávni ľudia s titulmi povedali veci, ktoré boli po rokoch na smiech. Ja občas počúvam veci, ktoré sú na smiech už v okamihu vyslovenia. Mnohí ľudia v našom svete nevidia jasné trendy, ktoré radikálne zmenia ich život. Mnohí podnikatelia nevidia veci, ktoré budú zásadné pre to, čo práve robia. V apríli budeme o týchto veciach hovoriť na najväčšom stretnutí podnikateľov Slovenska – na konferencii Podnikatelia spojte sa! Budeme diskutovať aj o tom, na akých technológiách, materiáloch a riešeniach robia vedci v laboratóriách, aké biznis modely zásadne zmenia podnikanie vo svete a okolo nás. Náš život ovplyvňujú inovácie a nové biznis modely viac, ako prezidentské voľby. Pred pár dňami hovoril Bill Gates o úlohe robotov, ktoré v najbližších 20 rokoch zrušia mnohé pracovné pozície – vodičov automobilov, čašníkov alebo sestričky.

Pozorujme preto rýchly vývoj okolo seba, pokúsme sa ho pochopiť a hľadajme v ňom príležitosti. A buďme opatrní v používaní slovíčka „nikdy.“ Aby sa z nás naše deti a vnúčatá nesmiali a aby sme nedopadli ako firma Kodak, ktorú vraj zničili digitálne technológie.

0