Martin Tvarůžek je nesmierne vzdelaný a empatický človek. Vidí a cíti veci, ktoré bežní ľudia vôbec nevidia a nevnímajú. A touto schopnosťou dokáže vymyslieť výnimočné riešenia. Získal mnohé ocenenia, ktoré ho zaradili do svetovej siene slávy priemyselných dizajnér. Niektorí moji priatelia sa však nedajú zaradiť do krabičiek. Profesor Milan Zelený bol viac ako špičkový ekonóm, Dano Hevier je viac ako spisovateľ a Martin je viac ako priemyselný dizajnér. On pomáha firmám vytvárať výnimočné produkty, ale rieši pritom aj výrobu, logistiku, servis, obchod alebo marketing.

Mnohí zákazníci chcú od neho obrázky a on im dáva otázky. Musí položiť veľa otázok, kým začne kresliť a dizajnovať. Za každú otázku by mal dostať honorár, pretože otvára oči a posúva myslenie – tam, kde sú ochotní premýšľať nad tým, že je lepšie predávať draho ako lacno, že je lepšie byť predmetom túžby zákazníka ako predmetom zliav. Martin je geniálny a podobní ľudia sú niekedy nepochopení, pretože presahujú štandardné limity. Je to renesančný človek, ktorý sa veľmi nehodí do dnešnej doby špecialistov a „expertov na rýchle a zázračné riešenia.“ Martin je človek, ktorý posúva hranice, čo bežných ľudí občas vyrušuje a znepokojuje. Géniovia to nemali ľahké v žiadnej dobe. V minulosti kvôli svojej výnimočnosti aj prišli o život.

Tu je rozhovor a prednáška Martina z posledného obdobia. Som rád, že pomohol mnohým slovenským a českým firmám dostať sa zo zóny komodít, do galérie výnimočnosti.

9