Sprevádza nás od narodenia. Ako deti sme ho netrpezlivo vyčkávali. Keď zazvonil zvonec bežali sme ku stromčeku. Neskôr sme mu písali listy a potom sme odhalili, že Ježiška hrali naši rodičia. Nielen pri vianočnom stromčeku, ale počas celého života, keď nás držali za ruku, ochraňovali nás pre strachom a nebezpečenstvom. A prišiel čas, keď sme Ježiška začali hrať my – najskôr pre naše deti a potom pre našich rodičov. Toľko krásnych chvíľ. Pred troma rokmi nás pred Vianocami opustil môj otec. Odvtedy sa moja mama na Vianoce neteší. Už naše deti robia Ježiškov pre svoje deti a čoskoro budú robiť Ježiška nám – dedkovi a babke.

Takto to na svete chodí. A je tu ešte jeden Ježiško. Ten skutočný, v ktorého mnohí veríme. Prišiel nám povedať, že si nemáme robiť zle. Máme si odpúšťať a milovať druhých ako seba samého. Priniesol nám pokoj a lásku. A ľudia mu pripravili bičovanie, tŕňovú korunu a kríž. Neviem, ako sa kráča v živote tým, ktorí neveria, že existuje. Predstavujem si ich ako deti, ktoré nikdy nečakali prekvapenia od Ježiška pod vianočným stromčekom. Možno sú trochu ako siroty – všetko musia zvládnuť sami, bez otca a mamy. Musí to byť veľká zodpovednosť a tlak. Ja to mám ľahšie. Keď mi je ťažko a niečo nezvládam, poviem si: „Pane, toto ma presahuje, neviem, ako ďalej, ale ty si s tým určite poradíš.“ A uľaví sa mi. Tak ako keď som sa v detstve zdôveril otcovi alebo mame so svojim strachom a obavami a oni ma objali a povedali mi: „netráp sa, bude to dobré.“ A bolo.

Ježiško nám priniesol tri veľké darčeky do nášho života – vieru, lásku a nádej. Žije sa s nimi ľahšie. Veríme, že ho uvidíme ešte raz. Nebude to len tak, ale šanca tu je. Pre tých, ktorí veria, že budú žiť aj po smrti. A pre tých, ktorí pomáhajú druhým, alebo aspoň nerobia zle. A pokračujú v tom, čo nám odkázal Ježiš: “ Pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam. Ale ja vám nedávam, ako svet dáva. Nech sa vám srdce nevzrušuje a nestrachuje.“ A stretneme sa tam so všetkými, ktorí s nami stáli pri stromčeku keď sme boli maličkí.

Prajem Vám všetkým požehnané Vianoce

foto: naša Lucka a Eliška, dnešná sv. omša v Dobrom pastierovi (pri sviečkach)

37