Somár domáci je spoločne s koňom jediným domestikovaným nepárnokopytníkom. Bol zdomácnený skôr ako kôň. Somár sa používa na nosenie bremien, pretože dokáže uniesť aj 300 kg. Okrem svojej sily poskytuje aj mlieko a mäso. Mlieko somára je výživnejšie ako kravské a egyptská panovníčka Kleopatra sa v somárom mlieku kúpala pre udržanie hladkej pleti. Čo som ti urobila, že ma biješ? pýta sa Balaámova oslica v Knihe Mojžišovej. Oslica Balaámovi hovorí skutočnú pravdu o ňom a otvára mu oči. Tento týždeň sme v duchovných cvičeniach s Vladkom Maslákom pri Balaámovej oslici hovorili o troch nebezpečných psychologických hrách – neustálom obviňovaní druhých, častom zosmiešňovaní ľudí a ich neustálom podceňovaní. Hovorili sme o tom, že pokora nie je myslieť si o sebe menej a podceňovať sa, ale myslieť menej na seba a viac na druhých.  

Osol stojí pri Ježišových jasličkách v Betleheme, keď sa narodil a na oslovi prichádza Ježiša do Jeruzalema na svoje ukrižovania. Na Slovensku je somár bežné pejoratívne označenie človeka s pomalším chápaním. Asi sa vyvinulo zo známej zanovitosti tohto skromného a trpezlivého tvora, ktorého vlastnosti často ľuďom chýbajú. „To, čo u mocných tohto sveta nazývame silnou vôľou, u somárov nazývame tvrdohlavosťou,“ napísal Julian Tuwim.

Somár potrebuje dobré zaobchádzanie, ináč sa stáva pohodlným, prefíkaným, zanovitým zvieraťom. Nie je hlúpy a niekedy aj prevyšuje inteligenciu koňa. Je veľmi pracovitý a vytrvalý.  Má vynikajúcu pamäť a dobre vyvinuté zmysly, najmä sluch. V starom Egypte a Indii predstavoval osol zlo, kresťania ho urobili symbolom pokory a nosili sa na ňom významné osobnosti. Zamyslime sa nad somárom, keď niekomu hovoríme, že je somár. Možno, že urážame toto usilovné zviera a možno aj toho človeka posudzujeme nespravodlivo.

Do somárov mi kedysi nadávali učiteľky. Myslím, že mi tým nechceli povedať, že som hlúpy, ale skôr hodnotili moje neokrôchané správanie. Nepomohlo. Zostal som takým somárom dodnes. Politici si tiež dávajú rôzne zvieracie mená a správajú sa oveľa horšie ako zvieratká. Je lepšie hodnotiť prácu alebo jej výsledok, ako vlastnosti človeka. Často posudzujeme druhých ľudí a nevieme o nich takmer nič. Aj zvieratám sme priradili vlastnosti, ktoré nie sú pravdivé. Somárovi hlúposť, sove múdrosť, líške prefíkanosť, prasaťu nedostatočnú hygienu alebo hadovi zákernosť. Ani profesor nemusí byť múdry, nevzdelanec hlúpy, katolík dobrý a ateista zlý.

V Dobrom Pastierovi máme somára Berca. Je príkladom šikovnosti. Keď vystupoval v programe Farma v TV Markíza, jeho honorár bol vyšší ako mesačný plat Vladka Masláka. Raz sa ženil jeden lekár v Martine. Jeho kamaráti mu za 500 eúr kúpili Berca. Odovzdali mu ho po svadobnom obrade. Ženích o hodinu volal, že nevie, čo s Bercom, aby si ho Vladko zobral späť a nechal si aj peniaze, za ktoré ho predal. Ani ja nezarobím 500 eúr za hodinu ako náš somár Berco.

40