Je lepšie predávať draho ako lacno. Je nutné zarábať viac ako míňať. Peniaze a zisk sa menia na dobro alebo zlo rozhodnutím ich majiteľa. Je to proces pridávania hodnoty produktu alebo službe a nakoniec aj nášmu životu a spoločnosti.

Poznám veľa podnikateľov, ktorí sa zameriavajú na rast predaja. A čim viac predávajú, tým menej peňazí im zostáva. Poznám aj takých, ktorých rast zničil, lebo nedokázali pracovať s pridanou hodnotou. Keď napríklad za mesiac odčítame sumu toho, čo ste predali od sumy toho, čo ste do predaných výrobkov nakúpili, tak by mali zarobiť viac ako sú naše fixné mesačné náklady.

Mám priateľa, priemyselného dizajnéra Martina Tvarůžka. Príde do firmy a začne klásť manažérom divné otázky. Mnohí očakávajú umelca, ktorý zlepší vzhľad ich výrobkov. On sa zameriava na to, aby zvýšil cenu výrobu lepšími funkciami a znížil náklady v procesoch. Martin nevytvára pekné tvary, ale marže. Je to inovátor, priemyselný dizajnér, obchodný a marketingový manažér aj inžinier v jednej osobe. Pre mňa génius, pre manažérov, s obmedzeným obzorom, blázon.

Pridaná hodnota nie sú zbytočné funkcie v produkte, ktoré zákazník nepotrebuje ale musí ich zaplatiť. Ani neefektívne procesy a zbytočné komunikácia pri vysvetľovaní zložitého sortimentu, v ktorom sa zákazník stráca. Pracoval som v mnohých inovačných tímoch a často nám na začiatku chýbalo to najdôležitejšie – zákazník. Koľko ľudí v inovačnom tíme skutočne pozná prácu zákazníka, jeho problémy a túžby? Ísť k zákazníkovi, spoznať jeho prostredie, procesy, problémy, jazyk a ciele je dôležité. Potrebujeme empatiu, schopnosť vidieť, počuť, cítiť, pýtať sa. Mnohí rozprávajú v mene zákazníka, ale iba málo z nich ho skutočne poznajú. V škole nás odmeňovali za správne odpovede. Zdá sa, že v tejto disciplíne dostávame dobrého pomocníka – umelú inteligenciu. Dobrý žiak sa však nepozná podľa správnych odpovedí, ale podľa položených otázok. Musíme sa naučiť pýtať. Správne formulovať otázky. A pozorne počúvať. Empaticky pozorovať svet, do ktorého chceme priniesť pridanú hodnotu. Ten svet má často iný jazyk, metriky a pravidlá ako ten náš.

Ako chceme pomáhať druhým ľuďom, keď im nerozumieme? Veľa rozprávame, radíme a hľadáme riešenia, namiesto toho, aby sme boli ticho, počúvali a pochopili. Zákazníci nám dlhodobo nebudú platiť za marketingové kecy, zbytočné funkcie a krásne obaly. Zákazník si kupuje úžitky našich produktov a služieb. Oveľa viac zaplatí za našu empatiu, pochopenie a dôveryhodnosť, ako za naše kalkulácie nákladov a marží.

S Vladkom Maslákom sme navštívili v tomto týždni aj Rudolfa Tomu v Kremnici. S manželkou Jankou pomáhajú rómskym deťom vo svojom združení. Kedysi dávno založili rómsku škôlku, neskôr školy aj rómske gymnázium. Rozumejú týmto deťom a pripravujú ich na život. Mnohí z nich vyštudovali vysoké školy. Štát často strká rómske deti do osobitných škôl, lebo neovládajú dobre slovenský jazyk. Príspevok na osobitnú školu je 2,5 krát vyšší ako na normálnu a jej absolvent už nikdy nezíska vyššie vzdelanie. Tomovci dávajú rómskym deťom oveľa väčšiu pridanú hodnotu ako štát. Lebo s nimi roky žijú a rozumejú im. Podnikanie je premena nášho talentu na dobro pre druhého človeka. O pridanej hodnote a podnikaní sa najviac učím od ľudí, ktorí ani nevedia, že sa to tak volá – manželia Tomovci, Vladko Maslák, Adriana a Mirka Fontányové, Martin Mekel, Jurko Malý, Robo Braciník a ďalší. Braňo Valko na túto tému dokončuje film Poslední budú prvými. Dúfam, že prídete na jeho premiéru. Braňo píše srdcom. Tu je jeho titulná skladba Poslední budú prvými.

Obr – Fiat Lux s hudbou Braňa Valka s nami hrajú naše kamarátky aj kamaráti – rómske detičky zo susedstva. Už sa tešíme na ďalšie vystúpenia v Prievidzi a Vrábloch (29.3.2023 a 31.3.2023).

7.3.2023 máme Baťovu školu s Gabrielou Končitíkovou v našej Akadémii Dobrého Pastiera. 10.3. o 18:00 začínajú duchovné cvičenie s Vladkom Maslákom:

Program

1. Noemov krkavec a holubica – lekcia zo zúfalstva i nádeje 

2. Samsonov lev i včely – lekcia z telesnej i duchovnej sily 

3. Izraelské voly – lekcia z vytrvalosti a svätej služby 

4. Šalamúnove mravce – lekcia zo života v spoločenstve 

5. Šimonov kohút – lekcia z ľudskej slabosi i spytovania svedomia

6. Egyptské komáre a muchy – lekcia z neustáleho pokúšania       

7. Balaámova oslica – lekcia z podceňovania i požehnania 

8. Púštne ťavy – lekcia z askézy a pôstu                 

9. Krstiteľove kobylky – lekcia jednoduchosti a skromnosti            

10. Orol na nebeskej oblohe – lekcia z Božej starostlivosti                      

11. Dobrý pastier – lekcia zo vzájomného počúvania sa  

15