Svet je plný atrakcií. V prírode sa robia rôzne vyhliadkové veže, bobové dráhy a chodníky v korunách stromov. V mestách orloje, zábavné akcie a ohňostroje. V hoteloch a reštauráciách hrá hudba aj na záchodoch, všade sú pripravené nejaké atrakcie, aby hostia nestratili ani sekundu bez zábavy. A chystajú sa na nás nové, digitálne, platformy pre zážitky a zábavu s využitím virtuálnej a rozšírenej reality a umelej inteligencie. Možno raz deťom po narodení budú dávať na hlavu kukly so sluchátkami a dátovými okuliarmi a starí ľudia budú s nimi odchádzať na druhý svet.

Lenže príroda a svet, v ktorom žijeme, sú atrakciami sami o sebe. Mne stačia aj chodníky pod stromami, nemusia byť v korunách. V mestách vyhľadávam zastrčené uličky a parky, v hoteloch ticho a pokoj. Niekedy mám pocit, že tých atrakcií je akosi priveľa. Zbytočne otupujú zmysly a poškodzujú prírodu. Dielo stvoriteľa je najväčšia atrakcia akú si vieme predstaviť. Od makrosveta až po mikrosvet všetko dokonalo funguje, až kým tam nepríde človek so svojimi atrakciami a biznisom.

Malá Fatra a Rozsutce nepotrebujú slávnosti, jarmoky a hlučné koncerty. Vysoké a Nízke Tatry nenávratne ničia predavači „atrakcií“ z firmy TMR. Mám pocit, že mnohí ľudia cestujú po svete za atrakciami. Rýchlo vyfotiť sa v Louvri pri Mone Líze a keď je to galéria plná ďalších nádherných diel. Rýchlo k Eiffelovke, Notre-Dame, atď. V Prahe Karlov most, Hradčany, Staromestské námestie s orlojom, pivo U Fleků a ide sa ďalej. Bol som v rôznych krajinách sveta. Pred atrakciami boli dlhé rady na správne pózy a fotografie, ale ľudia si často vôbec nešimli iné zaujímavé veci – život, kultúru a jedlá domácich ľudí, tiché a krásne zákutia, kam turistov nevodia. Chodím do prírody každý deň a nachádzam tam množstvo atrakcií  vločky snehu, rastliny, zapadajúce slnko, vychádzajúci mesiac, rôzne vône a zvuky. Tento týždeň som videl na Varínke pokojne stáť volavku popolavú a kúsok ďalej okolo cestičky bežal medveď. Mirko Saniga mi vysvetlil, že ich prebudili januárové dažde.

Náš život a svet, v ktorom žijeme sú najväčšie atrakcie. Sú bezplatné a niekedy si ich nevšímame a zabúdame sa z nich tešiť.  Dopujeme sa umelými, drahými a bezcennými pozlátkami. Chráňme si atrakcie, z ktorých sa kedysi tešili aj naši starí rodičia – nedotknutá príroda bez internetových a mobilných signálov, čistá pôda a voda, jedlo bez chémie, pokoj a ticho.

Foto: Volavka na Varínke

Tu je zopár atrakcii z môjho mobilu, ktoré som si odfotil na mojich cyklotrasách a výletoch v Malej Fatre:

31