Najhorším hriechom voči nášmu blížnemu nie je nenávisť, ale ľahostajnosť, povedal George Bernard Shaw.  Ľahostajnosť ničí našu krajinu. Ľahostajne sa prizeráme na poľovníkov a lesníkov ako ničia prírodu. Sedíme v preplnených čakárňach lekárov, ktorým nezáleží na svojich zákazníkoch. Stretol som veterinárov, ktorí spôsobujú utrpenie zvieratám aj farmárom, pedagógov, ktorí trápia svojich žiakov.

Existujú „strážcovia zákona,“ ktorí pomáhajú zločincom. Slovo oxymoron (z gréckeho oxys = ostrý + moros = tupý) je spojenie slov protirečiaceho si významu, obyčajne podstatného mena a prídavného mena. Na Slovensku by sme mohli použiť príklady oxymoronu dôveryhodný politik alebo prívetivý úradník.

Chodievam na prechádzky do Malej Fatry. V chránených oblastiach sa tam preháňajú ľudia na terénnych motorkách a autách. Niekedy si ich stihnem odfotiť a poslať na Zelenú linku alebo na políciu. Nič sa nedeje. Volala mi staršia pani zo Žiliny. Hovorí, že choroby vznikajú z nevyriešených situácií. Vie o čom hovorí, veď robila vyše 40 rokov zdravotnú sestru. Bojuje s o znečisťovaním životného prostredia na ich ulici. Odbor životného prostredia ju odkáže na policajtov, policajti na poslancov, a poslanci zasa na niekoho iného. Sme ľahostajní k tomu, čo sa deje okolo nás. Spomínam si na pani Janku v Trnave. Vyhorel jej byt, zomrel manžel a ona skončila na ulici. Ľudia, ktorí sa ponáhľali do kostola sa pohoršovali nad tým, že jej niekto nepomôže. Ten „niekto“ mohol byť hocikto z nich.

Chodíme okolo chudobných a trpiacich ľudí, čiernych skládok, korupčníkov a zlodejov. Niekedy iba otočíme hlavu a tvárime sa, že sme nič nevideli. Ľahostajnosť je spolupáchateľstvo. Matke Tereze sa prisudzuje výrok: „Najväčším zlom je nedostatok lásky: lásky k blížnym, strašná ľahostajnosť k susedovi, k tým, čo žijú na okraji spoločnosti, k vykorisťovaným, chudobným, starým.“

Skúsme niekedy zmeniť svoj pohľad do zrkadla na ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Nebuďme ľahostajní k tomu, keď sa v našom okolí kradne, klame a ničí životné prostredie. Ak je svet okolo nás zlý, možno sme prispeli k tomu aj my – svojou ľahostajnosťou a nedostatkom odvahy.

Včera som vo Varíne – Koňhora videl pána ako spaľuje plasty. Robí to pravidelne, videl som tam už spálené sedačky z auta aj pneumatiky. Upozornil som ho, aby to nerobil. Snažil sa mi vysvetliť, že nerobí nič zlé. Zavolal som teda policajnú hliadku a požiadal som Obecný úrad Varín, aby mu vysvetlili, ako sa má pracovať s odpadkami.

Ľahostajnosť je určitá forma neschopnosti vnímať naše okolie. Tak ako nevidíme problémy a nevieme si prestaviť ich riešenie, nevidíme niekedy ani krásne veci okolo seba a nedokážeme sa tešiť zo života a z práce. V utorok sa stretneme v Novej Cvernovke s Danielom Hevierom. Dano je neskutočne kreatívny človek a objavuje krásu v slove, obraze aj v hudbe. Budeme mať workshopy o tom, ako rozvíjať empatiu k prostrediu, v ktorom žijeme a kreatívne premieňať problémy na príležitosti a príležitosti na fungujúce riešenia. Stretnutia s Danom ma vždy obohatia. Verím, že pomôžeme aj vám – zmeniť prostredie, v ktorom žijete a pracujete na úrodný inovačný ekosystém.

Včera sme mali v Dobrom Pastierovi krásny deň. Miško Pallo sa oženil. Prajeme im s Gabikou krásny spoločný život.

32