Žiaci sa musia učiť správne odpovede na otázky pani učiteľky a dospelí svojho šéfa. Mnohí musia chodiť do práce, ktorá ich nebaví a prikyvovať na názory, s ktorými nesúhlasia. Robia to, lebo túžia po kariére, postavení a potrebujú peniaze pre život. Musia sa obliekať a správať tak, ako to od nich očakáva okolie. Niekedy ich nútia žiť podľa predstáv druhých ľudí – svojich učiteľov, šéfov, voličov alebo fanúšikov na sociálnych sieťach. Musia sa usmievať, aj keď sa im nechce. Musia robiť veľa vecí, ktoré by nerobili, keby boli slobodní.

Dávno som sa dostal do fázy života, keď už nemusím študovať veci, ktoré mi prikázali profesori, ale študujem – to, čo ma baví. Nemusím pracovať len pre peniaze, ale môžem robiť prácu, ktorá mi dáva zmysel. Nepotrebujem sa každému zapáčiť, aby mi tlieskali, alebo ma odmenili nejakou funkciou. Môžem chodiť kam chcem a obliekať sa ako chcem.

Ak malé dieťa stráca slobodu tým, že vchádza do sveta pravidiel dospelých, starnutie prináša slobodu odchádzania z tohto sveta kariéry, pokrytectva a naháňania sa za zbytočnosťami. „Staroba osvobozuje, už nic nemusíš – a někdy taky nemůžeš“, hovorieval mi môj učiteľ Milan Zelený. Nemusíme čakať, že nás staroba oslobodí, môžeme to dokázať aj sami – jednoducho povedať nie tlaku okolia a našich nezdravých ambícií.

Cítim sa slobodný – vo vyjadrovaní svojich názorov, pri jazde na bicykli alebo prechádzkach v lese. Zbavujem sa toxických vecí v živote – vzdychačov a nadávačov alebo sledovania politiky. Už nič nemusím, ale chcem. Počúvať Boží hlas, čítať dobré knihy, stretávať múdrych a zaujímavých ľudí, pozorovať svet a hľadať svoju cestu v ňom, pomáhať, tešiť sa z každého dňa.

Vidím mnohých mladých ľudí, ktorí sa veľmi snažia, sú upnutí na svoju kariéru a úspech, boja sa povedať niečo nevhodné alebo urobiť chybu. Sú zviazaní tým, či splnia očakávania druhých ľudí a plány svojho ega. Potrebujú sa uvoľniť, byť viac sami sebou. Prijať zakopnutia a chyby, snažiť sa robiť veci čo najlepšie, ale nesnažiť sa byť za každú cenu dokonalým. Osloboďme sa od narcisizmu a snahy o intelektuálne elitárstvo. Odpútajme sa od krasorečnenia a slobodne konajme. Slúžme a v tichosti opravujme tento svet. Nič nemusíme, ale veľa môžeme…

Obrázok – Miroslav Saniga, keď musíme a náhlime sa, tak niekedy ani nevidíme krásu okolo seba.

S Vladkom Maslákom na doskách, ktoré znamenajú svet
36