Sme obmedzení obmedzeniami, o ktorých ani netušíme. Niektoré sú v našich hlavách, iné majú fyzickú povahu – napríklad úzke miesto vo výrobnom procese alebo limity produktov a služieb zákazníkom. Podnik má v podstate iba dva druhy obmedzení – buď nemá dostatok objednávok (externé obmedzenia) alebo objednávky nedokáže plniť v požadovanom čase, nákladoch a kvalite (interné obmedzenia). Katka Linczényiová patrí medzi 40 žien na svete, ktoré sa dokážu na jedno nadýchnutie ponoriť vo vode do hĺbky pod 90 metrov. Prednášala včera na našom Inofeste. Potrebuje pritom eliminovať všetky psychické aj fyzické obmedzenia (stres, nesústredenosť, nedostatok svalovej hmoty a pod.).

Ako mladý muž som dostal kedysi dávno do rúk knihu Goal od Eli Goldratta. Fascinovala ma a začala moju cestu štúdia a praxe Teórie obmedzení. Učili nás to Ted Hutchin so svojimi ľuďmi a neskôr sme to skúšali na sebe a na našich projektoch. Potom som stretol Ľubka Klieštika. Zaviedol to vo svojej firme a napísal o tom knihu Ako trafiť klinec po hlavičke. Dnes má jeho firma výborné výsledky, pretože sa sústredí na riadenie úzkeho miesta a prietoku. Tým zlepšuje ziskovosť a cash flow. A všetko dokáže merať cez prietokomer. Firma funguje a on získal viac voľného času pre seba a svoju rodinu. Aké jednoduché, keď sa človek naučí triafať klinec po hlavičke. Mnohí ľudia robia v podnikaní rovnaké chyby – snažia sa riadiť všetko, hasia problémy, preskakujú z jedného riešenia na druhé a nič nedotiahnu do konca. Utekajú im zbytočne peniaze a čas. Namiesto toho, aby riadili prietokomer a zvyšovali pridanú hodnotu v čase, ktorú Goldratt nazýva prietokom (Througput, Durchsatz). Poznám šiestich ľudí na Slovensku, ktorí sú odborníkmi na Teóriu obmedzení (TOC – Theory of Constraints) – Jožka Krištaka, Paľa Strýčka, Ľubka Klieštika, Laca Ondrejičku, Milana Juhaniaka a neskromne medzi nich zaradím aj seba. Štyria z nich sa vám budú venovať na seminári o TOC. Okrem toho, že vám pomôžeme otvoriť oči a zamerať sa vo vašej firme na to podstatné, pomôžeme týmto seminárom v našej sieti Inovato aj komunite OZ Dobrý Pastier. Viem, že mnohí nemajú čas alebo peniaze. Zamyslite sa ale prečo. Lebo obmedzenia riadia vás a nie vy ich. Nenamýšľajte si, že ste iní, že u vás obmedzenia neexistujú, alebo sa pohybujú tak rýchlo, že ich nedokážete uchopiť a riadiť. Teória obmedzení funguje na celom svete. Je to fyzika.

Žijeme vo svete, kde často iba reagujeme na množstvo podnetov okolo nás. Sme obmedzení obmedzeniami, ktoré riadia nás namiesto toho, aby sme my riadili ich. Vedie to k stresu a nízkej výkonnosti. Princíp zjednodušovania a výkonnosti nám hovorí, že máme riešiť dôležité veci a všetko ostatné máme nechať tak. Tí, ktorí sa chcú z tohto kolotoča vymotať, pracovať menej a mať lepšie výsledky, nech prídu 19.10.2022 sem. Je to deň narodenia mojich rodičov, ale budem tam aj ja. Teším sa na vás.

15