Sú ľudia, ktorí do niečoho investujú veľa peňazí a stratia ich. Nie preto, že predmet ich investície nemá hodnotu, ale znehodnotí sa, keď nevedia ako s nim pracovať. Tu je niekoľko príkladov. Bol som v dvoch fabrikách, ktoré majú rovnakých zákazníkov, produkty aj technológie. Jedna má veľké zisky, druhá je na pokraji krachu. V tej prvej sú odborníci, ktorí vedia, ako dostať zo strojov kvalitu a výkon, v tej druhej chýbajú. Chodieval som občas s mojou dcérou Zuzkou na preteky koní. Sú ľudia, ktorí si kúpia drahého koňa a výstroj. Tréner Zdeno Málik hovorí, že im ešte chýba návod na obsluhu. Má pravdu. Bez dobrého trénera nedokáže jazdec s koňom nič. Poznám špičkových priemyselných dizajnérov, ktorí vedia svojimi znalosťami posunúť výrobok do najvyššej ligy – nielen vzhľadom, ale aj úžitkovými vlastnosťami. Ďalším príkladom sú podnikatelia, ktorí investovali veľa peňazí do reštaurácií a hotelov a šetria na kuchároch a personáli. Odborníci zvyšujú hodnotu budov, strojov, výrobkov, ale aj koní a športovcov. Problém je často v tom, že práve na expertoch, tréneroch, kuchároch alebo dizajnéroch sa snažia niektorí investori ušetriť. Na svoju vlastnú škodu. Snívajú o výnimočných produktoch, ale nie sú ochotní hľadať a zaplatiť skutočných odborníkov na inovácie. Dizajnérov chcú niekedy zaplatiť ako kresličov, kuchárov ako „robotníkov v kuchyni,“ špecialistov na kvalitu a výkonnosť procesov sa pokúšajú nahradiť zúfalými pokusmi a intuíciou. Expert dokáže dosiahnuť nielen lepší výsledok, ale aj v kratšom čase. Nie je to o hodinových sadzbách, ale pridanej hodnote. Niekedy sa mi zdá, že si nevážime duševnú prácu, vzdelanie, talent a dlhoročné skúsenosti tých, ktorí vedia ako. Viac sme ochotní zaplatiť za betón a železo, ako za to, čo sa v Angličtine volá know how. Tam, kde nám hrozia pokuty alebo väzenie si dávame pozor a vieme zaplatiť právnikom alebo audítorom. Tak prečo šetríme na špičkových expertoch, tréneroch, koučoch, mentoroch, kuchároch alebo dizajnéroch? Niekedy mám pocit, že vlastník veľkej budovy si myslí, že vie viac ako architekt, majiteľ fabriky má pocit, že rozumie svojim strojom, technológiám, procesom a produktom lepšie, ako skutoční experti. Vedieť ako je oveľa viac ako vlastniť majetok. Všetky drahé veci sa bez znalostí stávajú rýchlo bezcenné.

V tomto týždni sa stretli inovátori a experti z rôznych oblastí na festivale inovácií Inofest. Bolo nás vyše 200 v areáli Bizzcom u Braňa Rabaru vyše 200. Teším sa, že Anka Čaplovičová vytvorila okolo seba tím profesionálov, ktorý dokáže organizovať takéto akcie. V Inovate vznikajú skupiny expertov na rôzne oblasti – priemyselný dizajn, priemyselné inžinierstvo, automatizácia výroby, digitálna transformácia, umelá inteligencia v procesoch, modularita a cirkulárna ekonomika, nové materiály a technológie, aditívna výroba, autonómne poľnohospodártsvo, inteligentná energetika, Teória obmedzení a ďalšie. Jirka Marek hovoril o hrozbách strojárstva v Českej republike. Mnohé strojárske firmy upadajú hlavne mentálne – nepochopili, čo se okolo nich deje a stratili schopnosť učiť sa nové veci. V októbri začíname Strojársku univerzitu. Máme medzi sebou mnohých šikovných technikov a vývojárov. Majú jeden problém – okrem peňazí na ich projekty im často chýba schopnosť nájsť si svojich zákazníkov a definovať pre nich pridanú hodnotu. Pre túto skupinu ľudí sme pripravili Akadémiu obchodu. Beží aj náš seriál stretnutí v Piešťanoch. V utorok na tému Budúcnosť výroby. Na Inofeste sme mohli obdivovať aj gastronómiu Lukáša Heska a jeho tímu, Katku Linczényiovú, jednu zo 40 žien na svete, ktoré sa dokázali ponoriť pod 90 metrov bez kyslíka a Saxanu Sapietovú, ktorá fantasticky hrá na saxofón. V októbri máme aj stretnutie v Bratislave, kde budeme s Danom Hevierom diskutovať o kreativite a inováciách. Som rád, že sa môžem stretávať s ľuďmi, ktorí vedia ako a sú skutočnými majstrami vo svojich oboroch. 

Anka so svojim tímom
Inovačnú cenu za rok 2022 získal Jožko Gáborík so svojim tímom Grizzly. Trpezlvo a s pokorou pracujú na najlepšom a najľahšom skialpinistickom viazaní na svete. Pomáha im Ľubo Švec.
Inovato aj Inofest rastú
Vychutnávali sme si aj umenie Lukáša Heska a jeho tímu
Nechýbali ani Ivetka Hrabovská a Gentejam
V sobotu sme oberali jablká. Spomenul som si pritom na Emila Schultza. Ja som ho učil ako sa robia inovácie a on mňa ako sa sadia stromy a pestuje ovocie. Vedieť ako je veľmi dôležité.

Tu je niekoľko príkladov, ako sa dá opravovať svet zdola:

opravovanie-sveta

24