Covid, transformácia sveta aj vojna na Ukrajine ukazujú v plnej nahote nedostatky toho, ako sú spravované štáty, nielen ten náš. Hovorí sa, že neúspešní asociáli skončia vo väzení a tí úspešní v politike. Jednych aj druhých prevážajú autá s modrými majákmi. Niečo na tom je. Každý, kto je v niečom dobrý, tak to robí. Tí, ktorí sa neuplatnia alebo majú rôzne úchylky (neukojená túžba po moci, narcisizmus, psychopatia)  idú do politiky. Výsledkom je byrokratické monštrum, plné neschopných alebo všetkého schopných ľudí, ktoré bráni spoločnosti v prirodzenom vývoji a riešení problémov. Štátne orgány sú odtrhnuté od života, chýbajú tam manažérske a odborné schopnosti, vládne tam neuveriteľná pomalosť a byrokracia, rôzni blázni a politické skupinky tam medzi sebou bojujú o moc – a občania, ktorí si tento drahý aparát platia, sú bezmocní a na poslednom mieste.

Prichádzajú k nám utečenci z Ukrajiny. Okamžite sa zorganizujú dobrovoľníci a pomáhajú. V Žiline sa organizácie ujal podnikateľ Milan Dubec. Vyčlenil priestory, najal ľudí a začal pomáhať. Peter Pallo, ďalší podnikateľ, okamžite vyrobil a dodal 100 postelí, ďalší ponúkli potraviny, priestory, zdravotnícke potreby a pod. Primátor nedostupný, ale o pár dní bol na fotografii s utečencami. Arogantný a neschopný minister vnútra vyhlásil, že majú všetko pod kontrolou. Nuž čo, asi žije v nejakej bubline ako Putin. Prácu za neho robia dobrovoľníci. Chceme byť koridorom pre Ukrajincov na ceste do Nemecka, alebo im chceme skutočne pomôcť a začleniť ich do našej spoločnosti? Potrebujeme lekárov, sestričky, ITčkárov, konštruktérov a veľa iných profesii. Teraz prichádzajú na naše územie. Keď som registroval moje ukrajinské „dcéry“ na úrade, nikto sa nezaujímal o ich profesiu. V Košiciach na stanici sa českí dobrovoľníci zaujímajú o profesie mladých Ukrajincov a vlakmi ich vozia do Čiech. Miestni politici si už robia predvolebnú kampaň a prácu za nich robia dobrovoľníci a podnikatelia.

V Dobrom pastierovi máme 700 ľudí z ulice a snažíme sa im dať prácu. Aby sa cítili byť znovu užitočnými. Opravujeme staré domy a robíme z nich útulky a domy sociálnych služieb, kde potom naši klienti pracujú. Nedávno prišiel podnikateľ a ponúkol nám budovy a veľký pozemok pri Vrábľoch. Len tak. Už niekoľko rokov žiadame jednu štátnu firmu, aby nám predala zničený a nevyužívaný rekreačný areál, ktorý chceme prerobiť na útulok pre utečencov alebo ľudí z ulice. Naše žiadosti sa strácali. Vraj to chcel niekto pre seba. Obrátili sme sa až na ministra. Konečne prišla ponuka. Štát predáva bezdomovcom majetok, ktorý sám nedokáže spravovať za 156 626 eúr a trvá mu to dva roky. Berieme a dúfame, že sa tam náš list znovu nestratí.

Načo nám je takýto štát? Pomalý, arogantný a neschopný? Prečo si platíme politikov a úradníkov, z ktorých nie je žiaden úžitok. Nevedia riešiť problémy a riadiť projekty zmien. Nerozumejú ako sa mení svet. Vedia len zakladať ďalšie úrady, analyzovať, spisovať analýzy, tabuľky a stratégie, ktoré nikto nepotrebuje. Myslel som si, že vytvoríme mosty medzi inovátormi a podnikateľmi, ktorých spájame v Inovate s predstaviteľmi štátu, aby sme im pomohli. Mám však pocit, že sú oddtrhnutí od reality ako Putin vo svojom pozlátenom paláci. Namiesto transformácie budujú ďalšie zbytočné ministerstvo, úrady a „národné“ stratégie, od ktorých treba utekať čo najďalej. Národné štadióny, centrá a stratégie, okrem plytvania štátnymi zdrojmi, nikdy nič dobré nepriniesli.

Zoberme veci do svojich rúk. Dobrovoľníci robia väčšinou lepšiu prácu ako tí, ktorí sú za ňu platení. Preberme spravovanie komunít a regiónov, v ktorých žijeme do vlastných rúk. Obmedzme politikom právomoci, nezaslúžia si žiadne imunity, privilégiá ani majáčiky na autách. Tlačme na to, aby sa rušili a redukovali ministerstvá a ďalšie zbytočné úrady, aby boli politické strany zakázané ako organizované zločinecké skupiny.

Je sympatické, že súčasná vláda sa pokúsila bojovať s korupciou. Ale svoj bol evidentne prehráva. Odbornosť a schopnosť transformovať našu spoločnosť zatiaľ nepreukázali. Sú krajiny, kde politici pomohli transformácii (napr. Estónsko alebo Fínsko) a sú krajiny, kde politici transformácii bránili (Rusko alebo Slovensko). Podobnosť Fica s Putinom je veľmi vysoká. Do Estónska a Fínska sa vracajú mladí ľudia a zakladajú tam firmy. V Rusku a u nás sa rozkrikujú nebezpeční hlupáci a vyháňajú mladých do zahraničia.

Po covide a vojne budeme žiť ďalej v prostredí chaosu, rýchlych a nepredvídateľných zmien. Nastupujú transformácie a prelomové technológie. Môžu nám prinášať príležitosti alebo hrozby. Podľa toho, ako budeme pripravení na zmeny. Zatiaľ je náš štát brzdou, ktorá nás ťahá do minulosti. Takýto štát nechceme. Zoberme ho politikom z rúk.

36