Chcel by som byť rozsievačom pokoja. Nie vždy sa mi to darí. Niekedy som príliš kritický na druhých ľudí, moje ego mi často diktuje predstavy o tom aký má byť svet. „Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba“, hovorí Ježiš. Znamená to, že máme potlačiť svoje plány a predstavy a odovzdať všetko viac do Božích rúk. Stretol som nedávno staršiu pani, ktorá celý život pracovala v nemocnici. Keď som sa jej pýtal na zdravie, povedala mi, že sa má dobre, lebo sa pravidelne očkuje – vďačnosťou a radosťou. Keď sme vďační, radostní, chválime a dobrorečíme, tak rozsievame dobro. Keď sme nespokojní, zlostní a nadávame, tak rozmnožujeme zlo. Aj naše telo reaguje na tieto podnety. Dobro podporuje zdravie a zlo šírenie nemoci.

Vidíme v tomto čase človeka, ktorý šíri zlo a vojnu. Túžil po sláve a získal hanbu a odsúdenie na celom svete. Chcel ponížiť prezidenta Ukrajiny a urobil z neho hrdinu. Plánoval porážku susednej krajiny ale nikdy ju neporazí. Chcel zväčšiť vplyv Ruska a priviedol ho do izolácie a chudoby. Zlo zasiahlo svojho rozsievača. Ľudia pomáhajú Ukrajincom a je to tak správne. A nenávidia Rusov a ich vodcov. To správne nie je. Treba sa za nich modliť, nepreklínať, ale dobrorečiť ich. Áno, práve v týchto dňoch by sme si mali uvedomiť, čo to znamená milovať svojich nepriateľov. Sme Božie deti a v každom človeku môžeme prejaviť svoju lásku Ježišovi Kristovi. Tak, ako pomáhame chudobným, prenasledovaným, chorým, hladným alebo opusteným, mali by sme pomáhať aj ľuďom, ktorých ovláda zlo. Nie tak, že im budeme nadávať a nenávidieť ich, ale sa za nich začneme modliť. Koľkí z nás sa modlia za Vladimíra Putina? Nie za víťazstvo v jeho šialenej vojne, ale za víťazstvo Dobra nad Zlom, ktoré tohto človeka ovládlo.

Čo rozsievame, to sa urodí. Čo polievam a hnojíme, to sa rozmnoží a vyrastie. Dobro alebo zlo. Rozsievajme dobro a pokoj. V týchto ťažkých časoch ich potrebujeme. V utečencoch sa nám prihovára Kristus. Zlo sa nedá poraziť zlom. Namiesto bojových práporov potrebujeme Kristove zástavy lásky. Naučme sa modliť za našich nepriateľov a dobrorečiť ich. Aj u nás máme malých Putinov, ktorí ľuďom vymývajú mozgy (Fico, Blaha, Marček, Mazurek, Kotleba, Uhrík, Pellegrini, Danko a im podobní). Pre túžbu po moci dokážu urobiť čokoľvek. Prosme v našich modlitbách aj za to, aby sa dotkol aj ich rozumu a srdca Duch svätý.

A pomáhajme. Prichádzajú ženy a deti a pomoc musí byť rýchla. Pred pár týždňami nám do Dobrého pastiera prišli plné palety detských plienok a sušeného mlieka pre deti (Sunar). Vladko Maslák nevedel čo s tým, ale Pán to už asi pripravoval pre utečencov. O pár dní volali z utečeneckého tábora, že potrebujú plienky a Sunar. Včera sme doviezli k nám aj prvé ukrajinské ženy a deti. Nie som nejaká citlivka, ale keď som bol v triediacom centre u Milana Dubca, tak som sa normálne rozplakal. Ale dostal som dar – 6 dcér z Ukrajiny. Irynu, Oksanu, Zlatku, Myrku, Varvaru a Sofiu. Vďaka Ti Pane. Milena sa pýtala Iriny, či už u nich skončil covid. Prekvapene sa na ňu pozrela a odpovedala: „Začala vojna.“ Plačú, keď telefonujú so svojimi príbuznými a vidia zničené mestá. Plakali, keď sme zapáli sviečky a modlili sa za ich najbližších. Cestovali k nám skoro dva dni. 14 ľudí v jednom kupé vlaku. To boli tí šťastnejší, ktorí sa do vlaku dostali. Deti sa hrali v našej záhrade a letelo lietadlo. Začali sa báť a mamy ich upokojovali, že už je dobre. Verím, že raz bude dobre, že dobro zvíťazí nad zlom a vojna pominie.

Sviečky a modlitby za Ukrajinu pri našej kaplnke
37