Tak vás tu máme, bratři z krve Kainovy, spieval kedysi Karel Kryl. Vám poděkování a vřelá objetí za provokování a střelbu do dětí. Boľšoje vam spasibo, braťja zachvatčiki, Spasibo bolšeje, nikogda nězabuděm, Nikogda nězabuděm!

Pred časom som napísal článok Rusi útočia. A útočili na mňa ľudia, vyznávajúci „slovanskú vzájomnosť pod ruskou zástavou.“ Vždy, keď kritizujem ruskú politiku, začnú mi ľudia rozprávať o politike Američanov. Lenže ruskí diktátori vyvraždili v histórii oveľa viac Slovanov (Ukrajincov, Poliakov, Slovákov, Čechov aj vlastných občanov) ako Američania.

Dám vám hádanku. Poznáte troch masových vrahov z východu, ktorých mená sa končia na -in? Správna odpoveď – Lenin, Stalin a Putin. Tí dvaja nám už neublížia, ale ten tretí práve ukazuje svoju pravú tvár. Možno teraz jeho fanúšikovia pochopia, že to nie je múdry prezident s dobrými úmyslami. Je to chorý a nebezpečný človek. Neohrozuje len Ukrajinu a Európu, ale aj vlastné obyvateľstvo. Nedokázal vybudovať krajinu so silnou ekonomikou a spoluprácou s inými národmi. Rusko je izolované a chudobné. A tak tento diktátor straší svet svojimi zbraňami. Je obklopený rozprávkovým bohatstvom. Má paláce, autá, jachty a drahé veci. Ale je sám. Má okolo seba ľudí, ktorých si kúpil, alebo sa ho boja. Je celkom možné, že neexistuje jediný človek na svete, ktorý by ho mal úprime rád. Musí to byť hrozné. Byť izolovaný, nenávidený a osamelý v bohatstve a prichádzajúcej starobe. Agent KGB, ktorý celý život obetoval moci a peniazom. A nezostane mu z toho vôbec nič. Len smutné miesto medzi masovými vrahmi v histórii. Svetoví politici už asi pochopili, že Putin rozumie iba jednému jazyku – ozbrojenej sile a odhodlaniu svojho protivníka.

A my ostatní si môžeme zopakovať modlitbu za mier od Milana Rúfusa: Napomeň našich otcov, Bože nad hviezdami. Nech trochu myslia, čo sa stane s nami, keď začnú vojnu a všetky svoje hnevy vylejú na seba. Tie hnevy ako plevy pokazia zem, i nebo bude choré. Napomeň našich otcov Ty, tam hore. Že sa to nesmie. Že ako Ty si svätý, aj zem je svätá. Veď chodia po nej deti.

Zdroj foto: AP. Euromaidanpress

52