V januári som prekonal Covid 19 a potom mi dvakrát pichli vakcínu Astra Zeneca. Už ma majú. Najskôr na mňa poslali vírus a potom ma očipovali. Sprisahanci, ktorí chcú ovládnuť svet. Zatiaľ ma iba monitorujú a čakám kedy aktivujú čipy a začnú ovládať moje správanie a riadiť môj život. Myslíte si, že mi preskočilo? Nie, iba žartujem. Nakazil som sa, prekonal som to a som rád, že som zaočkovaný. Tak, ako som začal tento článok, premýšľajú mnohí ľudia. Vlastne nepremýšľajú, ale uverili manipulátorom a bláznom. Niektorí neveria, že vírus existuje, iní si myslia, že ho na nás rozprašujú z lietadiel. Veď čo iné by mohli byť tie biele čiary, ktoré vidíme za lietadlami na oblohe? Odkiaľ berú ľudia tieto hlúposti? Niektorí si ich možno vymýšľajú sami, iní čítajú podivné stránky na internete alebo sledujú konšpiračné médiá. Ľudia, ktorí nerozumejú danej problematike sa orientujú podľa toho, čo im povedia rôzni šamani, Putinovi trolovia, blázni a samozvaní „odborníci.“ Nie som odborník na vírusy a pandémie, ale osobne poznám Vladimíra Krčméryho. Je to výborný odborník a človek. Preto mu verím. Tak ako ďalším ľuďom, ktorí majú múdrosť v danom odbore – vyštudovali ho, majú dlhoročné praktické skúsenosti a využívajú vo svoje práci princípy, systémový prístup a kritické myslenie. Keď sa budem chcieť poradiť o vtáčikoch, tak budem dôverovať Mirkovi Sanigovi, o kameni sa nechám poučiť od Ľubka Klieštika, o vzduchotechnike od Miloša Gregora, priemyselný dizajn budem riešiť s Patrikom Paulom alebo Martinom Tvarůžkom. Energetiku a optimalizáciu by som riešil s Mirom Kunschom, digitalizáciu s Vladom Levárskym alebo Jánom Masarykom. O Bohu sa budem rozprávať s Vladkom Maslákom alebo Bernardom Mišovičom. Určite si nebudem vytvárať svoj názor podľa pochybných portálov na internete alebo časopisov.

Nemám ilúzie o farmaceutickom a zdravotníckom biznise, ani o politikoch, praktikách korporácií a obchodných reťazcov. Som na strane chudobných a slabých a nepodporujem bohatých a mocných. Z princípu odmietam niektoré výrobky a služby – napríklad Allianz SP, Mattoni, JohnGarfield alebo Bayer/Monsanto. Ale neverím každej blbosti, ktorú generujú konšpiračné zdroje a šíria ľudia, ktorí prestali používať svoj zdravý rozum. Špičková detská lekárka vysvetľuje na svojej internetovej stránke princípy očkovania a ľudia, ktorí by sa mali hanbiť za svoju obmedzenosť jej tam vulgárne nadávajú a útočia na ňu. Ako skončí táto krajina, keď sa bude hlúposť spájať s agresivitou a vzdelaní a tolerantní ľudia im budú ustupovať?

Ľudia, ktorí nikdy nestretli migranta, cítia k nemu nenávisť s strach. Boja sa iluminátov, mimozemšťanov, sorošovcov, gatesovcov, dúhových spolkov a iných nebezpečných zoskupení. Kde to skončí? Nemali by sme vychádzať von, lebo na nás lietadlá rozprášia ďalšie chemikálie. Dýchať vzduch a piť vodu môže byť tiež nebezpečné, veď nikto nevie, čím ich nejakí zloduchovia z Ameriky infikovali. A čo tak odpojiť sa aj od elektriky? Možno aj cez ňu dnes prúdia do našich domácnosti nebezpečné vírusy. Ani naša zem nie je guľatá, gravitácia neexistuje a celý vesmír riadi deväťdesiatročný George Soros. Nikto nebude veriť ničomu, len svojej vlastnej rozprávke. A budeme brániť vede a pokroku tak, ako nevzdelaní ľudia pred stovkami rokov. Múdrosť a hlúposť nie sú absolútne. Človek môže byť múdry v nejakej disciplíne a hlúpy v inej. Je zaujímavé vidieť napríklad veľmi múdreho profesora v nejakom odbore, ktorý je zároveň nesmierne hlúpy v geopolitike. Múdri ľudia kriticky analyzujú a študujú, lebo vedia čo nevedia. U hlupákov je to naopak.    

34