Keď ľudia dúfajú v lepšiu budúcnosť hovoríme o nádeji. Veriaci definujú nádej ako túžbu po šťastí, ktorú nám Boh vložil do srdca. Má nás inšpirovať a ochraňovať od opustenosti, a malomyseľnosti. Niekto hovorí, že nádej je darom pre optimistov. Myslím si, že nádej môže byť aj prejavom viery. Ak verím iba sebe tak dávam nádeji svoje vlastné limity. Nádej však nemá hranice, ak sa otvoríme Bohu.

Stretol som nedávno muža. Vyžaroval pokoj a nádej. Rozprával, že chodí po krajine, stretáva sa s ľuďmi a pokúša sa v nich zapaľovať nádej. Nehrá sa na mesiáša, zatiaľ je skôr v pozícii Dávida. Má proti sebe Goliáša zla, pochybností, lží, intríg, pretvárok, zlodejstva, pasivity a hlúposti. On sa nevzdáva. Verí v zmenu k lepšiemu a každý deň sa učí. Poznáva problémy obyčajných ľudí a snaží sa ich premeniť na príležitosti. Vie, že je to zmena obrovského a zotrvačného kolosu. Buď trpezlivý, povedal mi. Dal mi nádej a uveril som mu. Niekedy sa mi zdá, že žijeme vo svete, kde nikto neverí nikomu a ničomu. Hovoríme, že čas sú peniaze a naháňame sa za nimi. Namiesto toho, aby sme náš vymedzený čas premenili na lásku. Viera a láska nás privádzajú k nádeji. Sú to tri sestry a piliere nášho života.

„Pane, urob ma nástrojom tvojho pokoja. Tam, kde je nenávisť, daj nech prinášam lásku; tam, kde je urážka, nech prinášam odpustenie; tam, kde je pochybnosť, vieru; tam, kde je zúfalstvo, nádej; tam, kde je tma, svetlo; tam, kde je smútok, radosť. Takto sa modlieval  sv. František z Assisi. Takto by sme sa dnes mali modliť na Slovensku a premieňať slová modlitby na skutky. Šíriť pokoj, prejavovať si lásku, odpúšťať, posilňovať vieru a prinášať nádej.

Ten Dávid, o ktorom hovorím sa v skutočnosti volá Edo. Má v sebe vieru, lásku aj nádej. A bude silnejší, ak mu pomôžeme aj my. Našou modlitbou a prácou. Aj on mohol sedieť doma so svojou manželkou a deťmi. Obetuje seba a svoj čas a pokúša sa zmeniť veci k lepšiemu. Nadávajú mu a hovoria, že to nedokáže. Dajme mu šancu a pomôžme mu s krížom, ktorý si zobral na seba. Naša krajina potrebuje vieru, lásku a nádej viac ako rast HDP.

34