Tomáš Baťa pred takmer sto rokmi povedal, že budovy bez ľudí sú iba železo a betón. Sú krajiny, ktoré produkujú železo a betón a sú krajiny, kde sa orientujú na znalosti a inovácie. Rozdiel medzi nimi je v pridanej hodnote a v kvalite života obyvateľov. Slovensko je krajina železa a betónu. V posledných rokoch sa vybudovali veľké areály univerzít, ale ich úroveň štúdia a výskumu každý rok klesá. Stredoškoláci odchádzajú študovať radšej do zahraničia. Spomínam si na obdobie po revolúcii, keď duchovní pastieri stavali chrámy, úrady, exercičné domy a seminárne budovy, ale pozabudli na to, čo sa v nich bude organizovať. A tak dnes máme pekné budovy a areály, ktoré sú prázdne – chýba v nich tvorivý duch a skutočný život. Pokračuje to ďalej. Do regiónu prídu desiatky miliónov na inovácie. Kam sa investujú? Do budov, v ktorých nikdy žiadna inovácia nevznikne. Vieme spracovať železo a betón, nevieme inovovať a rozbiehať biznis. Vytvoríme tak chudobnú krajinu s honosnými budovami.

Sedávam s chlapcami z našej inovačnej siete Inovato. Pripravujeme nové projekty, ktoré môžu vytvoriť miliardové biznisy a tisíce dobre platených pracovných miest v oblasti mikročipov, digitálnych technológií a inteligentných systémov. Nepotrebujeme budovy, ale slušných a vzdelaných ľudí. Žiaľ, okolo tristotisíc ich vyštudovalo v zahraničí a nevracajú sa. Železobetónové projekty ich nelákajú.

Stavanie budov sú len pomýlené predstavy úradníkov a papalášov. Potrebujeme inovátorov a podnikateľov. Pracujeme na sieti expertov pre Plán obnovy. Prihláste sa. Dosť bolo skepsy, nadávania a zlej nálady. Hľadáme ľudí, ktorí sú ochotní niečo urobiť pre budúcnosť tejto krajiny. Môj otec kedysi dávno staval priehradu. Vraj si pri práci aj spievali a verili v lepšiu budúcnosť. Priehrada stojí, ale budúcnosť až taká ružová nebola. Skôr červená.

Dnes máme ďalšiu historickú šancu. Stavať budovy a tunely vieme. A naučili sme sa pritom aj kradnúť materiál, peniaze a vykazovať prácu, ktorá nebola. Potrebujeme sa posunúť dopredu – vymýšľať nové druhy čipov, digitálne platformy a riešenia pre inteligentnú a zelenú krajinu. Alebo to tu môžeme všetko zabetónovať.

Aj o týchto témach budeme diskutovať na našom inovačnom festivale Inofest, kde otvoríme Inovato pre vstup nových členov. Celé leto pracujeme. Peter Hospodár s Jozefom Bujnovským majú pri sebe mladých ľudí z rôznych európskych univerzít a robia na inovačných projektoch a startupoch. V tomto týždni budú pracovať s profesorom Štefanom Kassayom, Vladom Zlatošom, Ľubom Švecom, Paľom Kubánom, Vladom Levárskym, Patrikom Paulom, Richardom Izákom, Braňom Rabarom a ďalšími. Vo väčšom tíme budeme diskutovať s expertmi o 5G čipoch a memristoroch. Pracujeme aj na téme dodávateľského reťazca komponentov a servisu pre bicykle, ktorý je dlhodobo orientovaný na Áziu a kolabuje. Pripravujeme tému zdravej kancelárie – pohyb, strava, vzduch, svetlo, dizajn a kultúra dôvery a slobody v práci. Mali sme spoločné sústredenie vo Varíne aj s Petrom Ballonom. Naše vízie a plány sa rodili aj na bicykloch v kopcoch Malej Fatry, odkiaľ Slovensko vyzerá naozaj krásne. Začiatkom augusta sa stretneme s podnikateľmi na Letnom kempe.

25