Pred desiatkami rokov prežívali lásku mladosti. Dnes sa tešia z každého dňa, dobrého aj zlého. Majú krásne deti aj vnúčatá a roky spomienok. V mladosti ich spájali spoločné zážitky, dnes občas aj spoločné trápenia a choroby. Sú spolu desaťročia a dokonale poznajú svoje silné aj slabé stránky. Rozhodli sa spolu zostarnúť – Jurko a Helenka, Janko a Alenka, Martin a Hanka, Jožko a Zdenka, Staňa a Táňa. Štyridsať a päťdesiatročnú mládež medzi nás ešte nepočítam. Pekné kombinácie. Veterinár Jurko so svojou Helenkou prekonali vírus a tri týždne im nechutil večerný pohárik vína. Janko, ktorý sa s matematickou presnosťou snaží pochopiť zložitý duchovný svet okolo nás. Jeho milovaná Alenka občas zdvihne obočie a s úsmevom zkrúti hlavou nad romantikom, s ktorým žije už vyše štyridsať rokov. Prežívajú spolu choroby aj spoločné prechádzky a výlety. Strojár Jožko a jeho strážny anjel Zdenka, ktorí sa modlia za svoje dcéry a ich rodiny. Pomáhajú vo svojom okolí a postupne spomaľujú tempo svojho života. Šikovný majster Martin a jeho Hanka, ktorá s nim chodí na jeho dobrodružné turistické výlety. Prerábajú dom, skrášľujú záhradu a tešia sa zo svojej prvej vnučky Natálky. Staňa a Táňa kráčajú spolu tanečným krokom tanga v dobrých aj zlých časoch. On sníva a realizuje svoj baťovský sen, ona mu rozumie a pomáha, keď treba. Títo všetci, a mnohí ďalší, sa rozhodli spolu zostarnúť a prežiť spoločne krásnu jeseň svojho života. Vedia, že raz príde deň, keď tu jeden z nich zostane sám. Skôr zvyknú odchádzať muži. Hovorí sa, že nežijú tak zdravo ako ich manželky. A možno odchádzajú skôr, aby svojim milovaným ženám zariadili v nebi príbytok. Tak ako to robili na zemi pred desiatkami rokov.

Kedysi som sa na týchto ľudí pozeral ako na starcov. Dnes patrím medzi nich a vôbec sa tak necítim. Spoločne starnúť môže byť krásne. Už si nič netreba dokazovať, nikam sa ponáhľať, len sa tešiť z každého dňa. Viem, prichádzajú choroby aj trápenia a odchádzajú blízki ľudia. To všetko nás však staroba postupne učí pokorne prijímať. Spoločné starnutie som obdivoval na mojej mame a otcovi. On už pár mesiacov pripravuje pre nás príbytok tam hore. Naučme sa prijímať pribúdajúce roky a ďakujme Bohu za možnosť spolu zostarnúť.

Tu je jeden môj rozhovor o leadershipe. 7.6.2021 máme ďalšiu Akadémiu Dobrého pastiera na novom mieste – v Dome sv. Jozefa. Budeme sa rozprávať o zdraví s Tomášom Rusňakom a Vladkom Zlatošom. Pripravujeme už aj program na september s Gabinou Končitíkovou. Tento týždeň máme stretnutie zakladateľov Inovata v OZ Dobrý pastier. Štartujeme aj stretnutia priemyselných inžinierov, kde sme spojili sily s Milanom Gregorom.

23